
Про це розповів закарпатський підприємець Михайло Барник.
18 лютого команда перечинських кухарів-аматорів прийняла участь у змаганнях різників, що проходили в угорському місті-побратимі Перечина - Нодьечеті. У результаті наші краяни вибороли третє місце з двадцяти команд, при тому, що перечинців було лише п'ятеро, а в командах суперників змагалися по 10-15 чоловік.
"Журі оцінювало швидкість і максимальну безболісність переходу свині в ліпший світ), обпалення й оброблення туші - тобто роботу гентеша.
Далі пішло приготування страв - свіжини. Ми зробили по два види гурки й ковбаси, різні шашлики-стейки й Полонинський гуляш - свіжина з кваснов капустов і грибами. Словом наробилися неслабо, але й результат показали", - розповідає М.Барник.
"Дуже мені полюбилася сама ідея того дійства. Мадяри не називали то гучним слово фестиваль, не кликали туристів, а зробили свято для жителів свого містечка. Поліцаї скинулись і купили свиню, так само пожежники, мисливці, фермери, апарат міськради й депутати й тд. Нам і румунам (теж місту-побратиму свиню надали).
Самі все робили-готували, а перед обідом почали приходити гості - друзі, родичі, знайомі. Всі співали, веселились, гостились і ходили від одної палатки до іншої. Звичайно, що була й змагальна складова, але головним було спільне проведення часу всією громадою, веселуха й відзначення роботи гентеша. От би нам щось таке втнути в Перечині", - пропонує закарпатець.