Новини

Глінтвейн по-закарпатськи. ІНФОГРАФІКА

Ось і прийшла зима до Закарпаття. При чому цього року вона, як по графіку, принесла з собою сніг і трохи морозу. А це — найкращий час, аби зігрітися теплим глінтвейном.

Пропонуємо вашій увазі трохи пікантний рецепт закарпатського глінтвейну.

Для приготування вам знадобиться:

- 750 мл червоного вина (краще брати каберне або кагор)
- 200 г цукру
- 200 г яблук
- 30 горошків чорного перцю
- 1 лимон
- 10 суцвіть гвоздики
- 20 г кориці (можна замінити однією паличкою кориці)

Готується все традиційно:

1. Беремо каструлю і кидаємо до неї нарзані яблука та прянощі, заливаємо їх вином.
2. Доводимо каструлю майже до кипіння.
3. Знімаємо з вогню і даємо настоятися 10-15 хвилин.
4. Готуємо чашки і ріжемо до кожної трохи яблука і лимону.
5. Проціджуємо глінтвейн і розливаємо по чашках.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
Більше новин по темі

Чай "Слава Україні!"

Відправила Пішту на Майдан у столицю. Нехай чоловік знає, як твориться історія і хай на дивані вдома не лежить. Скажете, Ержіка  і Майдан. А це типу «Маша і Мєдвєдь», просто повна протилежність :). Закарпатські мадяри за своїх, тобто українців, горою, тим більше, що у нас тут давно Євросоюз, ще треба документально се закріпити. Ясно, ош з голими руками я Пішту на Майдан не послала: півсвині повіз і пару літрів звареного спецчаю, про який я тут зараз і напишу. І цетлик йому з рецептом дала, хай там столичних підкріпляє, оби не померзли і здоров’я не погубили. Ну і хай енергію не втратять, всяке буває.

Значить чай. Шукала м по інтернету щось особливе, щоб гріло, імунітет підкріплювало, активізувало та розум в ясності тримало. Врешті-решт поімпровізувала і видала свій рецепт.

Беремо на 1 літр води ложку липового цвіту (бактерицидний засіб, взагалі цінний лікарський екземпляр). Доводимо воду до кипіння, кидаємо липу пару хвилин варимо, заливаємо у чайник-заварку. У мене є спеціальний такий, чорного кольору, з тризубом «Смерть ворогам» називається :) Дада. Купила там, в Євросоюзі, а тризуб Пішта домалював, вправлявся перед поїздкою на Майдан.

Коротше, заливаємо липову основу. Перед цим беремо шматочок свіжого імбиря, чистимо і натираємо на терці. Закидаємо у чайник.

Пару горошин чорного перцю – те, що треба. Чорний перець знищує патогенну мікрофлору (і в радіусі 50 метрів теж :). Уміст в чорному перці вітаміну С у декілька разів більше ніж в апельсині. Тож перець йде у чайник.

Кардамон - ще одні прянощі, які якнайкраще підходять у чайник під назвою «Смерть ворогам». Кидаємо кілька насінин. Кардамон використовується для лікування простудних захворювань, допомагає при болі в горлі, кашлі і грипі. Також ця спеція сприяє поліпшенню зору, зміцнює нервову систему, знімає млявість і апатію, широко використовується при лікуванні нервових розладів, депресивних станів. Як ви думаєте можна стільки стояти на морозі і знаючи політичну ситуацію в країні, не впасти в апатію і не пошкодити нерви. Це все кардамон, 100%!

Настоюємо чайочок хвилин 30 і добуваємо з комори баночку з медом. Марька із села на Мукачівщині мені привезла. Файний мед, дієвий! Повертає історичну пам'ять тільки так, сприяє логічному мисленню та креативу. А якщо чесно, то оберігає організм від несанкціонованих втручань і дає впевненість у майбутньому! Меду додавати тільки тоді, як чай вистигне до теплого стану. Інакше ніяких чудодійних властивостей не буде.

Міцний чай у мене вийшов. Слава Україні!  

Ваша Ержіка!

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.

Мохіто по-закарпатськи

Ні, у таку спеку неможливо працювати. Плавиться все, включно з мозком. Тому треба той мозок задобрити, наприклад, традиційними літніми модними напоями. O, мохіто. Самій  його готувати сумно і пити теж. То ж я подалася у гарну компанію і прихопила із собою необхідні інгредієнти. Якраз прочитала перед цим на Zaholovok.com.ua матеріал у тему, реалізую пункт №12!

Рецепт можна легко знайти в інтернеті. Ось що там пишуть: алкогольний мохіто (трохи алкоголю мені не завадить!) традиційно складається з шести інгредієнтів: ром, газована вода, цукор, лайм, м'ята і лід. Ще тут пишуть, що останнім часом для прискорення приготування коктейлю замість окремих газованої води і цукру використовують різні солодкі напої типу "Спрайт". Бридота :( У моєму мохіто хімічних шипучок не буде!

Отож рецепт з розрахунку на 1 склянку:

  • лайм - 1 шт,
  • свіжа м’ята  - кілька гілочок,
  • ром - 50 мл (я клала на смак),
  • коричневий цукор (хоча хтось кладе і білий, або цукровий сироп)
  • сильногазована вода
  • колотий лід

 

У деяких готелях Гавани в мохіто додають також ангостуру, пише Вікіпедія.. Але я обійдуся місцевими продуктами.

Зразу скажу, що свіжого лайма я не знайшла. Якісь засохлі плоди у двох супермаркетах відбили мені охоту шукати лайм і я вирішила взяти лимон. Цитрусовий, як не як.

Ліричний відступ: рецепт мохіто з'явився в Гавані, столиці Куби, в маленькому кафе-ресторані La Bodeguita del Medio. Кубу люблю заочно страшно і хочу туди поїхати. Тому мохіто – якраз те, що треба.

Отож. Беремо склянки, такі, які не тріснуть від натиску (далі поясню, від якого). Кидаємо туди кілька листочків м’яти, кубики коричневого цукру, дольку-дві лайму(лимону) і розминаємо (у мене такий маленький дерев’яний товкачик є). М’ятний аромат вже валить з ніг!

Додаємо рому, на око. Ооо! Ізвінітє, правда, не в оригінальній тарі мій ром :)

Вкидаємо кілька кубиків льоду і заливаємо все газованою водою. У мене є милий гламурний сифон і я його спеціально притарабанила для такого «дєла».

Мохіто готове, можем листочок м’яти чи лайму(лимону) для красоти причепить!

Куба- ти моя мєчта! Коли-небуть я до тебе доберуся! А поки побалдію з мохіто у файній компанії :)

 

P.S. Фото всі мої, крім останнього :)

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.