
Закарпаття, а точніше село Чомонин на Мукачівщині має одну дуже корисну і потрібну у всі часи річ — тут виготовляють віники. Натуральні, справжні, не синтетичні, ті, які пахнуть природою та мають позитивну енергетику. Із 850 родин у селі понад 600 вирощують сорго – рослину, з якої і плетуть віники. Вміння передають поколіннями. По селу десятиліттями ходить легенда. Згідно з якою, віник вперше завезли у сусіднє село Добронь угорці. А чомонинці хотіли підгледіти, що це таке. Підіслали дівчат, які проте нічого не вивідали. Вже потім хлопці принесли одного віника в Чомонин. Розібрали на «запчастини» -склали. Так і навчилися робити цю найнеобхіднішу для господарства річ.
Сьогодні, щоб зробити віника, майстру вистачить і 5 хв. Підготоване сорго, звільнене від насінинок, вправно зв’язують і залежно від виду віника переплітають ти чіпляють на палицю. Зайві стеблинки відтинають сокирою. Виробляють і маленькі вінички-обереги. За день один майстер може зробити 70-120 віників. Був би попит, кажуть у селі, - завалили б чомонинськими віниками всю Україну.
Золтан Годор, виробляє віники роками, цією справою у нього здавна займалися вся родина, сам віники робить з дитинства. Розповідає, що урожай сорго збирають двічі на рік. Рослина –подібна на кукурудзу, потребує такого ж догляду. Насіння використовують як корм для худоби, там дуже багато білків. Стеблини йдуть на віники.
«Раніше для перев’язування віників використовували вербову лозу, коноплю, а нині –синтетичну стрічку, - каже Золтан Годор. – Продаємо віники на базарі або закупівельникам. Один віник коштує у мене 15 грн. Даю рік гарантії!»
Свою роботу чомонинці вирішили презентувати на всю область. Вже втретє у селі 26 серпня, проходив фестиваль «Сорго». Свято відзначали гучно у центрі Чомонина. Поки майстри показували майстер-класи, на великій сцені виступали художні колективи, а організатори пояснювали, як простий віник може врятувати економіку цілого району. Чомонинський сільський голова Тібор Бакша каже, що якби знайти ринко збуту, село можна підняти за 5 років: «Ми звернулися до району з ініціативою проводити такий фестиваль, вирішили підтримати споконвічне ремесло наших мешканців».
У Мукачівській РДА говорять і про спеціальний туристичний маршрут, який можна запустити через Чомонин. Адже наскільки б не розвивався технічний прогрес, віник залишається головним у господині, слугує оберегом в оселі.
Ірина Бреза, фото Габріелли Руденко, http://zaholovok.com.ua
Більше фото у розділі "Фоторепортаж"
Це не віники, а мітла.
Це не віники, а мітла. Принаймні в Україні так і вважають, а тому попиту , скоріше за все, не буде. Найкращі справжні віники вже сотні років роблять на півдні України, зокрема в Одеській області.