Виїзні гурман-шоу: що запозичили закарпатські ресторатори від французького короля?
Кейтеринг від англійського (catering) –
громадське харчування, доставка їжі.
По коментар про популярну сьогодні послугу кейтерингу Zaholovok.com.ua звернувся до директора ресторану "Тиса" Оксани Гульпи. І ось що ми дізналися.
Кейтеринг, як такий, існував з давніх-давен, а десь з часів Людовіка ХIV набув особливої популярності завдяки кухарю-віртуозу та організатору пишних урочистостей і прийомів французького двору Франсуа Вателя. Він організовував такі виїзні гурман-шоу, які сучасним рестораторам дуже важко відтворити і зараз. Епоха Відродження взагалі стала переворотом у гастрономічних звичках. Їжа перестала бути просто їжею, їжа стала мистецтвом, елегантним та вишуканим шоу, де важливим став не тільки смак страви, а й надзвичайно важливу роль відігравала оригінальність подачі, складність та багатство декору, витонченість сервірування та послідовність подачі страв.
У радянські часи доставка їжі називалася не модним тепер словом «кейтеринг», а простіше - «виїзна торгівля». Доставку їжі в цей час важко було назвати шоу, їжа, як правило, виконували виключно функцію їжі за затвердженим «Збірником рецептур» і всю «виїзну торгівлю» втілювала в собі симпатична рожевощока буфетниця, з мереживним чепчиком, яка пропонувала звичні всім пиріжки, чебуреки чи традиційний шашлик в фігурній тарілочці з фольги, з великою кількістю оцту десь на з’їзді Компартії чи колгоспному ярмарку.
У наш час кейтеринг взагалі став багатофункціональним і це слово отримало багато нових значень та забарвлень. Тепер «кейтеринг» - це і вміння смачно приготувати, гарно оформити та ефектно подати страву в будь-якому місці та у будь-який час, це і послуги безпечного транспортування їжі, це і забезпечення відповідним посудом, текстилем та спеціальним обладнанням на виїзді, це і професійне обслуговування, це і дизайнерське декорування місця події та столиків з їжею... це і гурман-шоу, і організація розважального шоу.
На Закарпатті професійно кейтерингом займається команда ресторану «Тиса». Якщо Ви були на урочистих прийомах, відмінно організованих святкуваннях, на відкриттях і презентаціях, високосвітських зустрічах, то обов’язково куштували красиво і зручно подані смаколики саме від «Тиси». Адже цьому ресторану довірили «пригощання на виїзді» своїх гостей вже кілька сотень закарпатських установ, а також гості Закарпаття, які відкривають тут бізнес, представники торгових марок і брендів тощо.
Замовити повний комплекс послуг якісного кейтерингу можна за телефоном: 050 188 55 55, 0312 66 72 99. Адреса: с.Минай, пл. Жовтнева, 10. Ресторан «Тиса».
Фото Володимира Твердохліба
Більше фото - ТУТ