Новини

В Ужгороді відкрили Виноградну гору - туристичний об'єкт та символ міста

  В Ужгороді відбулося офіційне відкриття Виноградної гори (неподалік ресторану «Кілікія»). Виноградна гора - це з однієї сторони бажання повернути Ужгороду славу виноробного та виноградного міста, оскільки на сьогодні в межах Ужгорода немає діючих виноградників, а на гербі одним із головних символів є виноградна лоза. А з іншого боку — планове продовження і розширення відкритих туристичних принад міста.  


 «Виноградна гора покликана стати туристичним об'єктом Ужгорода, - каже Федір Шандор, професор, головний туризмознавець Закарпаття. -  Площа виноградника — 1 гектар. У 2018 році відбулося засадження гори. 1350 саджанців двох сортів — Гевюрцтрамінер (сорт винограду, з якого виготовляють родзинку краю — легендарне вино “Троянда Закарпаття”) та Совіньон блан. Це одні з кращих сортів винограду для виготовлення білих вин, які прекрасно себе почувають у Закарпатті. Також на горі висаджений один із найстаріших сортів винограду привезений із долини Арарат - Хіндогни. Два роки минуло з дня висадки, і вже у цьому році збиратимуть перший врожай». 

 Однією з особливостей виноградної гори є те, що серед інших сортів винограду тут засадили унікальні. Наприклад,  Смедеревку —балканський сорт, Також на горі висаджений один із найстаріших сортів винограду привезений із долини Арарат - Хіндогни. 

 За словами Федора Шандора, вино з Виноградної гори можна буде скуштувати через 4 роки. «Поки можна виготовляти сік, легке ординарне вино, технічним виноград стає на 7-ий рік», - додає професор.

  Арсен Мелкумян, засновник Виноградної гори, віцепрезидент Закарпатської туристичної організації розповів, наскільки складно було здійснити всі підготовчі роботи на горі. 

«Я мав підтримку однодумців, які казали: так, це варто зробити. Це були важкі два роки, ми все починали «з нуля». Але впоралися і на сьогодні маємо перший виноград», - ділиться враженнями Арсен Мелкумян.  У перспективі, за його словами, тут проводитимуть дегустацію вин та усіх смаколиків закарпатського виробництва.  

 На горі облаштована простора альтанка, тут можна буде насолодитися вином та місцевими стравами, зокрема, скуштувати толму з виноградного листя.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.