Новини

Дитячий ансамбль "Лаутарі" виступить у ромських таборах Закарпаття

У листопаді 2011 року в Ужгороді, на базі Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості "ПАДІЮН" за ініціативи Товариства музичної культури циган Закарпаття «Лаутарі» був створений ромський дитячий музично-хореографічний ансамбль "Лаутарі".


Керівник ансамблю: Пап Вільгельм Вілмошович, керівник Товариства «Лаутарі», заслужений працівник культури України.

Учасники ансамблю: ромські діти у віці 9-18 років, які мешкають переважно у місцях компактного проживання ромського населення у м.Ужгороді.
Свій перший творчий звітний концерт дитячий ромський ансамбль "Лаутарі" показав 9 січня 2013 року, представивши Новорічно-Різдвяну програму "Романо Нейво Береш" (у перекладі з ромської – "Ромський Новий рік"). Учасниками її стали 350 дітей із малозабезпечених родин м.Ужгорода, сіл Ужгородського району та учнів ромського походження Перечинської школи-інтернату.

Наступний творчий етап – виступи у липні-серпні 2013 року із виїзними концертами безпосередньо перед мешканцями ромських таборів у містах Перечин, Мукачево, Чоп, Берегово та Ужгород. У серпні цього року заплановано продовжити виступи ансамблю у ромських таборах, зокрема, у с. Порошково Перечинського району - 12 серпня, с.Ратовці Ужгородського району - 13 серпня, м.Свалява – 14 серпня, с.Сюрте Ужгородського району - 18 серпня, с.Середнє Ужгородського району – 20 серпня.

Крім того, ансамбль був учасником багатьох культурно-мистецьких закладів, що проводилися в області.

Концертні виступи несуть важливу соціально-просвітницьку місію: вони не тільки популяризують ромське музичне мистецтво (народне та сучасне), але стають гарним прикладом для ромських дітей і батьків, які живуть у компактних поселеннях, отримувати шкільну освіту, без якої у сучасному світі неможливо розвиватися та досягти своїх цілей.

Виступи ансамблю також мають на меті донести до представників органів державної влади на місцях, чого може досягти ромська дитина, якщо вона відвідує навчальний заклад, у якому серед педагогів є ще й роми. Це, в свою чергу, повинно створити підгрунтя для поступового відкриття за підтримки обласної та місцевої влади філій студії-ансамблю у тих районних центрах, де мешкає значна кількість ромського населення.

Серед усіх учасників ансамблю виділимо окремих виконавців, які навчаються у музичній школі (Гажі Андрій, Буко Едуард, Балог Цино ), музичному училищі (Адам Едуард, ударні), коледжі мистецтва (Балог Павло, фортепіано). Вокаліст Балог Цино – лауреат багатьох українських та міжнародних конкурсів. А саксофоніст Пап Едуард після закінчення загально-освітньої школи, музичної школи, музичного училища зараз працює викладачем ансамблю та водночас навчається у Київському національному університеті культури та мистецтва.

Концертні виступи ромського дитячого музично-хореографічного ансамблю "Лаутарі" здійснюватимуться за підтримки Товариства музичної культури циган Закарпаття «Лаутарі», Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості "ПАДІЮН", Закарпатської обласної державної адміністрації та Міжнародного Фонду «Відродження».

Контактний телефон: 0502057655

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.