Новини

На Міжгірщині проводжали отару на полонину

Учора, 10 червня, на Міжгірщині урочисто проводжали отару на полонину.


Учасники та гості свята сформували святкову колону у Міжгір’ї. Разом із музикантами та танцювальними колективами, йдучи центральною вулицею селища, закликали місцевих жителів приєднатися до них. Головне дійство традиційно  провели у горах – на мальовничому Синевирському перевалі. Тут зібрались досвідчені вівчарі, котрі охоче розповідали присутнім секрети виготовлення найсмачнішої бринзи.


Майстер-клас із виготовлення сиру провели також і для гостей свята. Сам процес непростий – із 10 літрів овечого молока виходить не більше двох кілограмів сиру.


Як  приготувати сир з овечого молока тут, на Міжгірщині, знають навіть діти: «спочатку здоюють молоко, переливають його в глечик і залишають на кілька годин. Потім – віджимають і загортають у чисту тканину. Рідина стікає,  і виходить сир», –  розповідає восьмирічна Соня.


Бездоганно готувати справжню овечу бринзу за 30 років навчився Іван Теличко. Каже, у кожного вівчаря свій секрет приготування сиру, головне – правильно витримати технологію: «спочатку сир переминають, мелють, перетирають із сіллю, потім – закладають у глиняний посуд, приклавши шматками смерекової деревини та важким камінням. Тільки, якщо у бринзі не лишиться ані крапельки рідини, вона добре зберігатиметься».


Окрім конкурсу з приготування сиру, вурди та верховинських страв, гостей свята розважали запальними танцями, веселими змаганнями та цікавими виставками, - повідомили в прес-центрі ОДА.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.