Новини

Різдвяні листівки

На ці зимові свята я захотіла написати цілих два записи у блог. Перший про старі рецепти печива від моєї бабусі ви можете почитати тут. 

А зараз я мушу зізнатися тим, хто ще не в курсі - я страшний плюшкін. Я люблю збирати речі. Звичайно, не всі, а тільки ті, які мені приємні. Такими, наприклад, є поштові листівки. Спершу я збирала всі підряд (обібрала всіх можливих родичів у дитячо-підлітковому віці), а потім все ж зрозуміла, що найбільше мене радують новорічні і різдвяні вітання. Саме їх я перевезла від мами на власну квартиру.

Тут варто наголосити, що я - лінивий колекціонер. У мене є декілька різних колекцій, але найактивніше я зазвичай працюю над якоюсь однією, яка мене найбільше радує на цей час (останні декілька років цю позицію захопили ляльки). А всі інші збираються у такому латентному режимі. Бачу щось цікаве — можу купити, але спеціально не шукаю. Так і з листівками.

І от перед новим Роком у мене було справжнє свято. Тітка з Волині прислала мені цілу купу наших родинних листівок, які належали ще моїй бабусі по татові лінії і іншим родичам. Я любовно відсортувала новорічні і хотіла нафотографувати саме їх, але потім подумала, що це може бути сприйнято неоднозначно у сенсі сучасних віянь декомунізації, відмови від Діда Мороза і всього такого. Хоча я все одно люблю ці листівки)

Тим не менше я вийшла з цієї ситуації і нафотографувала різдвяні вітання. Таких у мене теж вистачає. Частину я купляла спеціально у Чехії, Угорщині, Львові під час поїздок. Більшість були куплені тут, в Ужгороді, для родичів, але жаба задавила і я залишила їх собі) Або просто купляла багато різних, щоб залишилися і мені. І так далі.

Тобто це не якась цінна колекція (як і всі решта), але це речі, які мені приємно час від часу переглядати.

***

Я вирішила розпочати з незвичного. На наступному фото ви бачите листівки з Великобританії або з інших країн ЄС. Я їх купила на секонд-хенді. Не дуже розумію, для чого люди здають, а секонди приймають це добро, але, мабуть, саме для таких, як я) Тому це реальні листівки, які хтось комусь посилав закордоном, а потім вирішив викинути. Не дуже весела історія, одним словом. Хоча чимало з них просто були куплені “про запас” і залишилися непідписаними.

Трапилася мені і така листівка-гармошка на секонді, яку Карен і Нік послали своїм мамі й татові. Цікаво, чому вона врешті опинилася там, де опинилася..

Далі хочу поділитися своєю колекцією в колекції. Це листівки із зображеннями малюнків чеського художника Йозефа Лади. Це офіційно мій улюблений художник з дитинства і його позицію поки ніхто не потіснив) Я маю багато таких екземплярів, тому сфотографувала лише декілька.

Ще у мене є деякі незвичні екземпляри, які мають свою історію або чимось унікальні.

Наприклад, ця листівка, коли відкривался, грала різдвяну мелодію. Зараз, на жаль, уже не грає(

А це найбільша листівка, ледь не формату А4 (не впевнена, чи з фото зрозуміло). З тих секонд-хендівських. Утім, побажання всередині досить скромні,  я б навіть сказала, формальні - "з любов'ю і найкращими побажаннями на Новий Рік та Різдво". 

А ще закордоном практикують незвичайні форми для листівок. У нас це трапляється рідше. 

Також маю багато старих листівок. Слали їх, в основному, моєму дідові родичі із Чехії або хресні з Америки. На них переважно зображений вертеп. Про найстаршу точно не скажу, адже по листівках досить важко визначити рік: штампи стираються, а видавець не завжди пише дату друку. На жаль. 

Є у мене, як я писала вище, і чеські вітання, і угорські.. 

Наступні набори листівок я купляла особисто. Всі вони нові і не підписані.  Можете порівняти, що наші українські нічим не гірші за чеський варіант)

Наостанок декілька рендомних наборів листівок, які показують, наскільки їх у мене багато і які вони різні)

Буду вдячна, якщо раптом ви захочете поповнити мою скромну колекцію) Обіцяю берегти і не викидати (нагадую, я плюшкін)) Особливо якщо у вас є словацькі новорічні листівки. Я раптом зрозуміла, що не можу пригдатаи жодної листівки, купленої там((( 

І мій Марсель ліниво бажає усім гарного Різдва!

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.