Спеція куркума (турмерик), яка є обов'язковою складовою приправи каррі, може бути використана для регенерації клітин головного мозку.
До такого висновку прийшли німецькі вчені, які опублікували результати своїх досліджень в медичному журналі Stem Cell Research and Therapy.
Експерименти на щурах показали, що стовбурові клітини, задіяні в регенерації пошкоджених нервових тканин, після ін'єкції витяжки куркуми демонструють більшу активність.
Без куркуми не обходиться майже жодне традиційне блюдо індійської кухні
Вчені також поміщали стовбурові клітини в розчин витяжки куркуми різної концентрації. Вони виявили, що чим вища концентрація, тим активніше починають поводитися і клітини.
Медики сподіваються, що ці результати можуть допомогти розробити ліки від хвороби Альцгеймера й інсульту.
Не поспішайте купувати куркуму
Лора Філліпс із благодійної організації Alzheimer's Research UK заявила, що поки неясно, наскільки ці результати можна повторити на людях:
"Необхідні подальші дослідження, для того, щоб повністю зрозуміти природу таких складних захворювань, як хвороба Альцгеймера. Тому поки що запасатися великою кількістю куркуми дещо передчасно".
В куркумі міститься два біологічно активних компоненти.
В дослідженні на стовбурових клітинах вчені скористалися ефірним маслом бета-турмероном.
Інший активний компонент - куркумин, як показали попередні експерименти, зменшує запальні процеси і володіє антиканцерогенними властивостями.
Вчені, проте, підкреслюють, що до використання куркумина при лікуванні неврологічних захворювань ще дуже далеко, - пише Корреспондент.