На Закарпатті пройде з 24 по 27 лютого Десятий Тиждень угорської кухні. Протягом кількох днів на страви у ресторанах, які долучаються до акції, діятиме знижка від 25 до 50%. Страви за півціни можна буде скуштувати 24 лютого, у так званий «Жирний четвер». Мета щорічної акції - популяризація угорських традиційних страв серед місцевого населення та туристів, які прибувають з інших регіонів України та з-за кордону. Програму Тижня презентували організатори - Закарпатська Угорська Туристична Рада в Угорському домі ім. Міхая Мункача (Мукачево).
«Тиждень угорської кухні цього року – ювілейний, захід засвідчує, що гастрономія не знає кордонів, - зазначила на пресконференції Олександра Чізмарі, консул Генерального консульства Угорщина в Ужгороді.- Минулий рік, згідно з даними, в Угорщині був роком внутрішнього туризму, але цифри свідчать, що відновлюється і зовнішній міжнародний туризм». Люди, за словами консула, намагаються надолужити те, що втратили за час пандемії і національна кухня – це один з головних пунктів у туристичних подорожах.
Мета Тижня угорської кухні -- передати молодому поколінню всі ті знання, які залишили батьки, дідусі бабусі, які передаються з покоління в покоління в угорській кухні. А також познайомити зі стравами угорської кухні якомога більше людей.
Те, що захід проводиться вже вдесяте, свідчить, що ідея була вдалою. На цьому наголосив Йосип Борто, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття. «Тиждень угорської кухні допомагає розвивати туризм, який є важливим пріоритетним сектором економіки Закарпаття. Важливий захід і для представників малого і середнього бізнесу, яким допомагає збільшувати кількість відвідувачів, - каже Йосип Борто.- Є ще один дуже важливий аспект. Я тривалий час є учасником місцевої регіональної політики, то скажу, що за столами переговорів, під час нарад, дуже рідко налагоджуються дружні стосунки. Але зовсім інакше це відбувається за накритим столом із смачними стравами, де можуть люди поспілкуватися один з одним. Угорську кухню багато-хто знає і ми хочемо щоб ще більше дізналося».
Національна гастрономія- це не тільки давні рецепти, але і сучасні підходи в приготуванні їжі. Закарпатська туристична рада подбала і про це, нещодавно у Берегові для місцевих шефкухарів організували спеціальні курси, які проводили одні з найкращих шефкухарів Угорщини. Про це детальніше розповів Йосип Торпої, заступник голови Закарпатської туристичної ради.
У перший день Тижня угорської кухні на Закарпатті відкриється ще один ресторан з національними стравами – «Монархія», у Мукачеві. Про ідею закладу розповів власник ресторану Мігай Рац. «Угорську кухню багато у світі знають, свою особливість унікальність угорській кухні вдалося зберегти. 24 лютого відкриваємо ресторан «Монархія», в якому будемо знайомити відвідувачів з давніми оригінальними угорськими смаками та угорською культурою. Ми обладнали кухню сучасною технікою, яка дозволяє отримати готову страву за короткий час, підготували персонал, - каже Мігай Рац. – Протягом одного місяця ми також плануємо відкрити бістро, яке пропонуватиме теплі страви, гарніри, широкий вибір готових страв та десерти».
Шарлота Чізмар, голова Берегівської районної спілки сільського туризму, заступниця голови Закарпатської угорської туристичної ради пригадала, як виникла ідея проводити Тиждень угорської кухні. «Багато-хто у складні роки, 90-ті виїхали, щоб прогодувати свої сім’ї, були ті, що лишилися. Ми почали займатися туризмом, сільським туризмом. Згодом створили інфоцентр, розвивалися. Ми тоді не думали, що це витримає стільки років, працювали над тим, щоб приваблювати туристів, дати їм можливість пізнавати край і гастрономію. Тепер проводимо щороку Тиждень угорської кухні, обираємо дати, які припадають на період перед постом і запрошуємо скуштувати смачні страви у ресторанах Закарпаття».
Заклади, які беруть участь у "Тижні угорської кухні - 2022":
Берегівський район:
Винарня Bereczky, с. Мужієво, вул. Вузька, 2
Тел.: +380950337465
Ресторан «Ari Zоna», с.Гать, вул. Головна, 221/А
Тел.: +380666656250
Ресторан Віга, Косонь, вул. Барабаш, 28
Тел.: +380968213432
Ресторан «Гелікон», с. Яноші, вул. Шевченка, 45
Тел.: +380505502217
Ресторан «Зустріч», с. Яноші, вул. Головна, 119/Б
Teл.: +380955404775
Pecторан «Кулоч», с. Косонь, вул. Бочкаі, 96
Тел.: +380966923943
Ресторан «Мисливська Чарда», с.Гать, вул. Головна, 1/Б
Тел.: +380509877888, +380506113761
Ресторан «Практик», м. Берегово, вул. Б. Хмельницького, 101
Тел.: +380990444883
Ресторан «Фемілі», с. Велика Бийгань, вул. Головна, 85/А
Тел.: +380971050252
Ресторан «Ф Кока», м. Берегово, вул. Мужайська, 61
Тел.: +380503722787
Садиба «Паприка», с. Боржава, вул. Кошута, 89
Тел.: +380507453457
Старий підвал м. Берегово, Виноградна, 37/2
Тел.: +380509047266
Ресторан "Шеркерт", м. Берегово, вул. Міговка, 13
Тел.: +380956469006
Сільська садиба «Телетал», с. Бене, вул. Петефі, 45/Б
Тел.: +380505965756, +380974681504
Виноградівський район:
Café «Paprika», м. Виноградів, вул.Комунальна, 14
Тел.: +380956998098
Мукачівський район:
Кафе- бар "Ліза", с. Ракошино, Європейська, 282/Б
Тел.: +380505977190
Ресторан Монархія, м. Мукачево, вул. Ярослава Мудрого, 10
Тел.: +380507112231
Ужгородський район:
Ресторан «Italia snack and Pizza», с. Сюрте, вул. Ракоці, 59
Тел.: +380993663930
Ресторан Lab Pub М. Ужгород, вул. Дайбозька, 14
Тел.: +380993422626
Ресторан «Унгварьский», м. Ужгород, вул. Електрозаводська, 29
Тел.: +380933246872
Ресторан «Угорський двір», м. Ужгород, вул. Капітульна, 24
Тел.: +380508746602