Новини

На Закарпатті розпочався грибний сезон

Кілограм травневих боровиків на ринку продають за  70 гривень.
Перші гриби збирають на Свалявщині та Мукачівщині. Зранку селяни вирушають до лісу, за 2-3 години – повертаються із повними кошиками боровиків та сироїжок.


“У ялиновому лісі грибів нині – годі й шукати, перші боровики збираю на узліссі, поміж дубів та беріз і у старих виноградниках, -- Олена Шкиртяк разом з донькою продає лісові трофеї на Кооперативному ринку у Мукачеві. –. Привезла на ринок п’ять кілограмів відбірних боровиків. Та дешевше ніж 70 гривень за кілограм – свої грибочки не віддам!”
 
На Закарпатті – сезон перших грибів. Та він триває усього 1-2 тижні. Першими з’являються боровики. За кілька днів після них – підберезники, сироїжки і лисички. Ростуть травневі  гриби дуже швидко.

“Бува зріжу гриб, а за два дні на цьому ж місці знаходжу новенький боровичок, -- мовить Василь Сокалюк, який бізнесує на перших грибах. – Маю мізерну пенсію, прогодуватися -- допомагають гори. З травня й до осені збираю у лісі гриби та ягоди, продаю їх на базарі. Найбіліші заробітки на ранніх грибочках, за них дають хорошу ціну. Травневі гриби смачні та ще й цілющі. Ґаздині готують з дієтичного продукту салати, канапки, юшку, тушкують їх у сметані, а моря дружина – пече смачнючі пироги з грибами. Та маринувати їх не раджу. Минулого року заробив на лісових грибах біля 10 тисяч гривень. Третину від цієї суми – на травневих грибочках. Та за кілька днів сезон перших грибів закінчиться. А за літні платитимуть менше”.

Елеонора Савицька для Zaholovok.com.ua

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
Новини інших ЗМІ