Новини

В Ужгороді відомих особистостей відливають з...шоколаду

Ужгород має шанс поповнитися неординарними скульптурами із… шоколаду. Принаймні над втіленням подібної ідеї нині працюють скульптор Михайло Колодко та кондитер Валентин Штефаньо. Й нині в арсеналі митців – уже з десяток фігурок відомих закарпатців (або тих, хто був причетним до нашого краю).

«Ідея була така, аби привити любов закарпатців і не тільки до тих видатних постатей, які жили в нашому краї, - пояснює сайту Zaholovok.com.ua Михайло Колодко. – Ми навмисне вибрали такий формат, аби зацікавити цією темою навіть тих, кому історія  зовсім байдужа. Аби викликати інтерес і у дітей. Це ж наче і розвага, але в той же час ти отримуєш цілком правдиву й достовірну інформацію про ту чи іншу історичну постать».

Наразі ж, якщо буде така потреба, є можливість відлити зо двадцять, або ж навіть тридцять фігурок. Заздалегідь їх нема потреби випускати, кажуть скульптори, адже строк придатності шоколаду обмежений  - не більше 2 місяців. Так, усі охочі зможуть поласувати солодким Ференцом Лістом (з якого, власне, і почалася шоколадна серія), Швейком, графом Берчені, святим Георгієм (як пам'ять про першу церкву імені цього святого, розкопаної в Ужгородському замку)  тощо.  

У перспективі художники прагнуть створити ще й музей шоколадних скульптур. Утім, Валентин Штефаньо все таки пропонує не випереджати події. Мовляв, про це доречніше буде говорити десь за рік: «Тим більше, що ніхто не виявив бажання профінансувати цей захід. Тож наразі це робота радше для власного задоволення. Та й не хочеться, аби на цій темі хтось потім піарився, особливо перед виборами».

Утім, віртуально музей усе таки вже існує. «Ми могли б виставити експозицію до якогось свята, але з подібними пропозиціями до нас ще не зверталися, - каже Михайло Колодко. – Для стаціонарного ж музею нам потрібне, звичайно ж, приміщення – з особливим мікрокліматом, десь у центрі, неподалік від туристичних шляхів та освітніх закладів (аби й учні могли до нас завітати)».

Поки що ж митці працюють над поповненням своєї шоколадної колекції. Й успіх, сподіваються, вона матиме.  «Не даремно ж такою шаленою популярністю користується у всьому світі музей воскових фігур мадам Тюссо, на яку люди приходять дивитися як на чудо, - каже Михайло. – А шоколадний формат – це і чудо, і смакота водночас. Адже, перефразовуючи відомий вислів, – «життя солодке, а мистецтво – вічне».

Людмила Олійник, Zaholovok.com.ua

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.