Новини

Танці з бубнами довкола ратифікації

27 серпня виповниться рівно 3 місяці з часу, коли П. Порошенко скористався ручкою Януковича з Вільнюса-2013 і поставив свій підпис під Угодою про асоціацію України та ЄС. Тоді всі полегшено зітхнули, а Порошенко запевнив, що Україна швидко ратифікує Угоду в Парламенті. Але не так сталося. Процес ратифікації Угоди про асоціацію України та ЄС вже настільки затягується, що виходить за рамки пристойності. Як це не парадоксально, але затягує його не Парламент, а Президент, який отримав довіру українців після перемоги Євромайдану. В чому причина такої тривалої затримки, навряд чи можна розібратися пересічному громадянину. Чиновники вишукують щоразу нові погодження та причини затримки, в той час, як інші країни вже давно угоду ратифікували.

Так Молдова ратифікувала Угоду вже через тиждень після підписання – 2 липня, Грузія – 18 липня, потім Литва, Латвія, Румунія… А Україна???

Голова парламентського комітету з євроінтеграції Григорій Немиря каже, що пакет для ратифікації угоди про асоціацію вже готовий. За словами Немирі, тепер Президент має пояснити в чому справа.

"Якщо угода не подається на ратифікацію, хоча технічно вона готова, то тоді мають бути пояснення чому. Ті пояснення, які я бачив в деяких повідомленнях вчора, що дана вказівка Міністерству закордонних справ узгодити з ЄС план  підготовки угоди до ратифікації, це дивна унікальна річ, яка ніколи, ніде не існувала. Країна ратифікує згідно з внутрішніми процедурами. Чому Молдова не узгоджувала так званий план, чому про такий план не говорить Грузія? Тут щось не те і президент має пояснити. Ми переконані, що ратифікація угоди – це найкраща антитерористична операція, яка покаже РФ, що незважаючи на тиск Україна зробила свій вибір, не лише підписала, але й ратифікувала цю угоду", – сказав він.

Найсвіжіша заява, яку ми маємо від президентської свити, це заява заступника глави Адміністрації Президента України Валерія Чалого в ефірі програми Свобода слова на телеканалі ICTV увечері 11 серпня.

"Сьогодні Президент України чітко обговорив з президентом Європейської комісії графіки, можливі ліміти. Сьогодні є розуміння, що ратифікацію Угоди не можна переносити, її потрібно зробити максимум у вересні, щоб ми чітко орієнтувалися на ті періоди до 1 листопада, які зберігають для нас існуючий режим (зниження митних зборів на українські товари, що поставляються в ЄС - Ред.), - сказав він. "Я вас запевняю, що максимум у вересні ця угода буде ратифікована. І до речі, Євросоюз сприймає цей графік. Я не бачу великих ризиків, крім одного – використання цього питання у виборчій кампанії", - заявив Чалий.

Очевидно, що Чалий лукавить, адже не є таємницею те, що Порошенко має наміри найближчим часом розпустити Парламент за відсутність коаліції, це може статися 24 серпня. Якщо ВР буде розпущена в серпні, то нічого не залишається, як використовувати факт нератифікації угоди у виборчій кампанії, причому цей факт гратиме не на користь Порошенка.

Фантастичний дисонанс вимальовується. Якщо задуматися на хвилину, то всю чорнову роботу з підготовки Угоди до підписання зробили при попередній владі.  Куратором питання євроінтеграції тоді був перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, який літав до Брюсселя, узгоджувати буквально кожну кому, зрештою вже у Вільнюсі Угода була готова. Порошенко та Яценюк прийшли до влади, за великим рахунком, тільки тому, що Янукович не підписав готову Угоду. Теперішнім очільникам країни залишилося тільки зняти політичні вершки, але вони і тут починають танці з бубнами навколо ратифікації. 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.