Дикі лісові коти облюбували Чорну гору на Виноградівщині

Дикі лісові коти облюбували Чорну гору на Виноградівщині

В Україні кіт лісовий найбільше поширений на Закарпатті (Виноградівський, Берегівський, Воловецький, Тячівський, Перечинський райони. Живе він переважно у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних лісах
В Україні карпатська популяція сягає чисельності 300–400 особин.

Зовні дикий кіт (Felis silvestris) дуже схожий на звичайних котів, лише трошки більший. У самців довжина тіла 40-90 см, вага до 7 кг (самки трохи менші), хвіст близько половини довжини тіла. Тулуб витягнутий, на невисоких ногах, корпус трохи піднятий в області тазу. Хутряний покрив у лісового кота досить густий і пишний, особливо взимку. Лісові коти живуть поодиноко і об'єднуються тільки на період спарювання. Кіт зазвичай вибирає собі розташовані невисоко дупла старих дерев, або лисячі й борсучі нори, де він не тільки влаштовує постійний притулок, але і рятується від небезпеки, навіть якщо навколо багато дерев. Дупло або нора, призначені для розмноження, вистилаються сухою травою, листям, пір'ям птахів. Лісовий кіт непогано плаває, але в воду лізе неохоче, навіть коли його переслідують. Він відмінний мисливець і може годинами прочекати над лісовою стежкою, щоб напасти на жертву з дерева. В його раціон входять миші і полівки, птахи, зайці і навіть дитинчата косуль, домашніх кіз.

Лісовий кіт розмножується 1-2 рази в рік. Основний період припадає саме на січень-лютий-березень. Найчастіше самка приносить 3-8 кошенят. Популяція цього хижака малочисельна, оскільки скорочується ареал для його проживання. Внаслідок парування з домашніми котами кількість представників чистокровної породи стає все менше.

Кіт лісовий занесений до Червоної книги України. Як вид, що підлягає особливій охороні, він включений до списку Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення та Бернської конвенції.
Лісівники ДП «Виноградівське лісове господарство» тримають на суворому контролі територію проживання червонокнижного кота, щоб вберегти популяцію від загроз, які несе з собою людська господарська діяльність, браконьєрство, повідомляє пресслужба Закарпатського ОУЛМГ

 

Додати новий коментар

Вміст цього поля є приватним і не буде показаний.
CAPTCHA
Питання для відсіювання автоматичного коментування.
Введіть відповідь на питання