Цей рейтинг підкреслює унікальні враження, які пропонують ці виноробні - від чудових ландшафтів і багатої історії до чудових ресторанів і екскурсій виноградниками.
1. Виноградники «Шато Чопак», Середнє. Три гектари виноградників із дерев’яним будиночком, який має фантастичну терасу. Саме з цієї тераси відкривається вид на виноградні лози та справжній закарпатський «прованс».
2. Виноградники «Терруар», Лавки. Виноградники висаджені на землях урочища «Червона Гора», де присутній ідеальний терруар для вирощування винограду – особливий склад грунту, наявність поруч водойм та лісу; виноградники знаходяться на схилах, де проходить роза вітрів. Площа посадки виноградників становить 3 га. Сорти винограду: Мускат Оттонель, Мюллер Тургау, Трамінер Рожевий, Черсегі Фюсереш, Цвайгельт, Каберне Совіньйон, Мерло.
3. Виноградники «Чизай», Берегово. це виноробне господарство з виноградниками площею 272 гектари, велике й сучасне виробництво, підвали для зберігання й витримки вин, дегустаційні зали, Музей виноробства і ресторан, а також міні-готель. Ґрунти, переважно вулканічного походження, південні схили пагорбів та м’який клімат, — це складові унікального теруару Чизай. Chateau Chizay працюють з європейськими сортами: Трамінер рожевий, Рислінг Рейнський, Мускат Оттонель, Каберне Совіньйон, Мерло, Піно Нуар, Піно Блан.
4. Виноградники «Шато Паук», Пістрялово. Площа посадки виноградників сягає 32 га. Виноградники в чудовому стані в основному розміщені на пагорбах поблизу Мукачево до 200 метрів над рівнем моря. Сорти винограду: Гевюрцтрамінер, Шардоне, Совіньйон Блан, Б’янка, Мускат Голодриги, Каберне-Совіньйон, Мерло, Рубін Голодриги.
5. Виноградники "Kohanovska winery", Кваси. Виноградник знаходиться, на висоті 500 метрів над рівнем моря. Даний виноградник є найбільш високогірним виноградником в Україні. Сорти винограду: гібрід совіньон-блан та біанка.
6. Виноградники «Stakhovsky Wines», Берегово. 20 гектарів землі, Рельєф ця місцевість має горбистий. Експозиція схилів надзвичайно сприятлива для виноградарства: найтепліші південно-західні спадини Карпат і прилегла до них частина Середньодунайської низовини захищені Карпатами від холодних північних і засушливих східних вітрів. Тут вирощують європейські сорти — Трамінер, Мерло, Каберне Совіньйон, Цвайгельт, Сапераві.
7. Виноградники Шош, Кідьош. 7,5 гектарів виноградників (з планом розширення до 10 га), на яких вирощується біля 60 столових та винних сортів винограду. Виноградники розміщені на південному схилі гори
8. Виноградники Ужгородського національного університету, Деренівка. Його площа відносно невелика — 0,5 га. Із 2017 року на пагорбах урочища Деренівка неподалік Ужгорода зростає університетський виноград. Це – навчально-науковий виробничий центр «Деренівка», де студенти й викладачі кафедри плодоовочівництва і виноградарства біологічного факультету вирощують, доглядають лозу, а відтак самотужки виготовляють вино. Це місце має унікальний мікроклімат, вулканічні туфи, з яких складається власне височина, створюють додаткові передумови підвищення температури ґрунту, що сприятливо впливає на розвиток рослин. Сприятливою для виноградарства є й роза вітрів, завдяки якій насадження мають хорошу провітрюваність і менше хворіють.
9. Виноградники «Штифко», Ключарки. Площа посадки виноградників складає 1 га. Також триває розширення площі, на перспективу розширення від 5 до 30 га у майбутньому. Також невдовзі планується висадка нових сортів винограду Кадарка, Кейк Франк. Сорти винограду: Мюлер Тургау, Харшлевелю, Липовина, Палава, Соляріс, Блау Бургундер, Сапераві.
10. виноградники «Cotnar», Берегово. Господарство має власні виноградники площею 180 гектарів, вирощують тут багато сортів: Мускат Оттонель, Мускат білий, Шардоне, Совіньйон, Ркацителі, Трамінер рожевий, Рислінг, Каберне, Совіньйон, Мерло, Сапераві, Кекфранкош, Блаубургер.
Складено під редакцією президента Закарпатської туристичної організації Федора Шандора