Кожного дня на смітниках опиняються тисячі кілограмів готових страв з повсякденного раціону. І все це через те, що правила їхнього зберігання в холодильнику досі залишаються секретом для багатьох людей.
Правила зберігання готової їжі
Що ж потрібно знати для того, щоб споживати лише свіжу їжу і при цьому не викидати продукти завчасно (ще до того, як завершиться їхній термін придатності):
- продукти, які пройшли термічну обробку, потрібно класти в холодильник відразу після того, як вони охолонуть;
- готувати їжу, яка швидко псується, слід у таких об’ємах, які точно будуть спожиті за короткий проміжок часу (наприклад, 24 години);
- щоб продовжити строк придатності деяких готових страв, можна використовувати домашні консерванти.
Топ-5 страв, які можна довго зберігати на полицях холодильника
Для того, щоб улюблені готові страви в холодильнику якомога довше залишалися свіжими, необхідно щоразу налаштовувати правильний температурний режим. У www.moyo.ua можна знайти холодильник Candy, оснащений зоною свіжості та системою регулювання температури всередині морозильної та холодильної камер.
Які популярні страви можна сміливо зберігати за дверцятами холодильного агрегата тривалий час:
- Червоний український борщ. Оптимальний строк зберігання борщу при низькій температурі (від +3 до +6 градусів Цельсія) сягає 72 годин. Втім, сучасні господині знають секрет, який дозволяє збільшити цей показник принаймні на 24 години. Щоб борщ навіть через 3 доби після приготування залишався смачним та безпечним для споживання, необхідно в процесі додати до нього лимонну кислоту, оцет або лимонний сік. Усі ці продукти мають властивості консервантів, тому позитивно впливають на можливість тривалого зберігання.
- Свинячий стейк на кістці або без кістки. Зберігати цей м’ясний продукт у готовому вигляді в холодильнику можна до 100 годин. При цьому у сирому вигляді свинина залишається свіжою в холодильній камері до 120 годин (приблизно 5 діб).
- Картопляне пюре. 72 години – цілком нормальний строк для зберігання готової картоплі. Втім варто пам’ятати, що це правило стосується пюре лише в тому випадку, якщо воно приготоване без використання тваринного молока. Для збереження приємного смаку пюре з каструлі краще перемістити в скляний контейнер.
- Окрошка. Приблизно 3 доби можна зберігати в холодильній камері й окрошку, приготовану з якісних, свіжих продуктів. В цілях безпеки нарізані сухі інгредієнти для страви (ковбасу або м’ясо, картоплю, огірки та яйця) слід зберігати окремо від рідких (сироватки, кефіру чи сметани з мінеральною водою).
- Плов. Понад три доби за умови дотримання правил зберігання залишається придатним до споживання плов. Довше може зберігатися цей національний делікатес, приготований з використанням нежирного м’яса. В холодильник плов потрібно ставити лише в щільно закритому контейнері або скляній каструлі з якісною кришкою.
Достатньо довго можна зберігати на полицях холодильника м’ясні та ковбасні вироби, сосиски, деякі готові напівфабрикати, конфітюри та джеми, салатні заправки на основі олії.