Традиційна паска — це вищий пілотаж української випічки. Так вважає і на практиці демонструє Галина Цах, відома авторка кулінарних рецептів та засновниця кулінарного YouTube каналу «Вдома смачніше». Подаємо рецепт паски, яка чудово смакує, а ще не черствіє, не цвіте, не втрачає смаку і вигляду.
Рецептом великодньої випічки Галина щиро ділиться з читачами та глядачами і зауважує, що майстерність випікання паски відточувала 8 років:
- Змалку, коли ми приїжджали до родичів на Франківщину, я розуміла, що випікання паски — це особливий процес. Моя бабуся пекла паску в дров’яній печі, прикрашала зверху косами, хрестами та квітами. Її донька, моя тітка, випікала паски так само. Родина в нас велика, тому пеклося одразу по десять або й більше пасок: великі — для дорослих, маленькі — для дітей.
Я почала пекти власну паску, коли вийшла заміж. Звісно, в місті в мене не було дров’яної печі, та й рецепт на десять пасок мені не підходив, тому довелося експериментувати. Вісім років експериментів, проб і помилок — і я навчила сама себе, як пекти ідеальну закосичену паску.

Складові традиційної паски
Відео містить безліч корисних порад і секретів, які дозволяють уникнути помилок, властивих початківцям. Але насамперед - інгредієнти. І вони мають бути свіжі та перевірені.
Мала опара: 45 г води (до 40°С) 1 ст.л. борошна 1 ст.л. цукру 16 г сухих дріжджів (мене сухі дріжджі ні разу не підводили, на відміну від вологих)
Велика опара: 550 г борошна 450 мл молока (до 40°С)
Волога основа: цедра 1 апельсина цедра 1 лимона (цедру беріть за своїм бажанням, це опційно, але мені дуже подобається аромат та смак) 3 яйця та 8 жовтків (кімнатної температури) 140 г цукру (не збільшуйте і не зменшуйте, це напряму впиває на консистенцію тіста!) щедра дрібка солі 1 ч.л. ванільного екстракту (за бажанням) 100 г розтопленого масла 100 мл олії 30 мл солодкого міцного алкоголю (за бажанням, але алкоголь продовжує свіжість паски на довгі дні, я брала медовий віскі)
Основний заміс: 1 кг борошна
Для змащення: 1 яйце (кімнатної температури) 1 ст.л. води (теплої)
Випікати від 50 до 70 хв при 180°С до температури всередині паски вище 90°С.
Розмір форм у відео: висота 10 см, діаметр 18 см та 13 см.
Вага готових пасок 1 кг великі, 500 г маленька.

Детальне відео випікання паски
"Я вважаю, що традиційна паска — це вищий пілотаж української випічки. У процесі випікання паски найголовніше — мати спокійний душевний стан. Виділіть на цей процес один день у році й більше нічого не плануйте — тільки паски. А всі інші практичні секрети ви знайдете в моєму відео", - каже Галина Цах.
Щасливих та безпечних свят! Переможного Великодня!
Також тут ви можете знайти рецепт закарпатської паски від журналістки нашої редакції