Новини

Про неправильних барбі або як відрізнити підроблену ляльку від оригіналу

Колеги давно просили написати матеріал про ляльок. Річ у тому, що я колекціюю ляльок типу Barbie вже досить давно і у мене назбиралася чимала колекція. Я не рахувала, але там має бути під 100 різних тіл: оригінальних, підроблених, трохи поламаних, нових.... Фірми теж дуже різні: від безіменного китайпрому до популярних зараз Monster High від “Mattel”.

Імовірно, через те, що я не надто багатий колекціонер, я досить часто купляю китайські підробки ляльок і за декілька років спостережень за їх ринком (а у нас часто-густо продають саме такі) можу зробити певні висновки і поділитися ними з людьми. Аби ви мені довіряли, додам трохи фото. На вітринах виставлено не все, що я маю. До того ж я часто просто ходжу в магазини, або переглядаю оголошення в Інтернеті, дивлюся огляди оригіналів тощо. Не експерт ще, але вже не любитель)  

Місця продажу і ціни

Перш за все, мова піде про торговельні точки Ужгорода. На Краснодонців і навіть у центральних магазинах на Корзо ви наврядчи знайдете оригінальні ляльки. Там бувають хороші підробки, так, але справді якісні екземпляри можна знайти у фірмових дитячих магазинах. Це видно і по ціні. Старші моделі "Monster High", наприклад, коштують від 400-500 гривень, нові можуть мати ціну і понад тисячу. Те саме стосується і справжніх "Barbie".

Виходом із ситуації може стати покупка вживаних ляльок. Тих же оригінальних Monster High можна знайти на українських сайтах оголошень за 200-300, а то і за 150 гривень. Стан їх при цьому часто дуже пристойний. Тому якщо ви дуже хочете купити дитині саме справжню "Barbie", але не хочете або не можете викинути таку суму грошей, я би радила звернутися до цього варіанту. Він доступний по ціні і відповідну якість отримаєте. Звісно, це не зовсім те, що нова лялька у коробці, є свої мінуси, але імовірність потрапити на нормальний екземпляр досить велика через справді велику пропозицію.

Різні оригінальні Barbie. Пожована цінна тим, що вона ретро))

Другим варіантом, який ближчий і простіший, є покупка китайського аналогу. Насправді, якби не китайські умільці, ми би нормальні ляльки не скоро побачили в Україні. І особисто я, звісно. А так ще з 90-х вони забезпечували закарпатських дітей доступними іграшками. Не дуже якісними, щоправда, але детальніше про це буде написано нижче.

Отож, щодо китайських підробок. Це справа удачі. Вони бувають якісніші або гірші залежно від ціни. Тут зв’язок досить прямий. Але приємність у тому, що бувають і виключення. Бо, як тільки американці випускають якусь нову серію ляльок, китайці тут же беруться їх копіювати. Спершу стараються дотримуватися оригіналу і часом виходить дуже непогано.


На фото зліва дуже вдала підробка під Bratz. Волосся густе, як у оригіналів

Але чим далі в ліс, а точніше, чим довше часу проходить, тим дивнішими і простішими стають підробки. Хоча це знову ж таки лотерея. Бо є китайські виробники, які дають волю своїм працівникам і у тих виходять дуже чудернацькі мікси різних ляльок. Часом дуже милі, до речі. Тут хочу наголосити, що китайпром я особливо люблю за одну річ: вони не бояться знищити оригінальний образ ляльки і дають часом можливість глянути на неї геть по-новому. Наприклад, зробити блондинку брюнеткою чи поєднати голову "Kurhn" з тілом Barbie... Але так само бувають і дуже страшні підробки...

З іншого боку, є фірми, які стараються копіювати ляльок настільки, наскільки це їм економічно вигідно. У результаті виходить щось більш-менш подібне ціною до 200-250 гривень (у реаліях Закарпаття). Звісно, це не та деталізація, не та якість волосся і його прошивки, не та якість одягу, самої пластмаси... Але якщо дитина дуже просить (або внутрішня дитина, наприклад))), такий продукт може задовольнити гостру потребу за відносно малі кошти.

Китайські підробки на принцесу Меріду та Raven Queen із Ever After High

У будь-якому із запропонованих варіантів варто відрізняти підробку від оригіналу. Адже я цілком допускаю, що за 350 гривень продавець може вішати вам на вуха локшину. Або й за менші суми, що геть смішно. У житті з цим не стикалася, але в Інтернеті так. Відеоогляд деяких таких каверзних пропозицій буде розміщений наприкінці статті. Чому так? Бо зараз я хочу детально розписати деякі ознаки, на які варто звернути увагу при покупці ляльки. А вже тим відео закріпимо результат)

Як відрізнити підробку від оригінала

Наступний перелік порад радше підійде тим, хто збирається купити вживану ляльку через Інтернет. З іншого боку, він може бути корисним і для тих, хто має вдома китайські підробки та хоче на них попрактикуватися. Окрім того, можна використати цей перелік і як список речей, на які варто звернути увагу, коли свідомо купляєте китайську красуню.

Розпочнемо із коробки. Це, як би то не здавалося, 25% справи. То китайські виробники мало уваги надають коробкам. А от американці навпаки детально працюють над коробкою. Там вони розміщують корисну інформацію про ляльку, її історію, риси характеру, можливі інші образи, інших ляльок із серії, її справжнє ім’я... Звісно, це також і дуже деталізована інформація про хімічний склад ляльки, якісь технологічні показники, рік виготовлення, місце, зазвичай ще на декількох мовах тощо.

Етап коробки

Тому вже на етапі коробки можна визначити, що перед вами: підробка чи оригінал. Для цього я пропоную ряд ознак.

Практикуватися будемо на спеціально купленій мною підробці принцеси Ельзи із фільму “Frozen”. Я купила її за 80 гривень у центрі Ужгорода і великих справ від неї не очікую.

1. Бренд

Думаю, завдяки рекламі і мультфільмам самі бренди та особливості їх написання батьки повинні відрізняти. "Mattel", "Disney", "Winx", - всі вони та ряд інших мають свій унікальний стиль. Якщо шукаєте конкретну ляльку, отже, потрудіться перевірити у Інтернеті логотип. Бо хитрі китайці постараються використати з нього все. Наприклад, допишуть чи заберуть декілька букв, або ж залишать штифт, а назву замінять. І замість “Monster High” ви бачите “Monster Girl”. Мало які китайці ризикують залишати оригінальні написи незмінними, але і такі випадки бувають. Тому розглянемо і ряд інших ознак.

Перед нами підробка на Ельзу від "Disney", яка в уяві китайців стала Diversity, a “Frozen” перетворилося на “Fashion”

2. Якість коробки

Видати підробку може і сама упаковка. Так, американські виробники намагаються зробити коробки максимально надійними. Вони продають відносно дорогий продукт і, логічно, намагаються захистити його від механічних ушкоджень. Тому окрім самої деталізації упаковки, треба звернути увагу на якість пластику. У китайців він м’який і при натиску дуже легко прогинається, тоді як в оригіналів пластик буде у рази товщим і надійнішим. Окрім того справжні коробки не розлазяться, як то іноді буває з китайцями.

М’який пластик

3. Якість кріплення

Йдеться про якість кріплення самої ляльки до коробки. Американські виробники не допускають, щоб їх вироби їздили туди-сюди по коробці, адже це псує не лише композицію ляльки, але і її шарніри, одяг. Тому часто кріплять все: ноги, руки, голову, а не одну тільки талію, як це є на нашому дослідному зразку. Та і загалом стараються поставити іграшку у яку-небудь привабливу позу. 

Етап оригіналу 

Всіх огріхів ляльки через запаковану коробку не побачиш, особливо, як це принцеси у довгих платтях. Але частину можна помітити іще на моменті покупки. Тут я пропоную звернути увагу на інший ряд ознак.

1. Типаж і будова тіла

Перш за все, варто звернути увагу на типове тіло, особливо нових підробок. Воно коротше, ніж стандартне тіло Барбі, має тоненькі короткі ручки, відносно короткі середньої товщини ноги. Складно визначити, з чого саме народився цей молд (так називають типаж тіла ляльки), але він став для китайців поістину універсальним. Я припускаю, що це "Moxie" та/або "Bratz" свого часу деградували у китайських дешевих виробників до отакого вигляду. Цей тип тіла переважно використовують для копіювання Moxie, Bratz, Monster High, Ever After High, Winx, My Little Pony Equestria Girls тощо.

Саме той типаж. Підробка на Clawdeen Wolf від “Monster High” справа. Зліва для порівняння оригінальне тіло MH

Є й інший тип підробленого тіла. Це вже, власне, підробка під Barbie. У неї наче верхня частина тіла добра, а ноги часом бувають просто дистрофічні. А бувають худощаві, у кращому випадку. Тому запам’ятайте: Barbie з такими ногами не бувають. Хоч талія там і осина, але таз порівняно широкий.

Наша Ельза відноситься більше до цього другого типу. У коробці вона виглядала добре, навіть із шарнірними руками, але під платтям виявилися економні дистрофічні китайські ноги, як у підробки справа

2. Місця з’єднання пластмасових половинок

Але є тіла і кращі, дуже схожі на оригінал. Адже китайці одразу після виходу оригінальних ляльок, купують їх і в перший час намагаються відтворювати максимально точно. Спрощують лише найдрібніші деталі, як наприклад узори чи дрібні деталі тіла. Тому перші підробки бувають досить якісні, але потрібно вловити момент. Як же у такому випадку бути?

Перш за все, у китайських підробок, навіть у якісних видно шви. Бо якщо оригінальні виробники намагаються зробити форми максимально плавними, сточують місця стику пластмаси до мінімуму, то китайці цим не особливо піклуються. Тож на таких ляльках дуже добре видно місця з’єднання пластмасових половинок.

Наша Ельза має порівняно добре сховані шви, але це через те, що вона, в основному, зі м’якого матеріалу

3. Якість шарнірів

У випадку шарнірних ляльок допоможуть самі шарніри. Для мене дотепер загадка, як китайці умудряються нову ляльку зробити такою розхитаною, ніби з нею перегралося п’ятеро дітей!) Імовірно, проблема тут у розмірах, які відтворюються неточно. Або у поганому кріпленні, як я згадувала вище. Тому майже у всіх сучасник підробок Monster High та Ever After High ноги хитаються на всі боки. Та і в інших шарнірних ляльках. Це іноді можна визначити навіть у самій коробці, просто легко бовтаючи її у повітрі. 

А от руки, як не дивно, куди кращі виходять. І тримаються довше. У цьому аспекті раджу звернути увагу на матеріал, з якого виготовлена лялька. Так, якщо це тверда пластмаса, будьте певні, що скоро розхитаються і руки. Але китайці також використовують і резину, особливо для рук. Такі шарніри служитимуть куди довше. Як у нашої Ельзи.

До слова, у моїх старих "Barbie" чи "Simba" ноги також бувають розхитані, але якщо порівнювати їх вік (10-30 років) і якісь нещасні півроку-рік використання підробки, то різниця все одно суттєва.

На фото справа оригінальні ноги Monster High, а по центру і зліва - підроблені. Видно якість колінних шарнірів

4. Волосся

Часто кажуть, що красу жінки відображає її волосся. Що ж, для ляльок це теж характерно. Адже саме волосся — це чи не половини гри з лялькою. Особливо, як вона не має багато шарнірів. Тоді дівчаткам залишається лише розчісувати гарні кудрі. Або не дуже гарні.

Китайці сильно економлять на волоссі, хоча, могли б просто знайти якийсь дешевший матеріал. Та, власне, і той, що використовують не надто якісний... Отож, вони, в основному, прошивають голову по колу, тоді як череп залишається голим. У кращому разі додадуть 1-2 ряди волосся всередині. Потім збирають все це у хвостик, чи іншу зачіску, і вуаля — виходить наче добре. А під тим всім, на жаль, пусто.

Якість прошивки голови Barbie

До того ж китайці не проклеюють волосся зсередини, як то роблять серйозні виробники. У результаті навіть той мінімум легко видирається. Тому я порадила б у випадку покупки підробленої ляльки з більш-менш пристойним волоссям, що теж буває, проклеїти його зсередини текстильним або іншим не дуже агресивним хімічно клеєм.

Але загалом волосся — дуже добрий індикатор підробки. До того ж роздивитися його можна і через упаковку.

Наша Ельза у цілому лиса)

5. Фірмовий штамп

При чому не йдеться про штамп Made in China, як почали робити деякі китайці. Зазвичай штамп знаходиться на потилиці ляльки та на нижній частині спини. На ньому обов’язково зазначається назва фірми, а також у різних варіаціях рік, країна виготовлення та серійний номер іграшки.

A на нашій Ельзі жодного штампу

6. Рисунок обличчя

Трапляється, що і в оригінальних ляльок бувають проблеми із обличчям, але це швидше виключення, аніж правило. Адже серйозні виробники відсортовують брак. Навіть якщо завод такого виробника знаходиться у Китаї. До слова, хитрі китайці потім беруть ці запчастини, які непридатні, кріплять їх на підроблені тіла і продають таким чином. У Росії, зокрема, можливо знайти такі цікаві підробки. В Україні, щоб було подібне, я не чула.
Тому якщо перед вами перекошене, пошкоджене чи криво намальоване обличчя - це підробка на 95%.

Якщо придивитися, то білок на очах Ельзи трохи попсований. Фарба облупиться за активної гри

7. Одяг

Примітні несправжні ляльки також і дешевим одягом. Він настільки синтетичний часом, що аж видає звуки легкого тріщання під час доторку. Може також погано застібатися, бути не по розміру, швидко рватися тощо.

Якщо ми говоримо про ляльку, яка зображає конкретного персонажа, то у неї плаття буде нехай і потрібного кольору, але точно не по фасону. І нема вже що казати про якісь декоративні деталі.

Намальовані деталі. Тканина точиться на краях 

Так само примітивні й однотипні аксесуари підробок. Китайці вподобують якусь одну модель взуття чи сумочок і починають їх масово виготовляти і ліпити на всі підряд ляльки. Наприклад, у мене одна й та сама сумка є вже від трьох ляльок, при чому одна з них копія "Ever After High", а інша — "Barbie Fashionistas".

У нашої Ельзи плаття відносно схоже на оригінал, але для огляду я додала плаття іншої Ельзи, де подібний лише колір

7. Запах

Прийшовши додому, відрізнити підробку можна і по сильному неприємному запаху. Оригінальні виробники розуміють, що їх продукт, перш за все, призначений дітям, а тому їх вироби не мають такого яскраво вираженого запаху. У той же час деякі мої китайські підробки, які я вийняла і поставила у вітрину дотепер не вивітрилися.

Ляльки Defa i Steffi LOVE.Хороша якість за прийнятну ціну.Так би мовити, середній ляльковий клас))

Зараз же пропоную вашій увазі все написане у відеоогляді. Можливо, для когось так буде наочніше, хоча відеоблогер з мене ніякий) 

Наступне відео, як і обіцяла, — огляд користованих підробок, які продають за завищеними цінами у Інтернеті. 

Сподіваюся, цей допис допоможе визначити підробку і уникнути розчарування. Якщо буде така потреба і відповідні заявки, окремий матеріал можна написати про ляльок "Monster High", котрі дотепер не втрачають популярності. Або взагалі можу завести відеоблог про ляльок. Давно хочу, якщо чесно. Тому пишіть свої відгуки, будь ласка) 

Ярина Денисюк, спеціально для Zaholovok.com.ua

P.S. Якщо у вас вдома завалялися невикористовувані ляльки, поламані, запчастини до них, непотрібні аксесуари, забута колекція барбіподібних ляльок будь-яких років і виробників, автор цього опусу буде вдячний прийняти їх у подарунок для подальших досліджень і порівнянь. Бо навіть зараз не виявилося у колекції оригінальної діснеєвської принцеси для порівняння :( 

P.P.S. До слова, хороші детальні огляди різноманітних підробок можна знайти на сервісі Youtube. Ключові слова "unboxing, review, обзор, распаковка". Вдалі україномовні огляди поки не знаходила. Якщо знаєте такі, пишіть у коментарі. 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.