До Дня музеїв асоціація еко-виробників «Смак Українських Карпат» провела на території Закарпатського музею архітектури та побуту дегустацію закарпатських сирів, салямі, лекварів, медів, від відомих закарпатських крафтових еко-виробників.
Відвідувачі могли вперше спробувати новий сорт виру від відомої Селиської сироварні з Хустщини. Сир «Менчул» разом з трьома іншими сортами, які добре відомі українцям («Селиський», Нарцис Карпат», «Хуст») виготовлятиме Петро Пригара разом з донькою Інною та колективом.
Дегустація проходила у старовинній 200-річній корчмі на територію музею-скансену, виробники пригощали відвідувачів та розповідали особливості нового сорту.
«Останні три роки ми працюємо з батьком разом і з того часу шукали новий сорт сиру, який хотіли запустити,- каже Інна Пригара. - Ми виготовляли три класичні сорти, а після мого стажування у Франції, знайшли новий смак. Кажуть, «Менчул» подібний на раклет. Це традиційний сорт, який додається до однойменної страви. Вариться картопля, плавиться сир. «Менчул» теж можна плавити і взагалі споживати у всіх видах».
Петро Пригара вважає, що українські сири мають мати свій неповторний смак. «Смак сиру, але свій!, -- додає відомий сировар. - Ідея щодо новго сиру у нас вже реалізується рік: перший раз зробили, другий. Тепер презентуємо. Ще трохи треба попрацювати, відшліфувати виготовлення. «Селиський» та «Нарцис Карпат» ми виробляємо вже 15 років, там все чітко відлагоджено».
У Селиській сироварні планують додати до асортименту ще максимум 1-2 сорти. Петро Пригара каже, що європейські сироварні виготовляють 1-2, максимум 4 видів сирів. І це правильний підхід, переконаний сировар, коли виготовляється справжній якісний продукт.