Новини

Закарпатські джинсовики – банки, магазини, політики

Джинса буває різною. Шкала вимірювання – від відверто вираженої до майстерно прихованої. З початку року у закарпатських друкованих та електронних ЗМІ у малих порціях та все ж зафіксовано наявність джинси. Більше її у газетах. Менше – на Інтернет-ресурсах. Більшість джинсових матеріалів, що побачили світ з 1 січня по 1 березня, є відверто вираженою джинсою.

Джинса комерційна.Тут найбільше відзначились банки, експерти яких рекомендували і як краще розміщувати депозити в конкретній фінансовій установі; і чим може конкретний банк допомогти аграрному бізнесу. Загалом, джинсових публікацій про банки у закарпатських медіа найбільше, порівняно з іншими «клієнтами».

Хвалилися своїми послугами з друкованих шпальт та Інтернет-сторінок магазин окулярів; відпочинковий комплекс; автосалон; приватний освітній заклад; приватний стоматологічний заклад; приватна компанія, що займається візами.

Джинса культурна. Зафіксовано детальне, суто інформаційно позитивне інтерв’ю естрадного виконавця, що завітав до Ужгорода з концертом. Матеріал робив навіть не місцевий журналіст, що лише підсилює характеристику публікації як приховану рекламу.

Загалом, окремі ЗМІ Закарпаття практикують в якості прихованої реклами давати іміджеві інтерв’ю з гастролерами. Якщо підготовка такого матеріалу місцевого журналіста здійснюється самостійно, то великої біди, в принципі, нема.

Інша річ, якщо журналістові кажуть задавати артисту підготовлені питання. Або ж взагалі розміщувати у ЗМІ власні варіанти «інтерв’ю».

Джинса політична. Відверто політичної джинси, яка притаманна передвиборчому періоду, у закарпатських медіа не зафіксовано.

Втім було кілька матеріалів, де згадувалися конкретні політичні сили та їх лідери. Поява таких же матеріалів у ЗМІ з інших регіонів свідчить про їх замовне походження.

Зараз у закарпатських медіа більше спостерігається не політична джинса, а незбалансована інформаційна присутність імен політичних чи громадських діячів у конкретних ЗМІ.

Є випадки, коли реальний інформаційний привід для подачі думки політика є. Однак у більшості випадків реальний інформаційний привід відсутній. Інколи складається враження, що ЗМІ готові публікувати думку свого «улюбленого» політика навіть з приводу сьогоднішньої погоди на вулиці.

Як уже згадано, джинсових матеріалів значно менше в Інтернет-ЗМІ. Можливо тому, бо споживач інформації з Інтернету більше орієнтується в ситуації, і витрачати свій дорогоцінний час на джинсовий матеріал просто не буде. Споживач інформації з газети, оскільки вже купив друковані шпальти, хоч-не-хоч прочитає джинсову інфо. Але, можливо, уже більше до газети не повернеться.

Загалом, явище джинси у ЗМІ можна порівняти із явищем фонограми, яку використовують артисти. Адже і в першому, і в другому випадках мова йде про оману аудиторії. Ні перше, ні друге, у порядних колах не вітається. Втім, поки, і перше, і друге має місце у нашому житті. Така поки реальність. Сподіваємося, що поки.

 

Ярослав Гулан,

регіональний представник

Інституту масової інформації

в Закарпатській області 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.