Учора, 10 червня, на Міжгірщині урочисто проводжали отару на полонину.
Учасники та гості свята сформували святкову колону у Міжгір’ї. Разом із музикантами та танцювальними колективами, йдучи центральною вулицею селища, закликали місцевих жителів приєднатися до них. Головне дійство традиційно провели у горах – на мальовничому Синевирському перевалі. Тут зібрались досвідчені вівчарі, котрі охоче розповідали присутнім секрети виготовлення найсмачнішої бринзи.
Майстер-клас із виготовлення сиру провели також і для гостей свята. Сам процес непростий – із 10 літрів овечого молока виходить не більше двох кілограмів сиру.
Як приготувати сир з овечого молока тут, на Міжгірщині, знають навіть діти: «спочатку здоюють молоко, переливають його в глечик і залишають на кілька годин. Потім – віджимають і загортають у чисту тканину. Рідина стікає, і виходить сир», – розповідає восьмирічна Соня.
Бездоганно готувати справжню овечу бринзу за 30 років навчився Іван Теличко. Каже, у кожного вівчаря свій секрет приготування сиру, головне – правильно витримати технологію: «спочатку сир переминають, мелють, перетирають із сіллю, потім – закладають у глиняний посуд, приклавши шматками смерекової деревини та важким камінням. Тільки, якщо у бринзі не лишиться ані крапельки рідини, вона добре зберігатиметься».
Окрім конкурсу з приготування сиру, вурди та верховинських страв, гостей свята розважали запальними танцями, веселими змаганнями та цікавими виставками, - повідомили в прес-центрі ОДА.