Є безліч способів приготування кави: від класичної турки до професійних еспресо-машин. Проте в останні десятиліття особливу популярність здобули кавові капсули. У статті розглянемо головні особливості та переваги такої кави, а також спробуємо розібратися у причинах її шаленої популярності в різних країнах світу, включно з Україною.
Що таке кава в капсулах
Це мелені зерна, які герметично запаковані у спеціальну капсулу з пластику, алюмінію або біорозкладних матеріалів. Така кава в капсулах призначена для використання у кавових машинах певної системи: наприклад, Nespresso, Dolce Gusto, Tassimo тощо. Усередині капсули кава захищена від світла, кисню та вологи. Завдяки цьому вона довго зберігає свіжість і певні смакові властивості. Приготування напою відбувається автоматично: машина проколює капсулу, подає гарячу воду під тиском і вже за кілька секунд готова кава наливається у чашку.
Ключові особливості
До переліку входять:
- Точне дозування кави. Кожна капсула містить певну кількість мелених зерен — зазвичай 5–7 грамів для еспресо або більше для приготування лате або капучино. Це дозволяє отримати напій із збалансованим смаком без потреби самостійно відміряти певну порцію.
- Передбачуваність результату. Завдяки стандартизації процесу приготування кожна чашка має однаковий смак, аромат і міцність.
- Швидкість і зручність. Приготування однієї чашки займає 30–60 секунд: не потрібно молоти зерна, слідкувати за температурою води чи чистотою фільтра.
- Великий вибір смаків. Виробники пропонують десятки варіантів: класичний еспресо, лунго, капучино, ристрето, а також напої без кофеїну або з додаванням різноманітних ароматів.
- Герметичне пакування. Завдяки вакуумному чи азотному середовищу в капсулі кава не окислюється і може зберігати свіжість понад 12 місяців.
Отже, капсули з кавою дуже зручні у використанні і при цьому дозволяють готувати якісний смачний напій, не витрачая на це багато часу. Це особливо подобається людям, які не мають часу або бажання варити напій у турці.
Головні переваги
Звичайна кава у зернах потребує правильного зберігання, свіжого помелу та певних навичок для приготування. У випадку з капсулами ці фактори втрачають актуальність. А великий асортимент кави у капсулах, яку можна знайти в в маркеті Маудау, дозволяє кожному знайти улюблені варіанти, а також експериментувати та змінювати напої залежно від настрою. Важливо і те, що після використання капсулу просто викидають. Тобто вдома або в офісі немає залишків меленої кави, фільтрів чи гущі, які потрібно прибирати. Машина ж для приготування кави за допомогою капсул потребує мінімального догляду: достатньо регулярно доливати воду та періодично чистити її, що займає мінімум часу. Щодо екологічності, останніми роками виробники активно працюють над збільшенням обсягу капсул з біорозкладних матеріалів, а також впроваджують програми збору та переробки використаних капсул.
На правах реклами