Туризмознавець Федір Шандор визначив 10 найбільш цікавих фактів про закарпатську каву.
- 1318 рік – італійські Другетти привезли традицію кавування до Закарпаття
- 175 гривень – найдорожче еспресо «Аль-Ідрісі» у кав’ярні «Штефаньо», Ужгород
- 1 гривня – найдешевше еспресо на аграрному ринку в Ужгороді
- В Ужгороді знаходиться найповніша кавова колекція з країн «кавового поясу»
- Щоденно на Закарпатті випивають тисяч порцій еспресо
- Кавова чашечка на Закарпатті називається «фінджа»
- Закарпатський кавоман в середньому за день випиває від 3 до 7 еспресо
- 98,7% закарпатців п’ють смажену молоту зернову каву
- Закарпатські кавові баристи спеціально були привезені до Москви для обслуговування спортсменів на Олімпіаді-80
- В Ужгороді встановлені «кавові» пам’ятники – кавовій фінджі, каво ману і ведмедику-кавоману