Новини

Закарпатська паска

Всім відомо, що найгарнішою прикрасою великоднього кошика, традиційно є паска. Збережено безліч рецептів цього диво-виробу і незліченна кількість варіантів його оздоблення. Так склалося в нашій родині, що великодні паски завжди випікає для нас бабуся. Ну, а ми їй в цьому активно допомагаємо.

Цього разу я вирішила зробити своєму Пішті сюрприз і спробувати спекти її сама. А щоб ніхто з моїх не знав, то рецепт взяла у цімборки, яка вже не один рік випікає славетні закарпатські паски. Варто пам’ятати, що найважливіший інгредієнт - духовний. Тому і при замісі тіста думки мають бути світлі і в піч ставимо хлібини, помолившись і перехрестивши їх.

Отож, нам знадобиться:

-          1 кг муки

-          50 г дріжджів

-          100 г цукру

-          100 г сметани

-          50 г молока

-          50 г масла

-          2 яйця

-          Сіль

Важливо, щоб на кухні було досить тепло, тому закриваємо двері і вмикаємо опалення чи газову комфорку і стишуємо вогнь. Все тому, що наша паска має пройти «три етапи підростання».

Дріжджі розводимо в теплому молоці і додаємо половину цукру (50 г) та 3 столові ложки муки. Залишаємо опару в теплому місці, щоб піднялася. В мене це зайняло 20 хвилин. 

У великій діжці у муку досипаємо цукор, що залишився. Перетираємо суміш з маслом, сметаною та 1 яйцем. Після цього додаємо опару, що підросла, та вимішуємо тісто, доливаючи воду «скільки візьме». Консистенція повинна бути, як добре розім’ятий пластилін. Далі ставимо його десь на півтори години в тепле місце. 

Чекаємо, щоб тісто заповнило всю миску. Потім зминаємо його пальцями, щоб впало і засікаємо 30 хв для повторного підняття.

Тим часом варто зайнятися оздобленням. Для нього замішуємо трохи звичайного тіста (сіль+ мука+вода), бо з дріжджового наші фігурки роздуються і втратять форму. Кількість його залежить від орнаменту, який ви хочете відтворити. Є традиційні елементи, що повинні бути на будь-якій пасці: колоски, хрест, квіти і т.д. Обирайте до смаку і традицій вашого села/міста.

Тепер можна розкладати дріжджове тісто по формам. Викладаємо тільки половину об’єму (враховуючи, що воно виросте), прикрашаємо і обмазуємо поверхню жовтком. Ще 15 хв паска має рости в теплому місці і тільки потім ставимо в духовку на 30-40 хв.

Духмяний запах свіжоспеченого хліба заповнює всю кухню. Тепер вже можна і двері відкрити, щоб він розлетівся по всій хаті. Гарних свят Вам, смачної паски і добробуту в родині…


Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.