Новини

В Ужгороді закладуть капсулу часу з вином

В Ужгороді закладуть капсулу часу з пляшкою вина. Відбудеться подія у рамках дводенного відзначення Свята молодого вина у винних підвалах по вул.Ракоці. Про це на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі розповів Євген Бобров, начальникУжгородського управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді.

 

«1-2 грудня в Ужгороді відбудеться велике свято, яке ми вирішили зробити традиційно у винних погребах, вул. Ракоці, 3. Основні заходи розпочнуться перед входом у Совине гніздо, на новому майданчику, де спорудять сцену і відбуватиметься театралізоване дійство, - розповів Євген Бобров.  -  У підвалах проходитиме сама дегустація вин, крім того на цьому святі буде представлена продукція бджільництва та сувенірна продукція». За словами Євгена Боброва, однією з новинок свята стане дегустаційний конкурс, до того ж вперше вина домашнього виробництва будуть оцінювати ті фахівці, які займаються промисловим виготовленням вина. Очікується, що участь у Святі молодого вина візьмуть понад 40 виноробів з усіх виноробних районів Закарпаття.

«Крім того ми закладемо капсулу часу з пляшкою вина, яке стане переможцем, - каже начальник управління. - Пляшка буде збережена до наступного року».

Оголошено також конкурс на брендову назву фестивалю та логотип. Переможця оголосять на другий день свята.

Програма розпочнетсья 1 грудня о 10.00, о 13.00 відбудеться святкове відкриття за участю представників Ордена святого Венцела.  О 17.00 на численні прохання молоді відбудеться виступ гурту «Триста8сім». Програма на 2 грудня виглядає так: 10.00 початок дегустації та продажу вина, 13.00 концертно-розважальна програма, 15.00 нагородження переможців свята молодого вина в номінаціях , а о 19.00 -  закриття свята.

Галина Новицька, головний технолог СП «Айсберг» (ТМ «Чизай») зауважила, що фахівці промислового виробництва вина нечасто дегустують домашні вина. Цього разу вони візьмуть участь у складі конкурсної комісії і оцінять аромат та смак продукції приватних виробників. «Молоде вино – це вино, яке зроблене у вересні, протягом трьох місяців воно буде вважатися молодим, - каже Галина Новицька. -  вже після Нового року таке вино втрачає свій «молодий « статус».  Якість молодого вина залежить і від сорту винограду, від технології приготування». «Умілі руки - і будь-яке вино буде якісним», - додала пані Галина.

ТМ «Чизай» представить на святі новинку, завод відновив випуск «Троянди Закарпаття», яку раніше випускали усі закарпатські виробники. Цього року на конкурсі у Ялті «Троянда Закарпаття» від ТМ «Чизай» отримала золоту медаль.  Загалом за рік завод виробляє 5 млн. літрів вина , (500-600 тисяч пляшок). Виноград використовують із власних площ і завозять  із Криму, Херсонської, Миколаївської областей. Закарпатське вино полюбляють і в Росії, Америці, Ізраїлі.

Олег Чоповенко (ТМ «Чизай) зауважив, що вина ТМ «Чизай» всі вироблені з натурального виноградного соку, незважаючи на закиди недоброзичливців. «Коли йде сезон переробки винограду, у нас нема ні вихідних,  ми  пропадаємо, на виробництві. І хочеться, щоб ті, хто сумнівається у якості закарпатських вин побачили весь цей процес. Будь-які сумніви відпадуть», - каже фахівець. За його словами українців можна відрізними за смаками у вині. Якщо на Закарпатті користуються популярністю сухі вина (у ресторанах – сухе каберне, сухе біле савіньон),  серед покупців-  «Там’янка», «Ведмежа кров» тощо. То на сході України більше надають перевагу десертним, солодким винам.

 

 

Comments
Сергей, Донецк (не перевірено)

Будем на празднике обязательно, любим ваш край! Хочется попробовать молодых домашних вин этого года. На востоке Украины знают ваш Чизай. Благодаря ему узнают о том, что в Закарпатье делают отличные вина! До встречи!

сб, 24/11/2012 - 07:12 Постійне посилання
Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.