Новини

Лютий на Закарпатті розпочнеться із Тижня угорської кухні

2-8 лютого на Закарпатті проведуть Тиждень угорської кухні, протягом якого у ресторанах відвідувачам пропонуватимуть до -50% на угорські страви та спеціальне угорське меню. Цього року до акції долучаться більше 20 ресторанів у Берегові, Виноградові, Мукачеві та Ужгороді. Крім того, участь у Тижні угорських страв візьмуть і заклади, розташовані в районах.

Під час прес-конференції у Консульстві Угорщини у Берегові організатори свята-акції розповіли про деталі проведення цьогорічного Torkos csütörtök.

За словами Генконсула Угорщини у Берегові Ендре Саліпскі, традицію відзначення «Жирного четверга» в Угорщині відновили у 2006 році. Це свято зазвичай відзначається в останній четвер перед Великим постом. Однак, організатори вирішили не обмежувати знижки на угорські страви тільки одним днем, тому продовжили акцію на цілий тиждень.

«Закарпаття є багатонаціональне. Усі культури доповнюють і збагачують одна одну. Закарпатська і угорська кухні, думаю, відносяться до наших цінностей. І в цей тиждень як закарпатці, так і гості краю, зможуть відкрити для себе угорські страви, або ж поліпшити свої знання угорської кухні. Вітаємо такі такі ініціативи», – сказав Ендре Саліпскі.

«Робота консульства полягає не тільки у діяльності у політичній та економічній сферах, – важливою є і культура. Такі заходи зміцнюють, здружують угорців, русинів та українців», – додав Генеральний консул.

Як розповів директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку Йосип Торпої, один із організаторів Тижня угорської кухні, «Жирний четвер» проводиться на Закарпатті вже втретє. Але цього року акція вперше вийшла за межі Берегова: «Цьогоріч до Тижня угорських страв долучиться 21 ресторан у Берегові, Виноградові, Мукачеві, Ужгороді та в районах. Минулий «Жирний четвер» був досить успішним, сподіваємося, що і цьогорічний пройде не менш вдало», – сказав Йосип Торпої.  

«Ми розуміємо, що зараз для усіх важкий час. Однак, життя продовжується, і ми маємо і там допомагати, і самі якось триматися. Зараз наша ціль – залучити туристів, місцеве населення, популяризувати угорську і закарпатську кухню. У 2010 році була заснована Туристична координаційна рада Берегівщини і з того часу ми спільно намагаємося підтримувати і розвивати як туризм нашого району, так і Закарпаття загалом. Хочу наголосити, що це не грант, це – не якийсь проект, це наша волонтерська робота. Хотілося б, що вона мала результат», – додав він.

Голова Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлотта Чізмар розповіла,  як виникла ідея організувати на Закарпатті «Жирний четвер»: «Коли подорожуєш по Закарпаттю, то майже кожен ресторан чи кафе на своїх вивісках пропонує закарпатську і угорську кухню. А якщо немає кількох таких страв, то дуже часто майже кожен заклад пропонує відвідувачам бограч.

 

Тому й подумалося, чого б не організувати для закарпатців таке свято, продовживши його на тиждень, аби і туристи змогли оцінити угорську кухню, і місцеві могли собі дозволити повечеряти в ресторані (а зараз для багатьох це не по кишені), і щоб для закладів це було вигідно. Крім того, ми готуємо для закарпатців ще кілька новинок з «угорською тематикою». Серед них – фестиваль лечо у Боржаві. Гастрономічні заходи – це вже туристична родзинка Закарпаття. Цю тему потрібно розвивати. Кожне село у нас має свої особливості: хтось випікає хліб, хтось ліжники виробляє, хтось – леквар добре готує, а десь можна і в приготуванні лечо позмагатися. Сільський туризм – це сфера, яку треба розвивати і розвивати. Головне – бажання», – каже пані Шарлотта, яка вже не перший рік приймає туристів у власній садибі у горах на Воловеччині.

Керівник Турінфоцентру Закарпаття Олександр Коваль зазначає, що минулий «туристичний» рік для області був не надто успішним: «Туристів, особливо з-за кордону, у першу чергу відлякує  можливість якоїсь небезпеки. Тому треба показати, що у нашому краї наразі все спокійно і до нас можна їхати. Закарпаття, при своїх можливостях, наразі суттєво відстає, наприклад, від Львова і Львівщини. Зараз важливо, щоб у кожному районі були ініціативні групи, як у Берегівському, до прикладу, щоб були волонтери, які готові розвивати сільський туризм, популяризувати внутрішній туризм. Орієнтуватись тільки на закордоння – це не зовсім правильно», – каже туризмознавець.

Щодо Тижня угорської кухні, Олександр Коваль зазначає: «Цього року нам вдалося залучити до акції досить значну кількість закладів. Однак, деяким власникам ресторанів доводиться довго пояснювати, для чого це потрібно для них же самих: люди думають, що це не вигідно, що це не приносить користі. Тобто часто буває так, що підприємці самі не надто зацікавленні у просуванні свого ж закладу.  У цьому році маємо ресторани з Ужгорода, Мукачева і це дуже добре, бо свято угорських страв «вийшло» за межі Берегова».

 

Крім знижок до -50% на угорські страви організатори «Жирного четверга» обіцяють усім, хто скористається акцією, приємний сюрприз – участь у розіграші призів. Кожен власник чеку (з відповідними датами і назвою закладу) матиме можливість виграти відпочинок у приватній садибі на Воловеччині, обід/вечерю в одному з ресторанів, які беруть участь в акції, а також набір туристичних книг. (Для участі в розіграші чек потрібно занести до Турінфоцентру в Ужгороді).

Із повним переліком ресторанів, які братимуть участь  у Тижні угорських страв, можна ознайомитися тут. В Ужгороді угорські страви за знижками можна буде скуштувати у ресторані «Унгварський», «Господа» та "Двір Бограча".

Свято відзначатимуть упродовж тижня (зі знижками 20-30%), а саме в четвер знижки на спеціальне меню сягнуть 50%.


Більше фото у розділі "Фоторепортаж"

 

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.