Новини

Тірамісу по-закарпатськи

Три дні вихідних -  то круто! Але треба щось ладити їсти, тим більше мій Пішта вимагав кулінарного свята (хоча 8-березня ніби-то я мала відпочивати).  Добре, Пітю, буде тобі дольче віта! Глянула я в комору, поникала у холодильнику і знайшла півкілограмову коробку сиру маскарпоне. Купила недавно на мадярах. Як і какао-порошок, і пішковти (маленькі бісквітні печенька). Треба ще знайти ром, якщо Пішта його ще не десь не заникав, і  вийде супер десерт -  тірамісу. 

Є навіть домашні яйця. Баночка з цукром, ванільний цукор. Йой, чуть не забула про каву! Її ще треба зварити і вистудити. Інтернет видав пару картинок смачного Тірамісу. Але у мене рецепт є й без комп’ютера.

На кришці коробки з маскарпоне усьо написано: тільки по –мадярськи. Но то не проблема, самі розумієте, для мене. Тому переказую все по-порядку вам:

6 жовтків з яєць треба збити з 4 ложками цукру до густої маси. До неї додати маскарпоне 500 г, ром (за смаком), я додала 4 ложки, та ванільний цукор (пачку). Добре перемішати до однорідного стану, щоб не було грудочок.

Окремо я приготувала посудину для білків. Їх ( 6 шт) збиваємо теж з цукром (2 ложки) до твердої ( стоячої) піни. Потім дуже акуратно додаємо білки до миски з підготовленими перемішаними жовтками і маскарпоне. Має вийти велика пушиста файна ромова на смак маса. Довго не мішати, бо білкам це не сподобається.

Окремо варимо каву 200 мл  і охолоджуємо її. Краще зварити до того, як почнете бабратися з яйцями та іншими інгредієнтами. За той час вона вистигне, до неї додати таку ж кількість молока, плюс ще мало рому. До речі, кава потім лишається, ії можна з насолодою випити:).

Отже, маємо все готове для фінального моменту. Тепер беремо посудину із стінками, щоб була рівномірна глибина. У мене така овальна із жаростійкого скла. І починаємо: беремо пішковтики (бісквітні плеченька), по одному замочуємо на 3 секунди у кавову рідину  і акуратно викладаємо один до одного на дно посудини.

Після того, як виклали один шар пішковтиків обережно ложкою викладаємо шар маси з маскарпоне та яєць. Зверху присипаємо какао. Після цього знову викладаємо шар печеньок, і знову шар маси.

Можна завершити і двома шарами. Але коли посудина глибша, як у мене, то виходить файних три. Зверху все це парадноє діло посипаєте какао. І відправляєте на 2-3 години у холодильник. Щоб добре просочилося і трохи застигло.

Через деякий час я витягла тірамісу. Ножем у мене воно не різалося, я його вибирала великою ложкою по шматках. Мушу сказати, що тірамісу мені вдалося на славу. Пішта був доволєн, як слон. А я вже і не рада: хотіла м сісти на дієту, а тут стільки калорій в одному шматку. Зате прийшли гості і помогли нам справитися.  Ще один позитив, я  підрахувала, скільки зекономила ( по-перше, на мадярських харчах), по-друге, що сама це все приготувала.

Порахуйте самі:

Пачка маскарпоне- 32,00 грн ( з перерахунку з уг.форинтів)

Пачка бісквітних печеньок- 20, 00 грн (трохи більше однієї пачки)

Цукор (6 ложок)-1 грн

Ром (4 ложок)- ціну вже не пам’ятаю.

Ванільний цукор- 2,00 грн

Яйця (6 шт)-7,20 грн

200 мл кави – 2,00 (по собівартості)

200 мл молока – 1,20 грн.

Какао (20г)- 2,00 грн.

Всього – 67,4- грн. Величезна миска.

Через те, що не встигла сфотографувати тірамісу на своїй тарілці, даю фото з інтернету. У мене майже таке, може трохи більше розплилося:)

 Жду зауважень та пропозицій. Як соловей літа.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.