Почнемо із сумного. Моя бабуся померла, коли мені було років 6. Всі мої мізерні згадки про неї — це те, як вона лежала у ліжку і вишивала, або читала мені книги. Або ще щось. Але завжди лежала. Невдала операція і все таке(
Від бабки, втім, мені залишилося багато її речей, серед яких і книга солодких рецептів. Як розповідає мама, бабка дуже любила пекти печиво і уміла це робити добре. Настільки, що наш дядько Роберт з Києва дотепер згадує її різдвяні “шетемині”. Всі вони були записані у такі старій касовій книзі (бабка працювала бухгалтером) і вели історію свою, підозрюю, ще з часів її мами, а не тільки радянського союзу.
Як ви розумієте, у оригінальному виконанні я ті “шетемині” або не пробувала, або то було дуже вже давно і я просто не запам’ятала цього. Мама любов до печива не успадкувала, я біля плити — взагалі лузер, не те щоб з духовкою возитися. Тому при черговому візиті мами, коли мені на очі трапилася та сама книга, я подумала, що варто поділитися її вмістом з усіма. Може, хтось зготує і дасть мені скуштувати ті легендарні “шетемині” ;))
Для публікації я відібрала, за твердженням мами, найсмачніші і найдавніші печива. Рецепти я опублікую у вигляді фото, а також тексту, переписаного мною з граматичними і змістовими правками (і деякими уточненнями від мами). Детальніші роз’яснення по процесу, на жаль, ніхто не дасть, тому з температурою і часом випікання, наприклад, доведеться вгадувати.
Якщо зготуєте печиво, зробіть, будь ласка, пару фото і вишліть на редакційну пошту Заголовку (zaholovok.ua@gmail.com). Мені буде дуже цікаво глянути.
***
Для початку пару зауважень. Повнинка — це не крем, тому я зберегла це слово. Горіхи у рецептах всюди грецькі, а масло - вершкове. У кожному рецепті тісто потрібно пекти, навіть якщо про це не написано.
Жербо
Тісто: 500 г муки, 100 г цукру, 250 г смальцю, 3 жовтки, 30 г дріжджів
Замісити зі сметаною.
Повнинка: 200 г грецьких горіхів, 200 г цукру
Поділити на дві частини. Низ намазати повидлом, потім дати повнинку.
Глазур: 100 г вершкового масла, 2 ложки какао, 2 ложки цукрової пудри
Добре вимішати.
Кусочки Клари
Тісто: 350 г муки, 70 г горіхів, 1 г амонію, 100 г цукру, 150 г смальцю, 1 ложку какао, 1 яйце, 2-3 ложки сметани
Все добре вимісити, розкатати і спекти.
Крем: 200 г горіхів (пом’якшити в молоці).
50 г молока, 200 г масла і 200 грамів цукрової пудри добре вимішати, потім додати горіхи і молоко (?), ще добре вимішати і помазати на верх тіста.
Глазур: 100 г цукрової пудри, 2 ложки какао, 20 г масла, 2 ложки молока.
Добре вимішуємо, і зверху накрити нею печиво.
Бийке торта
Тісто: 3 жовтки, 20 г цукру, 200 г маргарину, 3 ложки сметани, 500 г муки, 20 г амоній.
Все добре вимішати. Якщо тісто тверде, додати трохи сметани. Розділити на три частини. Одна залишиться без змін, до другої додаємо 70 г горіхів, до третьої - какао. Ставимо трохи постояти, потім у духовку.
Крем: півлітра молока, 6 ложок муки. Зваримо із них крем.
200 г масла і 200 г цукрової пудри вимішати і додати до холодного крему.
Листи кладемо так: вниз без домішок, всередину з горіхами і намазати його абрикосовим повидлом, поверх повидла - крем. І зверху ставимо коричневий корж.
Глазур: збиваємо білок і зверху мажемо.
Ескімо
Тісто: 300 г цукру, 4 жовтки, 10 столових ложок води. Все мішати
4 білки збити "на сніг".100 г горіхів, 200 г муки, трохи соди. Все добре вимішати і спекти.
Крем: 200 г молока, 2 столові ложки муки, ціле яйце. Все зварити
У крем, як вистигне, додати 200 г цукру, 250 г молока і намазати це все поверх печива.
Добре тісто
Тісто: 4 жовтки 360 г цукру, 120 г масла. Все добре вимішати
12 ложок звареної чорної кави (мама радить давати менше або за смаком)
1 чайна ложка соди або амонію, 300 г муки, 4 ложки какао
4 білки, збиті "на сніг".
Крем: 250 г масла, 200 г цукру, півлітра молока, 2 столові ложки цукру, 4 ложки муки.
Варити крем.
Кавейці
Тісто: 3 яйця, 300 г цукру, 100 г маргарину, 20 г амонію, 200 г холодної звареної кави, 3 ложки какао, 500 г муки.
Все вимішати. Додати молока стільки , щоб тісто було м’яке. Поділити на три коржі.
Крем: 300 г молока ставимо варитися на плиту. 150 г горіхів 2-3 хвилин варимо у ньому.
200 г цукру і 3 ложки муки додамо до горіхів. Як вистигне додати 200 г масла.
Глазур: 1 яйце, 200 г цукру, 100 г маргарину або масла, 2 ложки какао. Варити.
Диовш питте
Тісто: 300 г муки, 1 порошок для печива, 150 г маргарину, 100 г цукру, 1 яйце, 1 лимон потерти або оцет (краще лимон).
Замісимо тісто. Якщо тверде, додати трохи сметани.
Повнинка: 200 г цукру, 2 жовтки, 150 г молотих горіхів, білок з двох яєць.
Тісто розділимо на дві нерівні (!) частини. Одну більшу частину розкатаємо і змастимо повидлом. Потім йде повнинка. Наверх з меншої частини тіста зробимо сітку і ставимо у духовку.
Какао тісто
Тісто: 2 цілі яйця, 1,5 г амонію, 200 г муки, 80 г маргарину, 20 г какао, 150 г цукру, трохи молока.
Замісити і спекти два коржі.
Крем: 5 ложок муки, 300 г молока Варимо крем.
200 г цукру і 200 г масла мішаємо разом. Як вистигне крем, додамо до нього і добре вимішаємо усе.
Наверх глазур (можете подивитися рецепти глазурі з іншого печива).
Медові локши
Тісто: 450 г муки, 200 г масла, 200 г цукру, 2 яйця, 2 ложки оцту, 1 чайна ложку соди, 2 ложки меду.
Мають вийти 3 коржі.
Крем: півлітра молока розділити навпіл. Одну частину кладемо кип'ятити, у другій розбиваємо 6 ложок муки. Кип'ятимо 10 хвилин. Цукор додаємо, коли крем готовий, а також пачку масла. Все вимішуємо (рецепт крему для медового тіста додала мама, у оригіналі не було).
Уральський торт
Тісто 1: 250 г муки, 250 г цукру, 50 г какао, 200 г маргарину, 1 ложка амонію або порошку для печива, 2 жовтки, 1 ложка сметани.
Замісити тісто, розділити на три частини, поставити у холодильник.
Тісто 2: 200 г маргарину, 200 г цукру, 500 г муки, 1 яйце, 3 ложки сметани, 1 чайна ложка амонію або порошку для печива.
Замісити тісто і розділити на три частини. Розкатане тісто помазати сливовим повидлом, посипати різаними горіхами, зверху натерти чорне тісто з холодильника. Кожен корж потрібно пекти окремо.
Коли всі три коржі спечені, робимо заварний крем і намастимо всередину (мама радить використати рецепт крему із "Бийке торта").
Смачного!)