Всім відомо, що найгарнішою прикрасою великоднього кошика, традиційно є паска. Збережено безліч рецептів цього диво-виробу і незліченна кількість варіантів його оздоблення. Так склалося в нашій родині, що великодні паски завжди випікає для нас бабуся. Ну, а ми їй в цьому активно допомагаємо.
Цього разу я вирішила зробити своєму Пішті сюрприз і спробувати спекти її сама. А щоб ніхто з моїх не знав, то рецепт взяла у цімборки, яка вже не один рік випікає славетні закарпатські паски. Варто пам’ятати, що найважливіший інгредієнт - духовний. Тому і при замісі тіста думки мають бути світлі і в піч ставимо хлібини, помолившись і перехрестивши їх.
Отож, нам знадобиться:
- 1 кг муки
- 50 г дріжджів
- 100 г цукру
- 100 г сметани
- 50 г молока
- 50 г масла
- 2 яйця
- Сіль
Важливо, щоб на кухні було досить тепло, тому закриваємо двері і вмикаємо опалення чи газову комфорку і стишуємо вогнь. Все тому, що наша паска має пройти «три етапи підростання».
Дріжджі розводимо в теплому молоці і додаємо половину цукру (50 г) та 3 столові ложки муки. Залишаємо опару в теплому місці, щоб піднялася. В мене це зайняло 20 хвилин.
У великій діжці у муку досипаємо цукор, що залишився. Перетираємо суміш з маслом, сметаною та 1 яйцем. Після цього додаємо опару, що підросла, та вимішуємо тісто, доливаючи воду «скільки візьме». Консистенція повинна бути, як добре розім’ятий пластилін. Далі ставимо його десь на півтори години в тепле місце.
Чекаємо, щоб тісто заповнило всю миску. Потім зминаємо його пальцями, щоб впало і засікаємо 30 хв для повторного підняття.
Тим часом варто зайнятися оздобленням. Для нього замішуємо трохи звичайного тіста (сіль+ мука+вода), бо з дріжджового наші фігурки роздуються і втратять форму. Кількість його залежить від орнаменту, який ви хочете відтворити. Є традиційні елементи, що повинні бути на будь-якій пасці: колоски, хрест, квіти і т.д. Обирайте до смаку і традицій вашого села/міста.
Тепер можна розкладати дріжджове тісто по формам. Викладаємо тільки половину об’єму (враховуючи, що воно виросте), прикрашаємо і обмазуємо поверхню жовтком. Ще 15 хв паска має рости в теплому місці і тільки потім ставимо в духовку на 30-40 хв.
Духмяний запах свіжоспеченого хліба заповнює всю кухню. Тепер вже можна і двері відкрити, щоб він розлетівся по всій хаті. Гарних свят Вам, смачної паски і добробуту в родині…
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!