Новини

Як переселенці з Донбасу захищають свої права

Нещодавно була на прес-конференції у рамках проекту «Голос жінки має силу» в Закарпатській області. Де експерти розглянули ряд важливих питань, що стосуються Внутрішньо переміщених осіб, які проживають в нашій області.

Проект «Голос жінки має силу» передбачає розвиток адвокаційних кампаній пов’язаних із захистом прав ВПО. І тому були визначені три найважливіші, на думку самих переселенців, проблеми, які х турбують: виплати пенсій, участь у місцевих виборах та реєстрацію дітей-переселенців.

Голова правління громадського фонду «Фундація прав людини» Євген Фомін поділився своїми враженнями про розвиток проекту на Закарпатті та розповів про проект, який реалізується уже 2 роки у семи регіонах України й допомагає його учасникам та учасницям реалізуватися у житті та знайти себе, зокрема завдяки блогерській сфері, адже в час стрімкого розвитку цифрових технологій це надзвичайно актуально. Також Євген анонсував вихід альманаху «Караван історій» у якому планують розкрити 21 історію успішних жінок-переселенок.

Першою проблемою поділилася Інна Ільїна – переселенка з Донбасу, яка два місяці не отримувала виплати пенсії, а на запит до місцевих органів соціального забезпечення їй відповіли, що це сталося у звязку з перетином державного кордону, хоча жінка не виїздила за межі держави, була хіба в Авдіївці, але й це підконтрольна територія України. На даному етапі юристи Безоплатної правової допомоги готують позов до суду, де предметом позову є недотримання закону України «Про пенсійне забезпечення» .

«Головне для обєктивного рішення суду, правильно і чітко сформулювати свої вимоги у судовому позові» - зазначила Анастасія Банчинська, адвокат Центру надання безоплатної правової допомоги.

 

«Декілька років тому ми навіть не уявляли, що все настільки ускладниться: мінімальна кількість прецедентів, відсутність законодавчого регулювання, прогалини в законодавстві та інше. Але Центри безоплатної правової допомоги готові допомагати з усіх правових питань та надавати адвокатів для вирішення навіть найскладніших справ»  - запевнив представник Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Михайло Давиденко

Наталія Верещагіна поділилася проблемою, яка сталася в її сімї. ЇЇ чотирнадцятилітній син  отримав свій перший паспорт громадянина України,  в якому не  було вказано даних про реєстрацію місця проживання. А відтак виходить, що дитина стала «безхатченком». З такою ж проблемою зіткнувся ще один переселенець – Констянтин Блажевич, котрий вже звертався до Державної міграційної служби з цього приводу, де йому надали офіційну відповідь про те, що законодавство України не регламентує це питання.

Ще одна проблема, яка на фоні інших,  може здатися не надто важливою – це участь ВПО в місцевих виборах. Згідно Конституції України всі громадяни маю право голосу, а в цій ситуації виходить, що їх позбавляють цього права. До того ж, це питання стосується не тільки переселенців, а й трудових мігрантів. Порядок зміни місця голосування без зміни виборчої адреси для ВПО є досить складним. Адже зміна виборчої адреси за чинним законодавством має наслідком втрату статусу внутрішньо переміщеної особи. З поняттям виборчої адреси українське законодавство також пов’язує належніcть виборця до тієї чи іншої виборчої дільниці, а отже – і право голосу на виборах. Наприклад, відповідно Закону України «Про вибори народних депутатів України», підставою для реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці, тоді як виборець включається до списку виборців на дільниці за його виборчою адресою.

Я вважаю, що хорошим прикладом для України у вирішенні цієї проблеми може слугувати приклад Грузії. В цій країні десять років тому стався подібний конфлік, тому Уряд прийняв рішення надати можливість ВПО голосувати на місцевих виборах. Зокрема, статтею 31 Виборчого кодексу Грузії 9 на Міністерство з питань вимушених переселенців Грузії покладено обов’язок періодичного подання до ЦВК відомостей про внутрішньо переміщених осіб, які враховуються при складанні загального списку виборців (у загальному списку виборців вказується фактичне місце проживання ВПО). По суті, така ж норма прописана і в проекті Виборчого кодексу України,  на користь якого поки не має позитивних рішень у депутатському корпусі.

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.