Її рекомендаціями керуються ті, хто хоче виглядати гарно і почуватися відмінно. Її статті залюбки читає аудиторія «Української правди», але мало хто із закарпатських шанувальників «Правди. Життя» знає, що одна з найпопулярніших авторок ресурсу – родом з Ужгорода і нерідко тут буває. Сьогодні Оксана Скиталінська – гість Ранкової кави на Zaholovok.com.ua.
Вона відверто озвучує свій вік і викликає бажання виглядати так само не лише у такому ж віці, а й значно раніше. Для дієтолога це, очевидно, найкраще підтвердження дієвості його порад.
На скільки співвідносна із поняттям «здорове харчування» традиційна закарпатська кухня?
Я б назвала навіть її у чомусь здоровішою, ніж у центрально-українську. Закарпатці – гурмани, це однозначно. Такої кількості смачних страв, які вони готують, мабуть, не готують більше ніде. Не хочу ображати інші області, можливо, це просто доля закарпатського патріотизму. Тут дуже смачна випічка. Такої точно нема де інде. Але що стосується саме здорової їжі, то тут дуже похвалитись не можна, за винятком деяких страв.
Наприклад, токан з молоком чи сметаною. Але якщо це смажена їжа, жирна, то, звичайно, вона не дуже підходить.
Я люблю закарпатську їжу! Та, на жаль, вона не є дуже здорова. Мої земляки не дуже багато їдять здорових салатів (де багато зелені), натомість зловживають смаженою жирною гострою їжею. Вона смачна, але зовсім не підходить для щоденного вживання.
О, до речі!.. Закарпатці люблять поливку (бульйон) і дуже правильно роблять! Є навіть така традиція, їсти поливку щотижня, у неділю, наприклад. Це справді корисний продукт. Якщо зварений з домашньої курки. Якщо не дуже жирний, з морквою, селерою. Це справжній амінокислотний білковий коктейль, який засвоюється дуже швидко. Він дає енергію, настрій, це та їжа, яка відновлює наш організм, покращує імунітет, реанімує клітини.
До прикладу, шматок м’яса – чудовий білковий продукт. Але водночас організм повинен витрати багато енергії, ферментів, щоб його розкласти на амінокислоти. А бульйон – це чисті амінокислоти. Не даремно старі лікарі радили хворим його пити. Давайте бульйон дітям, їжте й самі один-два рази на тиждень!
Яких закарпатських страв чи окремих продуктів Вам не вистачає у Києві?
Коли приїжджаю, першим ділом біжу на базар і купую домашній сир (творог). Він тут не такий жирний, як у Києві. Пісний, дієтичний, дуже смачний. І має особливий смак! Мабуть, це визначається, тим що їдять закарпатські корови.
Чи вдалося Вам – професійному дієтологу – «переконати» у важливості здорового харчування власну родину?
Так, вдалося, і дуже швидко. Мені пощастило з родиною, вони мене не тільки дуже люблять, а і дуже слухають. Бо я - їх перший лікар. Мама у свої 73, на щастя, практично не має хвороб, виглядає чудово і почувається гарно. Сестра теж виглядає прекрасно. Це, звичайно, і генетика наша така, але і харчування, стиль життя. Я привчила їх усіх їсти щоранку по одному яйцю «в смятку» -- бажано домашньому. Привчила вживати більше салатів. Вони фактично відмовилися від смаженої їжі.
Як себе цьому навчити? Як «протистояти», наприклад, смаженій картоплі?
Якщо ви так її любите, можете зрідка приготувати. Але якщо вже смажите, то на свіжому салі, смальці, а не на соняшниковій олії. Картопля загалом - це корисний продукт, даремно від неї відмовляють. Її амінокислотний склад близький до складу м’яса, просто особливо багато вживати її не треба.
На скільки алкоголь суперечить чи ні принципам здорового харчування?
Важливо зрозуміти, чому саме не можна, а не просто знати про заборону і нехтувати нею. Насправді алкоголь – токсична речовина. Він токсично діє на наш мозок і на нашу печінку. А вона є основною лабораторією організму: очищає, детоксикує, захищає організм від захворювань, у тому числі онкологічних. З часом робочих, функціональних клітин стає менше, у тому числі в печінці. Вона вже не на повну силу очищає організм, не на повну виробляє вітаміни, а ми їмо так само, як їли у 18, а може і більше. І печінка з цим вже не справляється, накопичуються токсичні речовини, які отруюють організм, змінюється обмін речовин, накопичуються «поломки» у клітинах організму, зростає ризик будь-яких захворювань. Тому печінку треба берегти змолоду, як кажуть і про честь.
Вона недаремно важить більше 1,5 кг, бо виконує понад 500 функцій. Найголовніші три – очищення (чи модне нині слово «детокс), синтез холестерину і накопичення глюкози (глікогену) та деяких вітамінів.
Тому не пийте алкоголь. Замолоду не думається про те, що з часом це може призвести аж до хвороби Альцгеймера, забудькуватості. Це трагедія сучасного світу, адже хвороба нічим не лікується і вона сьогодні надзвичайно поширена. А починається все з молодості. Треба берегти свої клітини і розуміти, що здорове харчування – не данина моді чи щось необов’язкове, а справді необхідність для здоров’я кожного з нас.
Чи є продукт (окрім води), який варто споживати щодня?
Надзвичайно важлива насамперед саме вода. Вона має бути максимально очищена. Якісної води у світі практично не існує, тому вибирати доводиться «з меншого зла найменше». Це може бути бутильована чи фільтрована вода. Ще краще – заморожувати у контейнері у морозилці. Розморожуєте лід, викидаєте ту мутну «глибку», яка залишилася по центру. Решта – це і вважається найкраща вода.
Щодо харчування, то його основним принципом є збалансованість їжі (вміст білків, жирів, вуглеводів, мінералів у певних співвідношеннях). Вона повинна містити вітаміни і антиоксиданти. Це не так складно. Наприклад, справжній скарб – жовті, оранжеві, фіолетові, білі, зелені, червоні пігменти в овочах. Чим більше їх отримує організм, тим більше ми захищені. Їжте різнокольорові овочі, міксуйте їх до салатів. Щодня.
Нездоровою є смажена їжа, продукти з консервантами (готові соуси, напівфабрикати, цукерки, ковбаси і т.д.). Тютюновий дим, вихлопні гази, стреси, ліки, електромагнітне випромінювання викликають в організмі підвищену кількість вільних радикалів. Це агресивні молекули, які бомбардують клітини нашого тіла. Від цього ті швидко зношуються, старіють, стають схильними до захворювань, мутацій. А в організмі понад 10 трильйонів клітин. Всі хвороби починаються з окремої клітини. І тому чим більше ми вживаємо різних антиоксидантів з їжею, тим більше захищені наші клітини, тому що антиоксиданти блокують вільні радикали, уберігаючи клітини від руйнування.
Багато антиоксидантів «прицільно» захищають певні органи. Наприклад, зелений чай захищає клітини судин, головного мозку. Чорна кава натуральна, яку люблять закарпатці, захищає клітини печінки, морква, сливи-«венгерки» – сітківку ока.
То Ви як дієтолог радите каву?
Таку, як п’ють закарпатці, так! А це мелена, як кажуть, щоб у ній ложка стояла. Ніхто так не п’є багато кави, як закарпатці – по 2-3 чашки у день, і правильно роблять!
Хлорогенова кислота, яка у ній міститься, захищає клітини печінки, головного мозку від запалень та передчасного старіння .
Кава – це те, що збереже «націю» закарпатців. Тому що чашечка кави – це не просто напій, який містить кофеїн і тонізує, а і дарує нам понад 300 біологічно активних речовин, які захищають організм від поганих зовнішніх впливів, продовжують молодість, дають нам енергію.
Тому випити зранку кави – це нормально. Головне, щоб вона не була з сигаретою. Та й масштабні багаторічні дослідження Гарвардського університету, що охопили понад 130 тисяч людей, вкотре підтвердили користь кави. Вона позитивно впливає на стан печінки, зменшує депресію у жінок, навіть попереджує гіпертонію, уявіть собі. Як і хворобу Альцегеймера та багато інших.
Єдине, бажано пити її у першій половині дня. 4 кави – це максимум. Золота середина – 1-2 чашки. Я п’ю 2 чашки на день, у нас не прийнято пити розчинну. Це обов’язково мелена кава. У багатьох навіть є вдома ці млинки. Кава із зерен – це найздоровіше. А під розфасованою меленою кавою приховують, на жаль, багато фальсифікату.
Повертаючись до відповіді на попереднє запитання, каротиноїди у моркві, зеленому листі захищають наші очі, сітківку. Як і чорниця. Я до того, що чим більше їмо різноманітних різнокольорових овочів, фруктів, ягід, горіхів і насіння, тим більше захищений наш організм.
Усі знаємо, яка корисна броколі. Але якщо з’їсти її піввідра, то отримаємо менше користі, ніж якщо по-трошки натерти моркви, бурячка, селери, петрушки. Так всі кольори веселки поєднаємо і надамо організму максимальну користь.
Часто вважають, що правильне харчування – це дорого. Але це неправда. Якщо натерти півморкви, пів’яблука, третину кореня селери, бурячка та додати ложку сметани, то у нас виходить повноцінний і дуже корисний та й зовсім недорогий салат. Якщо відваримо шматочок м’яса чи запечемо його у фользі, то це корисніше, ніж ковбаса, тим більше магазинна, тим більше копчена.
Чи є щось таке, від чого Ви не можете відмовитися всупереч професійним знанням дієтолога?
Я жива людина (усміхається, - авт.). Навіть всесвітньовідомий П’єр Дюкан нещодавно при переписці у чаті (а було це вже майже вночі) зізнався, що у цей момент працює та… їсть. Його «перекусом» мало не опівночі були ягоди з сиром та йогуртом. А я люблю м’які французькі сири. Вони дуже калорійні, але іноді трохи їх їм.
Ще дуже люблю сало – свіже. Зовсім маленький шматочок. До речі, це дуже корисний продукт, хоч і вважається, що його не потрібно вживати. При цьому наголошую: саме свіже, не копчене, не варене, не смажене. Тоді воно має багато лікувальних властивостей. Насамперед – жовчогінну. Містить також певні жирні кислоти, які відновлюють клітини організму. Просто вживати його слід дуже мало. Розміром з половинку сірникової коробочки. І бажано зранку, у першій половині дня.
Газовані напої не вживаєте зовсім?
Ні. Як і алкоголь, я їх просто не люблю. Та й коли наближається певний вік, а мені під 50, то треба все-таки стежити за собою більше. Уважніше ставитись до свого раціону і взагалі до свого життя.
А щодо ставлення саме до життя, то мене відверто дивує, коли люди не цінують його, депресують. Нам всім дуже пощастило вже тоді, коли виявилося, що з мільйонів сперматозоїдів шанс на життя отримав саме той, «наш». Вже саме народження є нашим щастям, тим більше, маємо руки, ноги. Є люди, які прикуті до ліжка і при цьому відчувають цінність життя. Так, коли ти хворієш, я пересвідчилася колись, отоді розумієш, яка велика цінність – життя. І це насамперед наші близькі, з якими деколи сваримося, абсолютно без потреби. Коли стаєш старший, то розумієш, що треба спокійніше ставитися, толерантніше до людей. Усміхатися більше, прощати.
Як виглядає Ваш «раціон» у поїзді Київ-Ужгород? Адже там зазвичай не завжди є змога подбати про здорове харчування.
Під час поїздок я собі влаштовую розвантажувальний день. Беру тільки пляшку кефіру. І п’ю його весь час. Крім того, два чаї в день, з лимоном. Дуже зручно для розвантажувального дня, адже там, у поїзді, більше нема що їсти, у тебе є тільки чай і кефір. А останній – це білковий продукт, покращує мікрофлору кишечника, оздоровлює. Можна молочну сироватку брати, це ще краще.
А коли я приїжджаю на Закарпаття – то це найкращі мої емоції, які я тільки відчуваю! Таке відчуття, що усміхаюся до всіх людей. Вони тут особливі, дуже ввічливі, у мене навіть якась аналогія є Америкою виникає. Місцеві люди дуже європейські, часто намагаються допомогти просто так, чого у великому місті не вистачає… Дівчата тут дуже красиві, модно вдягнені, доглянуті. Вдома у більшості все з естетикою, дуже чисто, гарно.
Я навіть коли у Києві чую закарпатську мову (коли йду передавати щось на поїзд, наприклад), то відчуваю до цих людей якусь особливу симпатію. Закарпаття – це назавжди... О, якраз і пісня про це (на фоні – Елвіс Преслі «You are always on my mind», - авт.).
Чи є солодощі, корисні для здоров’я?
Є, є, звичайно. Навіть окрема випічка корисна. Це різноманітні фруктові, ягідні пироги, де мало тіста, а багато начинки. Закарпатці такі печуть: всередині багато тертих яблук, наприклад, а знизу і зверху – тонкий шар тіста. Головне, цукру менше класти. Це справжнє детокс-тістечко, воно низькокалорійне. У таких виробах багато клітковини, пектину. Пектин зв’язує всі токсини в організмі, шкідливі речовини, холестерин.
Ще – бісквіт. Мука, яйця і все. Творожні запіканки - це теж дуже корисно. Знову ж таки, варто додавати менше цукру. Якщо додати у бісквіт ще й трохи висівок - вівсяних чи пшеничних - то виходить навіть дуже корисно.
Що Ви радите тим, хто просто не може жити без нічного походу до холодильника?
Якщо людина багато працює, особливо вночі, то у неї міняється хроноритм. Це, звичайно, стрес для організму. Хронічний стрес. Працювати вночі – далеко не найкращий спосіб життя. Але що робити, таке життя. Порадити такій людині можна от що: насамперед виключити з раціону солодкі батончики, чіпси, швидку їжу з кіосків. Найкраще для втамування голоду - цільнозернові булочки, бутерброди з них. Шматочок сиру, вареного м’яса, склянка кефіру, творог з сметаною плюс ложка меду. Тобто продукти, які містять білки. Завдяки ним відновлюється весь наш організм, імунна система. А в людей, які вночі працюють, стан імунної системи, як правило, ослаблений. Тому їм треба їсти те, що її покращує. Будь-які овочі, ягоди. Чорниця, перетерта з невеликою кількістю цукру. Варто приймати полівітаміни. Це ті речовини, яких потрібно у малій кількості, але вони ефективно нормалізують весь наш обмін речовин. Якщо чогось з них не вистачає, він змінюється і поступово можуть виникати хвороби.
Що варто вживати для відновлення після смачних свят?
По-перше, все-таки сказати «ні» смаженій та копченій їжі. Це складно, але варто постаратися перейти на їжу, приготовлену здоровим термічним способом: варене, печене, тушене. Більше вживати клітковини (посічена свіжа капуста, селера, морква, різноманітні салатики, в яких - поменше олії, сметана чи оливкова олія, лимонний сік чи нежирний йогурт). І поменше солодкого. Все. І обов’язково ходити побільше. Що в принципі, закарпатці роблять.
Щодо запікання, як ставитеся до спеціальних «рукавів»?
Взагалі дуже обережно ставлюся до будь-яких полімерних матеріалів. Навіть якщо вони рекламуються як безпечні. Найбезпечніше – це кераміка, скло, чудово підійде фольга.
Чому від хірургії свого часу Ви перейшли до дієтології?
Я мріяла бути не просто загальним хірургом, а займатися саме пластичною хірургією. Але не домоглася цього. І не тому, що це було недоступно. Очевидно, я не проявила достатньо наполегливості. У житті можна досягти практично всього, але всюди треба більше чи менше саме наполегливості.
А в дієтології ти можеш бачити гарний результат, естетику. Тому все, що відбувається, мабуть, так і має бути. Я пішла на курси дієтології, гастроентерології, бо дуже цікавилася харчуванням. Знала, що воно має визначальний вплив на здоров’я, зовнішній вигляд, самопочуття. Коли я потрапила на ці курси, то це було щось абсолютно нове. Чимало хто вважає, що дієтологія – це «суп з борщем». Насправді сьогоднішня наука дієтологія – це суміш біохімії, генетики, медицини, це взагалі знання, які доступні, на жаль, навіть не багатьом лікарям. Вже не кажучи про звичайних людей. Крім того, на жаль, дієтологія дискредитована тим, що нею часом займаються люди, які навіть не мають медичної освіти, продають добавки, дають поради, навіть не маючи права на це, можуть людині і зашкодити.
А дієтологія – це наука, яка допомагає людині вибирати харчування, яке підходить саме їй, допомагає її організму відновлюватися, почувати себе добре, попереджувати багато серйозних захворювань, проживати більш якісне і тривале життя.
Так от коли я потрапила на курси, то була захоплена професором Анохіною Галиною Анатоліївною. Як не банально звучить, але я зрозуміла, що це справа мого життя.
Згодом я почала багато писати статей, виступати на телебаченні і насправді мені це дуже подобається, якщо чесно. Бо в Україні дуже мало дієтологів - справжніх сертифікованих лікарів. Я відчуваю свою потрібність. Люди часто не знають, що треба їсти, а внаслідок цього у них розвиваються різні хвороби. Люди через неправильне харчування потрапляють у тому числі до хірургів. А дієтологи - це місточок, який зупиняє цей шлях, випереджає цю необхідність звернення до на стільки радикальних лікарів.
Сьогодні я маю багато пацієнтів. Дехто вважає, що до дієтолога звертаються тільки ті, хто хочуть схуднути, але це не так. Насамперед це ті, хто хоче оптимізувати харчування, щоб почуватися добре, виглядати добре. Часом це люди після серйозних хвороб – цукровий діабет, різні порушення обміну речовин. І я радію з кожним пацієнтом, коли бачу хороші результати.
Поки ми молоді, у 18, 20, навіть 30 і більше років, ми себе добре почуваємо і нам здається, що так буде завжди. Але з 35-40 років починає дещо зростати вага, у 40-45 з’являється перша хронічна хвороба, потім їх стає більше, у 50 ще більше. А коли закінчуємо репродуктивний вік, після 50 років, ми вже природі фактично не потрібні. Тоді «виїжджаємо» на тому резерві здоров’я, який сам собі створили, поки жили до цього часу. Живемо у відповідності до того, у якому стані зберегли органи, печінку, кишечник, які звички харчуватися виробили до того часу. Такою і буде наша старість – нормальною чи патологічною. Може бути сивим волосся, але ми – повні сил та енергії, у нас гарний настрій, нам не потрібні ліки. А патологічний стан – це коли жменями п’ємо ліки, у нас купа хвороб і у нам усе не в радість. Так живе переважна більшість людей...
Щоб цього не трапилося, треба турбуватися про своє здоров’я. Позбуватися шкідливих звичок, куріння, алкоголю, правильно харчуватися, вміти контролювати свої стреси (у народі недаремно кажуть - всі хвороби від нервів), достатньо висипатися і достатньо рухатися (хоча б півгодини-годину щодня).
Ганнуся Твердохліб, спеціально для Zaholovok.com.ua
Фото Людмили Федоришиної
P.S.
Ми любимо вранці пити каву. Часто п’ємо її у компанії з цікавими людьми. Чуємо при цьому цікаві думки, які інколи розважають, часом – змушують замислитись, а віднедавна все більше викликають бажання записати їх і поділитися з читачами нашого сайту. Тому започаткували рубрику «Ранкова кава». Щотижня читайте нові розмови. Усього з кількох запитань (частина – із знаменитої анкети Марселя Пруста), тільки щоб вдало розпочати інформаційний день за горнятком кави у гарному товаристві. Чекаємо Ваших пропозицій щодо осіб, яких Ви хотіли б "почути" за "ранковою кавою".
Ваш Zaholovok.com.ua
Насправді цікавий діалог!
Насправді цікавий діалог! Скільки дивилася по телебаченню рекомендації, інтерв"ю пані Оксани, ніколи б не подумала, що вона родом із Закарпаття.Щоразу переглядаю рубрику про гостей "Ранкової кави", вкотре переконуюся, що яка багата наша Закарпатська земля розумними та освіченими людьми, котрі досягли певних досягнень у своїх сферах життя та роботи, тим самим прославляють свій край!
Щасти авторам "Ранкової кави" на хороших та цікавих гостей!