Новини

Проблеми сидячих професій, або Як уникнути болю та неприємних відчуттів

Місто прокидається рано-вранці. Маршрутки-машини швидко наповнюють простір доріг. Йдемо (або, коли спізнюємось, - біжимо), сідаємо у маршрутку! Фух, сіли! (якщо сіли! А ні – то добре, що хоч їдемо!) Приїхали… Зайшли в офіс. Сіли. Ось так починається робочий день людей, у яких «сидячі професії».

Продовжується він не дуже різноманітно: сидимо, сидимо, сидимо (в цей час, звичайно, працюємо за комп'ютером чи з якимись документами), сидимо…сидимо. О! Кава-брейк! Встали, пройшлися кілька метрів. Далі знов знайома картина: сидимо. О! Обід! J Щастя яке! Знов пройшлися, кому пощастило. Далі те саме: сидіння за робочим місцем. І так до вечора. Ось в такому, приблизно, вигляді проходить будній день працівника сидячої професії. І, якщо після роботи в людини нема заняття з якогось виду фізичної активності, то все це називаєтьсягіподинамія,або малорухливий спосіб життя.


         Чим такий стан організму характерний:

-         загальна слабкість;

-         безсоння;

-         прискорене серцебиття;

-         швидка стомлюваність навіть при незначних фізичних навантаженнях;

-         нестабільний емоційний стан.

 

Чим небезпечний і які наслідки:

-         знижується тонус м'язів;

-         порушення постави;

-         з часом призводить до змін опорно-рухового апарату (остеохондроз, остеопороз);

-         поганий вплив на серцево-судинну систему (може розвинутись гіпертонія, хвороби серця,  звужуються найдрібніші артеріальні й венозні судини, зменшується кількість функціональних капілярів у тканинах)

-          змінюється стан центральної нервової системи, виникає так званий астенічний синдром, який виявляється у швидкій втомлюваності та емоційній нестійкості;

-         порушення травної та дихальної систем;

-         порушення ендокринної системи (що веде до ожиріння);

-         погіршується робота головного мозку (знижується працездатність, розумова активність,)

Цей список можна продовжувати…

Фізична робота належить до фізіологічно важливих елементів нормальної життєдіяльності, вона впливає на м'язево-суглобовий апарат, дихання, обмін речовин, ендокринну систему, на діяльність нервової та інших систем орга­нізму. Тому відповідний рівень рухової активності гармонійно формує організм анатомічно і функціонально, визначає стійкість людини до не­сприятливих умов навколишнього середовища, до хворобливих факто­рів. Тривале обмеження навантаження на м’язевий апарат може стати причиною зворотніх функціональних порушень, а деколи й приско­рити виникнення патологічних змін в організмі.

Більшість розладів, які винили через недостатню м’язову діяль­ність, зворотні. Для лікування гіподинамії використовують індивіду­альний руховий режим із поступовим збільшенням навантаження на опорно-руховий апарат і серцево-судинну систему, комплекси ліку­вальної гімнастики, а також водні процедури, що сприяють зміцненню нервової системи і м’язів серця.              Запобігає гіподинамії повноцінна фізична активність, щоденна ранко­ва зарядка, відвідування басейну, активний відпочинок, фізична праця на присадибних ділянках тощо.

Отже, міні-план подолання проблем гіподинамії дуже простий:

-         ранкова зарядка;

-         прогулянки;

-         відвідування спортивної чи оздоровчої секції;

-         активний відпочинок.

Для людей сидячої професії важливим є правильне сидіння за робочим місцем,  виконання простих вправ під час маленької перерви (якщо такої немає, обов'язково має з'явитися саме для комплексу вправ!) і регулярне відвідування масажиста.

Рекомендований приблизний  комплекс вправ для осіб, які працюють сидячи:

  1. I.                            Вихідне положення (далі – В.п.) – сидячи. 1 – підняти руки через сторони вверх, потягнутися – вдих; 2 – повернутися у В.п. – видих.
  2. II.                         В.п. –сидячи, спина пряма.  1 – руки в сторони, прогнутися у грудному відділі – вдих; 2 – повернутися у В.п. – видих.
  3. III.                      В.п. – сидячи, руки на столі. Кругові рухи головою праворуч, ліворуч.
  4. IV.                     В.п. – стоячи біля столу. 1 – піднятися на носки – руки вверх –  вдих; 2 – повернутися у В.п. – видих.
  5. V.                        В.п. – відійти від столу на крок, покласти руки на стіл, ноги на ширині плечей. Виконнувати пружинні нахили вперед. Спина пряма!
  6. VI.                     В.п. – стоячи, руки покласти на спинку стільця. Виконати присідання.

Всі вправи повторювати по 6-8 разів.

Доповнити цей комплекс можна поворотами та нахилами тулуба  праворуч-ліворуч, активними рухами руками, ходьбою.

Якщо у вашому офісі дуже людно, і не хочете привертати до себе зайву увагу, можна хоча б 3-4 рази за робочий день виконувати нахили голови вперед-назад, праворуч-ліворуч, «натягувати носочки», напружувати та розслаблювати м'язи ніг та рук. А ще краще долучити до корисної активності колег: і вам не сумно, і їм на користь.

Дуже ефективним у нашому випадку є масаж. Так-так! Не дивуйтеся! В робочий час! Вам просто, знаючи, що буде перерва, треба повідомити про це свого масажиста. Спеціаліст приїде і зробить вам так званий експрес-масаж. Цей вид масажу виконується, коли пацієнт сидить за робочим місцем чи на спеціальному стільці. Для тих, хто не знає, зазначу: одяг знімати не треба. У нас до цього ще не дуже звикли, а от в Європі активно практикують такий вид масажу. Через 10-15 хв масажист приведе ваші м'язи до порядку, зніме біль,  відчуєте приплив енергії та сил!

Немає можливості викликати в офіс масажиста?! Вихід – самомасаж! Для цього вам прийдеться почитати спеціальну літературу чи проконсультуватися зі спеціалістом.

Повірте, отакі, на перший погляд прості і примітивні вправи, за умови систематичного виконання, добре і надовго збережуть ваше здоров'я!  Будьте здоровими та активними! ;)

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.