
У продажу вже з’явилися перші кавуни і набагато раніше, ніж ми звикли.
На ринки нашої області така продукція у минулі роки починала надходити десь у другій половині липня і, в основному, з господарств Херсонської області.
Особливих правил торгівля кавунами не вимагає, але при їх реалізації і кавунів у першу чергу, вони повинні знаходитися на товарних лотках, а не звалюватися прямо на землю. Взагалі кавуни перед вживанням потрібно мити, щоб бруд з їх поверхні, в якому завжди присутні мікроорганізми, з руками не потрапив до рота.
Купуючи продукцію рослинного походження,нас завжди цікавить її безпека, одним з показників якої є вміст нітратів. На жаль, для скорішого дозрівання кавунів та збільшення маси, їх ?годують? нітратами – азотними добривами, які самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в т.ч. в шлунково-кишковому тракті, перетворюються в токсичні нітрити, які згубно впливають на гемоглобін, що веде до гіпоксії тканин.
Досвідченні люди знають багато ознак, по яких можна обирати кавуни, щоб не заподіяти собі лиха. Не треба купувати кавуни дуже маленькі або занадто великі, більш за 7-8 кг. Агрономи вважають, що без стимуляторів росту отримати таку продукцію на городі вкрай важко. Сьогодні при великій вартості кавунів (6-7 грн. за кілограм) люди не в змозі купувати цілу ягоду і тому просять продавців відрізати від неї половину або четвертину. При такій ситуації купувати відрізану невідомо коли частину кавуна, навіть прикриту поліетиленовою плівкою, не завжди небезпечно. Будьте обережні, така продукція може бути бактеріально забруднена.
Головне правило безпеки кавунів при їх споживанні - добова доза на кілограм ваги людини не більше 5 мг нітратів. Вміст нітратів нормується для кавунів – 60 мг / кг. ваги продукту, Саме такими показниками і користуються контролюючі служби.
Лікарі радять не пропонувати дітям молодше 2-х років кавуни взагалі, а для більш старших краще купувати їх в серпні та вересні – в період природного дозрівання. Але навіть при цьому для дитини в 2-3 роки краще обмежитися долькою ягоди масою 80-100 грамів, а в 3-6 років – порцією 100-150 грамів.
Наслідки вживання недоброякісних кавунів, в т.ч. з бактеріальним забрудненням їх поверхонь, м’якоті, можуть бути різними, від слабкості до блювоти, високої температури та діареї, що призводить до зневоднення організму. Якщо таке сталося, необхідно викликати лікаря, а до його приходу пити воду невеликими порціями.
Лабораторний контроль всієї продукції на ринках є прерогативою лабораторій ветеринарної медицини. Державна установа ?Закарпатський обласний лабораторний центр Державної санепідслужби України? та його філії на місцях здійснюють вибірковий лабораторний контроль з визначення вмісту нітратів та залишкових кількостей пестицидів в зразках кавунів.
На часі вже і дині, і до їх безпеки такі ж вимоги, як і до кавунів: вміст нітратів, пестицидів та токсичних елементів без перевищень допустимих рівнів та концентрацій, - повідомляїє лікар-гігієніст Пономарьова О.С.