На «Великодній майстерні» у Кам’яниці пекли паски і виготовляли святковий декор

На «Великодній майстерні» у Кам’яниці пекли паски і виготовляли святковий декор

У Кам’яниці на Ужгородщині відбулася перша «Великодня майстерня». ЇЇ організувала молодь села – учасники проекту «Вільний простір» спільно з Кам’яницькою сільською радою. На захід приїхали гості з Ужгорода і сусідніх сіл.

«Цьогоріч ми вирішили підготуватися до світлого свята  Христового Воскресіння усією громадою на «Великодній майстерні». Організовуючи подібні заходи, ми хочемо, щоб люди ставали щирішими, добрішими, дарували позитив і радість один одному. Адже ми єдина велика родина. Важливо цінувати і передавати з покоління в покоління традиції і звичаї свого села. Це гарний приклад для молоді. Приємно, що саме діти були авторами ідеї заходу, - зазначила голова Кам’яницької сільської ради Марія Коваль Мазюта.

За її словами, це вже не перша ініціатива, яку сільрада організовує разом з молоддю. Попереду  - вибори радника сільського голови з молодіжних питань.  

«Ми з друзями вже третій місяць беремо участь у культурно-освітньому проекті громадської організації «Щасливі діти». Круто, що вже самі почали проводити заходи. Перед Великоднем ми вирішили зібрати дорослих і дітей, щоб разом підготуватися до свята. Ми запросили старших людей, щоб розповіли про традиції святкування Великодня,ужгородського художника Романа Пилипа, який знається на писанкарстві, для дітей підготували різні майстер-класи», - розповідає організаторка Олександра Кирилюк.

Під час «Великодньої майстерні» сільський клуб перетворився на простір творчості і кулінарії. Усі охочі могли взяти участь у майстер-класах з  писанкарства, виготовлення листівок та великоднього декору. Їх проводили учасниці «Вільного простору» і кам’яницькі рукодільниці.

Ґаздині з сіл Кам’яниця та Гута ділилися секретами великодніх страв. Чого тут тільки не готували: грудку, шовдарь, масляних баранців, печінкові рулети, домашні ковбаси, тістечка - крученики з маком та горіхами, жербо-тісто,  «Сльоза янгола», «Золота нива», «Варшава», фанки, слоєні конвертики.

Особливу увагу приділили приготуванню пасок. Майже 4 години очікування і усі разом куштували ароматний великодній хліб. Рецептами жіночки охоче ділилися з усіма гостями.

«Ми з сім’єю приїхали з Ужгорода і нам дуже сподобалося. Тут така позитивна атмосфера. Усі такі привітні і уважні. Донька в захваті від майстер-класів. Дівчатка, які їх проводили, великі молодці. Я сама вперше в житті розписала писанку воском. А скільки смакоти спекли жіночки. Я записала не один рецепт. Паски -  це просто шедеври кулінарії. Ми ситі, задоволені і вдячні організаторам за таке свято», - ділиться враженнями Оксана Шкріба.

Насамкінець голова села разом з активними членами громади розповіли і продемонстрували як правильно складати великодній кошик. Діти радо їм допомагали.

Проект «Молодіжна культурно-освітня лабораторія «Вільний простір» реалізовує ГО «Щасливі діти» за підтримки програми CultureBridges, - повідомляє прес-служба ГО «Щасливі діти».

Loading...

Додати новий коментар

Вміст цього поля є приватним і не буде показаний.
CAPTCHA
Питання для відсіювання автоматичного коментування.
Введіть відповідь на питання