У різних районах Закарпаття триває збір урожаю винограду-2023. Виноградарі уже майже зібрали білі сорти, зараз триває збір червоних – їм потрібно більше часу, більше сонця, відтак – більше уваги.
Ми проїхалися Закарпаттям і поспілкувалися, аби дізнатися, як працюють виноградарі та винороби в умовах війни, як розвиваються малі виробники та чому винороби Закарпаття вирішили спільно розвивати справу під брендом Вина Срібної Землі.
У селі Концово, що всього за 10 км від Ужгорода, невеликий (за місцевими мірками) виноградник має Томаш Кіш. Тут, на двох гектарах пологого схилу, виноградар вирощує білі сорти Соляріс, Цитронний Магарача, з червоних – Чорний монарх і Красень – два сорти. Красень – українська селекція, Чорний монарх – німецька. До збору винограду долучаються рідні винороба – мама та дві тітки. Вони приїхали на виноградник уранці, коли ще сонце низько, але роса – вже спадає. Дісталися до поля на власному транспорті – стареньких велосипедах, які мають власну «паркову» біля виноградника. Весь урожай збирають усімох. Кажуть, справляються, якщо працювати п’ять годин на день. А загалом робота з виноградом – родинна традиція.
«Різні сорти збирають у різний час. І все дуже залежить від погоди. От минулого року трошки раніше починали. Син перевіряє виноград на цукор щодня. Коли ягоди досягли потрібної стиглості, ми родиною вирушаємо на збір урожаю. Звикли, до такої роботи, бо вдома завжди робили вино для себе», – розповідає Марія Кіш.
Більше читайте у розділі «Життя по-закарпатськи».