Новини

Уроки тайм-менеджменту від Верховної Ради

На початку року завжди так: аналізуєш чого вдалося досягти у минулому, ставиш плани на майбутнє і працюєш із ще більшим завзяттям.

За минулий рік здійснилося стільки усього, що часом і повірити важко. Це вперше УДАР потрапив до парламенту, а я очолив парламентський комітет (Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин), вперше подаємо на розгляд Ради власні Законопроекти і намагаємось реально щось змінити. Так, я добре розумію, що легко не буде: через те, що демократичним силам не вдалося створити парламентську більшість, доведеться не тільки якісно працювати, а ще й боротися з беззаконням влади. Але ми знали, на що йшли…

Також, на початку 2013-го я, мабуть вперше у житті, чітко знаю, що робитиму не тільки наступного тижня, а й через місяць і навіть півроку. З деякими із своїх планів поділюся нижче.

Зима

Зима буде плідною і дуже насиченою на події – очікується багато роботи і в Комітеті, і поза ним. На рідному Закарпатті до кінця зими хочу встигнути відкрити свої громадські приймальні народного депутата України, які будуть працювати на прийом звернень громадян.

Але більшість часу зараз проводжу за межами області. Вже цього тижня в мене має відбутися ознайомча зустріч з Послом ОБСЄ Мадіною Джарбусиновою та співробітниками Офісу ОБСЄ в Україні. Вона презентує «коридори» своїх компетенцій, викладе своє бачення варіантів взаємодії з Комітетом в контексті завдань, які ставить перед собою Офіс ОБСЄ в Україні, а також детально окреслить можливості, принципи, напрями та засади нашої співпраці. На початку лютого аналогічні зустрічі заплановані з Представником Ради Європи в Україні Драго Косом та Регіональним представником в Білорусі, Молдові та Україні Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Олдріхом Андрисоком.

В УДАРі ми твердо націлені за зиму остаточно привчити усіх без винятку народних обранців голосувати виключно власними картками. А оскільки постійне блокування трибуни і бійки у сесійній залі – це не вихід, то з першого ж дня наступної сесії Верховної Ради ми будемо контролювати письмову реєстрацію народних депутатів перед кожним пленарним засіданням. Крім того,  вимагатимемо від спікера, щоб він оголошував, хто з народних депутатів відсутній в Залі засідань, а також забезпечував блокування їхніх карток. Обов’язково будемо вимагати введення в дію сенсорної кнопки для голосування і оскаржувати рішення ВРУ, які були прийняті за допомогою голосування чужими картками.

Такий жорсткий підхід до виконання українськими депутатами своїх обов’язків вже має свої результати. Так, за декриміналізацію статті Кримінального Кодексу, за якою була засуджена Юлія Тимошенко, проголосували навіть восьмеро депутатів- регіоналів. Вочевидь, цього б не сталося, якби їхні картки були в руках у «парламентських піаністів»...

Весна

Уберезні всім нампотрібно буде пройти через горнило чергових виборів. Закарпатська обласна партійна організація УДАРу обов’язково висуватиме своїх кандидатів на звільнені після парламентських виборів місця в обласній раді. І вже 26 січня я офіційно оголошу імена цих людей.

У травні народні депутати України Богдан Бенюк, Іштван Гайдош, Ганна Герман, Мустафа Джемілєв, Ірина Луценко, Іван Попеску, Василь Самойленко та Андрій Шевченко працюватимуть на Закарпатті. Тут ми проведемо виїзне засідання нашого Комітету на тему:«Стан забезпечення прав національних меншин». Спробуємо з’ясувати, як визначені чинним законодавством України права національних меншин забезпечуються на практиці, зокрема, у багатонаціональній Закарпатській області. Ознайомимося на місці з існуючим досвідом та нагальними проблемами у цій сфері для того, щоб в подальшому визначити оптимальний варіант їх законодавчого врегулювання.

Також, в силу того, що стратегічним пріоритетом партії УДАР є сприяння європейській інтеграції України, наша політсила докладе всіх зусиль, щоб вже весною Європейський парламент зміг ратифікувати Угоду про спрощення порядку видачі віз для українців. Ми націлені на те, щоб візовий режим між Україною та державами ЄС було спрощено і пом’якшено.

В тому числі, ми ініціюємо вирішення проблеми різних штучних адміністративних перешкод, що заважають громадянам України безперешкодно регулярно виїжджати до країн ЄС. Наприклад, мені особисто дуже соромно за те, що під їх дію потрапили навіть такі відомі в Україні особистості, як письменниця Ірена Карпа, проректор Українського католицького університету, авторитетний правозахисник Мирослав Маринович, координатор Transparency International в Україні Олексій Хмара.

 Літо

Наш Комітет вже ініціював проведення учервніПарламентських слухань на тему:«Стан дотримання прав людини в Україні».Відповідна Постанова пройшла усі необхідні для цього процедурні узгодження, одностайно схвалена усіма членами Комітету, належним чином підготовлена і найближчим часом буде внесена на розгляд Верховної Ради України.

Хочу підкреслити, що формат парламентських слухань надає можливість залучити до обговорення цієї важливої теми та пошуку шляхів вирішення проблем у цій сфері не лише представників органів державної влади та місцевого самоврядування, а й широкі кола неурядових організацій та громадськості. В Україні особливе занепокоєння викликає дотримання прав людини у кримінальному судочинстві, зокрема, непоодинокі випадки застосування катувань та інших форм жорстокого поводження з людьми працівниками правоохоронних органів та у закладах пенітенціарної системи. Не менш гострою є проблема функціонування системи правосуддя. Причому, найбільше нарікань у громадян викликає саме невиконання судових рішень і існування буквально жахливих незручностей для пересічного громадянина практично при будь-якому контактуванні з судовою гілкою влади. Зрештою, існують проблемні питання і у виконанні Україною рішень Європейського суду з прав людини. Всі це давно вже час виносити на обговорення і якнайшвидше вирішувати.

Осінь

Думаю, роботи буде не менше, ніж у попередні місяці. Потрібно буде «закрити» чимало питань, над якими працюватимемо впродовж року. 

Комітет буде здійснювати скрупульозну, ґрунтовну і в той же час динамічну роботу з приведення законодавства у сфері прав людини до міжнародних стандартів та активно співпрацювати у своїй діяльності з громадськими об’єднаннями.

Безперечно, багато що за рік може змінитися. Чимало справ, якими ми точно будемо займатися, я не назвав – з різних причин.... Тим більше тому, що ще більше їх буде внесено до мого графіку згодом. Але хочеться вірити, що коли мине 365-й день нового, 2013 року, я зможу з гордістю відзвітувати сам собі, що втілив в життя якщо не все, то майже все з того, що запланував на цей рік. І навіть трохи більше…

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.