Новини

На Закарпатті презентували кошик крафтових продуктів з лаванди: чаї, спеції, косметика, дистилят та навіть антисептик

На Закарпатті фермери, що вирощують лаванду на плантації біля закарпатського містечка Перечин, презентували тематичний крафтовий кошик продукції з лаванди. Тут гастрономія (чаї, сиропи, спеції, дистиляти), косметика та велнес-продукція — усе виробляють самі члени родини на сімейній фермі.


Про вміст кошика розповів на презентації в Ужгородському прес-клубі власник лавандової ферми на Закарпатті Юрій Качур. “Фермерське господарство ми заклади кілька років тому, зараз у нас росте понад 8 га лаванди, також минулоріч заклали нові ділянки, які ще не цвіли, а ще — ділянку із дамаською трояндою. Основну масу лаванди ми самі переробляємо на готову продукцію, займається цим дружина та доньки. Наразі маємо понад 100 найменувань виробів з лаванди,” - повідомив Юрій Качур.

Фото

Він детальніше розповів про продукцію закарпатського крафтового лавандового кошика. “Тут — чаї з лаванди, ми виробляємо три види, це пакетований час моджо, заварний час з додаванням лаванди та різних карпатських трав, а ще окремо є квітково-ягідний лавандовий чай. Печемо також печиво з лавандою — але зазвичай люди купують його як сувенір, воно зроблене у формі велосипеда, кажуть, що шкода таку красу їсти. Також виробляємо лавандовий конфітюр — з ним смачні млинці та канапки,” - розповідає Юрій Качур. З його слів, користуються популярністю лавандові мішечки та пучки сушеної лаванди. Фермер каже, що у них є 15 видів суміші для наповнення таких мішечків. Вони корисні для заспокоєння нервової системи. Дуже цікавий продукт - лавандова приправа, спецію можна додавати до м'яса, в печиво та до чаю. “Минулого року ми вперше відрили ферму для лавандових фотосесій, і я спостеріг, що до нас на Лавандову гору в Перечині приїздить багато сімей, а поки жінки та дівчата фотографуються, чоловіки нудяться. То ж придумав і виготовив для них лавандовий дистилят - лавандівку,” - каже Юрій Качур.

Фото

Також на фермі виробляють лавандовий сироп із ягодами чорниці, він має насичений фіолетовий колір та є дуже добрим засобом від кашлю. Роблять Качури також лавандовий нектар, його можна пити теплим ( з чаєм) та додавати в охолоджені напої. На лавандовій фермі Юірй Качур має також і пасіку, то ж тут збирають лавандовий мед. Доньки фермера виготовляють із лаванди бомбочки для ванни та мило, дружина займається виготовленням косметики з лаванди (тоніки, креми для обличчя), а ще робить ефірну олію. “Ну а минулого року на злобу дня почали виготовляли лавандовий антисептик для рук. Все за рекомендаціями МОЗ, вміст спирту 71%.” - каже Юрій Качур. З його слів, всю продукцію, яку виробляють на фермі, споживають самі. Також акцентував, що вирощують квіти без використастання пестицидів та застосування хімічної обробки від шкідників, тому продукція є органічною.

Наразі до плантації, яка стала топовою туристичною принадою Закарпаття, проклали добру дорогу з твердим покриттям (минулого року там була грунтова дорога), за словами фермера, очікують виконання обіцянки обласною владою про те, що до Лавандової гори в Перечині прокладуть добру асфальтовану дорогу для зручності туристів. Цьогоріч цвітіння на лавандові горі в Перечині очікують на початку червня, воно триватиме 3-4 тижні. Про початок цвітіння фермери обіцяють повідомити пізніше на своїй сторінці у Фейбуці.

Автор: Тетяна Когутич

Фото: Ужгородський прес-клуб

Фото

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.