Новини

Більше половини сільськогосподарської продукції не доходить до столу

Дослідження, проведене Проектом USAID «АгроІнвест», доводить, що близько половини сільськогосподарської продукції не доходить до столу. Вона або залишається незібраною на полях, або губиться під час транспортування, або стає непридатною для споживання, поки зберігається в сховищах, і тому масово утилізується.

 Органічне господарювання спроможне успішно конкурувати з нині домінуючим – інтенсивним. Більше того, за певних обставин воно може забезпечувати більш високі врожаї, що дозволить успішно вирішувати продовольчу проблему, яка, за визнанням ООН, вже набула планетарного масштабу. Такої думки голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.

За словами Євгена Милованова, щорічно у Великій Британії на смітники потрапляє продуктів харчування, загальна вартість яких сягає 10 млрд. фунтів стерлінгів. У США близько третини кукурудзи спрямовується на відгодівлю худоби. Значна частина технічних культур (насамперед це стосується рапсу) йде на виробництво біопалива.

Не ліпшим чином ситуація складається і в нашій країні. Дослідження, проведене Проектом USAID «АгроІнвест», доводить, що близько половини сільськогосподарської продукції не доходить до столу. Вона або залишається незібраною на полях, або губиться під час транспортування, або стає непридатною для споживання, поки зберігається в сховищах, і тому масово утилізується.

Євген Милованов визнає, що чимало аграріїв та переробників змушені братися за інтенсивне виробництво з економічних міркувань. Воно забезпечує їм зростаючі прибутки. При цьому не зважають на те, що надмірна хімізація, використання барвників, синтетичних ароматизаторів, консервантів, різних добавок шкодить здоров’ю споживачів, завдає непоправної шкоди довкіллю.

Така тенденція спостерігається не лише в Україні. «Близько 300 досліджень доводять, - сказав Євген Милованов, - що органічні господарства в країнах, що розвиваються, перевершують показники інтенсивних ферм на понад 50%».

Органічний рух в Україні розпочався півтора десятиліття тому, але особливо він активізувався в останні 5-7 років. Наочним доказом тому слугує зростаюча кількість господарств, які органічному виробництву надають перевагу. Станом на 2011 рік їх було вже 155. Загалом під органічне землеробство вони відвели 270 тис. гектарів. «До кінця поточного року ми очікуємо ще ліпших показників», - резюмував Євген Милованов.

 Національний прес-клуб з аграрних та земельних питань

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.