Новини

Власникам кафе і ресторанів на Закарпатті презентували практики екологічного ведення бізнесу

Катерина Сердечна

Громадська організація «Чисто.де» провела чотири події для сфери HoReCa в Ужгороді та Мукачеві, які зібрали разом тих, хто творить атмосферу гостинності у нашому краї: власників і керуючих готелів, ресторанів, кав’ярень, а також студентів — майбутніх професіоналів туристичної галузі. Ці зустрічі були покликані активізувати свідоме мислення та надихнути на перші екологічні кроки лідерів у сфері гостинності.


“Метою у цій взаємодії було створити майданчик для обміну досвідом. Під час зустрічей ми говорили про те, що екологічність — це не лише про соціальну відповідальність, а й про економіку, репутацію, довіру гостей і майбутнє регіону.” - ділиться Катерина Сердечна представниця ГО «Чисто.де».

За даними міністерства інфраструктури України попри те, що майже 80% населення охоплено послугами з управління побутовими відходами, переважна більшість з них все ще потрапляє на полігони. Останні ж більше схожі на сміттєзвалища і не відповідають нормам. Це створює екологічні ризики та підкреслює необхідність впровадження ефективних стратегій зменшення, сортування та переробки відходів.

 

“І хоча ця цифра лякає, вона також мотивує діяти. Тому сфокусувалися не лише на теорії, а й на реальних практиках, які вже впроваджують свідомі гравці ринку. Розібрали досвід міжнародної мережі 1HOTELS, готелю RIBNO ALPINE RESORT зі Словенії, кав’ярні COFFELAB ROASTERS із Запоріжжя, готелю CUBBY HOTEL зі Львова та багатьох інших.” - зазначила екологиня Іванна Трофименко 

Наші регіональні практики, які по-різному, але впевнено впроваджують в своїх закладах екологічні цінності, ділились з аудиторією думками, досвідом, ідеями. Одним із яскравих спікерів став Віктор Михайлов - власник відомих закладів «Порядний Ґазда», «Амур», «Chizay Мала Гора» та кафе «Food Love». Віктор неодноразово підтримував наші Екопікніки й розуміє, наскільки важливим є вплив залученості до екоініціативи - на нього й колектив. “Можу сказати відверто. Залученість та і просто візит на Берег безсумнівно впливає на філософію прийняття рішень в організаційних процесах.” - зазначає Віктор. Вони обирають не впроваджувати радикальних змін, але кожен раз міркують над тим від чого можна відмовитися, щоб не множити пластику. Як приклад приводить одноразові рукавиці на кухні чи миючих засобів для шибок, в яких по суті нема необхідності і так далі.

Христина Корінь, керівниця відділу продажів та сталого розвитку мережі Ruta Hotels, поділилась досвідом трансформації: від першої консультації з нами до впровадження конкретних рішень у 118 готельних номерах. Зараз вони змінили систему прання рушників, частково замінили пластикові стакани багаторазовими біля кулерів з мінеральною водою і в номерах. Важливо зазначити, що шведський стіл у мережі готелів теж без використання одноразового. Додали полицю з буккросингом і вносять ще ряд змін, які планують поступово впровадити. Ми щиро вважаємо, що їхня історія з часом стане прикладом амбітного, але поступового шляху до зеленого бізнесу.

Також дуже потужний приклад бізнесу, який має сталу екостратегію - це завод Flextronics. Так своїм досвідом ділились Андрій Маслянко, Катерина Рішко та Тетяна Бомбушкар — команда заводу, одного з найбільших підприємств краю. Вони розповіли, як навчають понад 2700 співробітників правилам сортування через спеціально створені внутрішні відео та як ця відповідальність стає умовою міжнародного партнерства. “Окрім сортування наше підприємство завжди намагається проводити різні екологічні події, навчання, зустрічі. Ми дійсно прагнемо, щоб наші співробітники жили з Зеленим серцем” - ділилася екологиня Катерина Рішко.

З молоддю ми ділились не лише знаннями, а й мотивацією, адже віримо, що саме вони — рушії змін у сфері туризму, готельно-ресторанного бізнесу та екології. Атмосфера зустрічей була щирою та живою. В Ужгороді захід провели в УжНУ. До події долучилися студенти з факультетів готельно-ресторанної справи, туризму і рекреації.

В Мукачево зустріч відбулася в МДУ зі студентами з факультету менеджменту, готельно-ресторанної справи, туризму та рекреації й педагогами, також долучилися студенти з ВСП «Мукачівський фаховий коледж  НУБІП».

Зворушливо було почути від проректорки з науково-технічної роботи МДУ Інгрід Туріс згадку про засновників екоініціативи CHYSTO.DE?! родину Жуків, які вчилися тут на факультеті туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Вона зазначила, як приємно бачити, що їх випускники виростають у тих, хто плекає відповідальність і діє для глобальних змін.

Оперативні та перевірені новини – на нашому Telegram-каналі

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.