Новини

Що кладуть у Великодній кошик. Традиції та новації

Традиційно перед Великоднем кожна родина збирає великодній кошик. Перелік страв, які складають дбайливі господині часто різняться навіть у межах однієї області і навіть району. Проте є обов’язкові продуктів, що мають бути у Великодньому кошику. Все решта  -  залежить від звичаїв та традицій місцевості  і навіть окремої сімї. То ж як приготувати Великодній кошик?

 У сплетений з лози кошик необхідно покласти:

 Паску, як символ Воскресіння та Небесного Царства.  Випікають паски зазвичай у Чистий четвер,  або у суботу, промовляючи молитви і тільки з чистими помислами. «Ми печемо паски у суботу вранці, каже Василина Кузьма, методист Закарпатського  інституту післядипломної  і педагогічної освіти. – Обов’язково на паску кладемо сплетену з 4 смужок тіста косичку, вирізані з тіста колоски та посередині сонце.

 Яйця - писанки, крашанки, крапанки,  які розписували у Страсну П'ятницю. Вважалось, що таке яйце – символ нового життя -  не псується. За словами пані Василини, на Міжгірщині, звідки вона родом, до кошика клали яйця без шкаралупи, аби потім його не викидати. А якщо залишалася шкаралупа, то її закопували у землю. «Клали завжди стільки яєць, скільки людей у хаті. Але обов’язково непарне число».

 Сир– традиційно на Закарпатті готують сир власноруч, звурджуючи  молоко, яке загортають у марлю чи відкидають на друшляк, щоб сформувалась грудка . Крім того часто господині додають при виготовленні сиру жовток, який надає продукту гарного забарвлення.

Кладуть у кошик також масло, яке я і сир є символами ніжності та жертовності Бога.

Обов’язково повинна бути сіль,наголошує пані Василина. Крім того закарпатці несуть святити хрін,що символізує міцність, яку може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа. Замість хрону є також звичай класти часник.

 

Ще один продукт великоднього кошика –шинка або домашня ковбаска, а бо те й інше. За словами пані Василини, раніше до кошиків м'ясо не клали, зараз змінили цю традицію.

 «Обов’язкова у кошику також свічка, велика воскова. Її використовують також упродовж року, але не для того, щоб освітити квартиру, коли немає світла, а тільки тоді, коли приходять поважні гості, або є у родині якісь проблеми чи хвороби. Це світло має велику силу. Таку свічку можна запалювати до 6-7 разів. - каже Василина Кузьма. -  Кошик прикривався вишитими рушниками, раніше обов’язковим було макраме на рушнику. Готується також дитячий кошик, в якому мають бути паска, солодощі та яйця. Раніше освячували торти, зараз сучасні вірники кладуть до кошиків апельсини і банани».

Кладуть закарпатці у кошик і вино, зазвичай цей напій домашнього виробництва.

Що можна побачити ще у кошиках закарпатців:

Тетяна Попович, викладач кафедри психології УжНУ: "До великоднього кошика збираємо традиційний набір: паску, писанки, шовдарь, ковбасу, грудку сиру, тертий буряк з хріном. Обов’язково це те, що вироблено власними руками. У тому числі домашнє вино. У мене батько пасічник, тому освячуємо і мед». 

Софія Будник, голова Ужгородського осередку Пласту: «У кошику має бути писанка, воскова свічка, сир, масло, ковбаса, сіль, вино, хрін. На низ кошика завжди клали сіно, щоб цілий рік у хаті був добробут і клали щось таке, що ти хочеш, щоб у тебе вдавалося. Наприклад, писачок, щоб вміти гарно малювати писанки, чи ручку, щоб гарно писати. Раніше навіть клали персні. Бабця ставила ще й горілку, яка, як і вино має лікувальні властивості. Кошик складають ввечері, потім освячують і він має стояти до ранку, коли збирається на сніданок сім’я.  У нас ще звичай, що родичі христосуються яйцями-вдаряють яйцем у яйце, у кого залишається воно ціле - той продовжує естафету».  

Габріелла Руденко, журналістка, розповіла, що крім традиційного набору до великоднього кошика звикла класти овочі (огірки та помідори), а також апельсини, банани. Неодмінно родина Габріелли освятить і шоколадні яйця і зайчиків. 

Чимало опитаних нами закарпатців зізналися, що освячують також гроші: гривні або долари номіналом 1 грн/долар США. Потім купюру упродовж всього року носять у гаманці "на розплід".

Ще за народними звичаями нічого освяченого не можна викидати. Треба або з’їсти, або поділитися, або віддати. Цікаво, що робити з купюрами і з шкірками бананів?

Редакція Zaholovok.com.ua 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.