В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція організаторів Фестивалю Берегівського молодого вина та гусячих страв, який проходитиме у Берегові 8-10 листопада.
«Завдяки лицарському ордену Святого Венцела та Берегівській міській раді 8-10 листопада у центрі міста (пішохідна зона) відбудеться Фестиваль Берегівського молодого вина та гусячих страв, - повідомивВасиль Надь, магістр Берегівського лицарського ордену Святого Венцела. – Цей фест вже став гарною традицією і ми запрошуємо всіх закарпатців та гостей області завітати у ці дні до Берегова».
Детальніше про цьогорічні особливості свята та його історичну складову розповівВіктор Дем’янович, член Берегівського лицарського ордену Святого Венцела: «На Берегівщині існує орден лицарів вина, який об’єднує найкращих виноробів, меценатів, людей, які популяризують домашнє виноробство. Винний фестиваль – це нагода поспілкуватися з виноробами та взяти участь у гастрономічному заході, присвяченому Дню святого Мартина. Цей день, в який можна досхочу наїстися і відчути повноту шлунку, активно відзначають у європейських країнах. Існує така приказка: хто не їсть у день Святого Мартина, буде цілий рік голодувати. До речі, Святий Мартин -- був реальною людиною, жив у 4 ст. , був воїном Римської імперії, священиком, став єпископом. Допомагав бідним і жебракам. Коли його запросили стати єпископом, то не дуже хотів і сховався. Його видали гелготінням гуси. Він тоді і сказав: «У смаженому вигляді будете не такі гелготливі». Тому у цей день куштують різні страви з гусятини: шкварки, паштет, м'ясо, човлент, гусячу кашу. І обов’язково молоде вино. Саме в цей період відкриваються бочки з вином. Ми запрошуємо всіх приєднатися. Бо тільки за бокальчиком хорошого вина буває хороша бесіда і відчутно ритм душі винороба».
Крім вина та різноманітних страв на фестивалі будуть розваги для дітей, сувеніри та конкурси. Винороби братимуть участь у конкурсі на найкраще біле, рожеве та червоне молоде вино. Кожен винороби має можливість подати зразки на комісію для оцінювання.
Крім того визначатимуть найкращого фахівця з приготування страв з гусятини.
У фестивалі візьмуть участь до 30 виноробів та 10 закладів харчування.
У Берегові упродовж року проводяться два знакові свята вина: 8 березня– фестиваль білого вина та 11 листопада молодого вина та гусячих страв.