Кожна ефективна дієта, якщо її метою є втрата ваги, ґрунтується на дефіциті калорій. Що мають на увазі під цим поняттям? Багато хто боїться самого формулювання: витрачати потрібно більше, ніж споживати. Для того, щоб рахувати калорії правильно, потрібно скачати калькулятор калорій.
Важлива інформація про підрахунок калорій
Закон енергетичної рівноваги – правильний баланс між споживанням та витрачанням калорій. Енергетична цінність раціону (калорійність) повинна дорівнювати енерговитратам організму, якщо ви споживаєте більше калорій, ніж витрачаєте – вони почнуть відкладатися у вигляді запасів жиру та зайвої ваги, якщо менше – то вага почне знижуватися.
Якщо з'їдати калорій менше, ніж організм встигає трансформувати в енергію, тіло використовуватиме запаси жиру, щоб відновити запас енергії. З одного боку, здається, що набагато простіше слідувати жорсткій дієті, щоб максимально швидко досягти бажаного результату. Але після швидкого досягнення результату йде «відкат» назад: хочеться послабити контроль та з'їсти солодку чи шкідливу їжу. В результаті людина отримує короткочасний ефект, а в довгостроковій перспективі ризикує знову набрати вагу, причому ще більшу кількість.
Багатий та здоровий раціон допомагає організму отримати максимальну кількість поживних речовин. Правильний раціон як необхідний роботи внутрішніх органів прокуратури та профілактики появи хронічних захворювань, а й корисний контролю ваги.
Обмеження у харчуванні як здоровий підхід
Постійний підрахунок калорій для схуднення забезпечить надходження в організм достатньої кількості поживних речовин: жирів, білків та вуглеводів. Таке схуднення стане безпечним та рівномірним, завдяки чому кінцевий результат перевершить очікування. Контролюючи свій раціон харчування, можна уникнути багатьох негативних моментів. Наприклад, на тлі нестачі жирів прогресують проблеми з гормональною системою, а дефіцит вуглеводів призводить до втрати сил та енергії.
Багато дієт побудовані на підтримці надлишку білків, але це також неправильно, оскільки може дати поштовх для розвитку захворювань нирок та шлунково-кишкового тракту.
У процесі побудови красивого сильного тіла слід прислухатися до своїх відчуттів, і у разі потреби змінювати раціон та співвідношення КБЖУ.
Як правильно організовувати харчування для схуднення
Насамперед варто враховувати калорійність макронутрієнтів:
- 1 г вуглеводів та білків містить близько 4 калорій;
- 1 г жиру містить близько 9 калорій;
- 1 г алкоголю містить близько семи калорій.
Чим загрожує нестача калорій
Нестача калорій у раціоні називається дефіцитом. Невеликий дефіцит ніяк не вплине на ваш стан, але якщо знизити калорійність різко і надовго, то відповідь організму буде неприємною:
- втрата м'язової маси – зниження калорійності раціону призводить до руйнування м'язової тканини, особливо якщо споживається недостатньо білка. М'язи витрачають занадто багато енергії, тому їх організм позбавляється в першу чергу, приберігаючи жирові запаси на крайній випадок. На замітку тим, хто худне за допомогою твердих дієт: м'язи йдуть першими, а жир залишається;
- нестача вітамінів та мінералів. З їжею ми отримуємо не тільки енергію, а й мікроелементи: менше їжі менше корисних речовин. Дефіцит веде до ослаблення імунної системи, гормональних дисбалансів та погіршення загального стану організму;
- порушення у вторинних процесах. Намагаючись скоротити розрив між надходженням та витратою калорій, організм «вимикає» процеси, які безпосередньо не пов'язані з життєдіяльністю: уповільнює ріст нігтів та волосся, обмежує харчування тканин, не дає рости м'язам, зупиняє репродуктивну функцію.
Отже, важливо, щоб дефіцит калорій було організовано правильно.
На правах реклами