Новини

Пенсіонерам-переселенцям ускладнили отримання пенсій

Щоб отримати пенсію переселенцям в Україні необхідно виконати ряд вимог і витримувати деякі обмеження: ідентифікація у банку, виплати виключно через Ощадбанк, повідомлення в органи соцзахисту про поїздки більш, ніж на 60 днів та ще інші необхідні дії. Чимало пенсіонерів подають у суд, аби отримати гарантовані виплати. А з квітня  цього року була прийнята постанова №335, яка ще більш ускладнює отримання пенсії для ВПО та змушує вибивати законні гроші через суди. 

  Більшість проблем, які стосуються переселенців проблеми що стосуються ВПО, лежать у законодавчій площині. Наразі відбуваються процеси, як можна охарактеризуватися як дискримінаційні. Цього року була прийнята постанова №335, яка внесла зміни до існуючої 365 постанови, де пенсії були прирівняні до соцвиплат, що зробило пенсіонерів ВПО пенсіонерами «другого сорту» та заручниками постійних перевірок з боку держави. Вони не можуть приїхати до своїх родичів або перевірити свої квартири  на сході і бути там понад 60 днів. На відміну від інших українських пенсіонерів. Крім того ці люди проходять перевірки раз на півроку, чи вони проживають на місці, ідентифікацію в Ощадбанку.   Виникали проблеми, коли люди купували житло чи змінили місце реєстрації. Таких справ багато по Україні, але в тих регіонах, де найбільше кількість ВПО.  До неї, як радника на Закарпатті протягом останніх трьох місяців було 30 звернень з питань пенсійного забезпечення. Але закарпатські пенсіонери –ВПО не були готові судитися за пенсію, коли треба чекати грошей від 6 до 9-ти місяців без виплат, доки пройдуть усі судові процедури. Тому більшість з них відновлювали довідку ВПО в органах соцзахисту.  

  Проте ситуація погіршилась з квітня 2018 року після прийняття постанови №335.  Якщо людині на  певний час призупиняли виплату пенсій у зв’язку з простроченням перебування на місці реєстрації,  то достатньо було заяви від ВПО і пенсія нараховувалася. З виплатою заборгованістю не було проблем. Але тепер згідно з постановою «соціальні виплатися, які не виплачені за минулий період, виплачують на умовах окремого порядку. Який поки що нерозроблений і незатверджений. Пенсія може виплачуватися тільки з того часу, коли людина звернеться у пенсійний фонд. Є різні випадки. Наприклад, до мене звернулися пенсіонери, які не отримували пенсію 2 роки, бо були відсутні на Закарпатті. Ще двоє закарпатських пенсіонерів Віктор Костянтинович та Зайтуна Шакірівна Кулагіни вже підготували позов до суду, оскільки через нову постанову втратили пенсію за два місяці, а це чотири виплати. Крім того, якщо у людини 3 роки заборгованості, вона не зможе повернути собі пенсію. 

  Виникають колізії також зі списками пенсіонерів, які їздять до родин на непідконтрольні території. Коли людина потрапляє у списки СБУ у так звану систему «Аркан», вони не співпадають по часу. Людина, наприклад, вже приїхала, а за даними списків вона ще там. І відповідно пенсії отримати не може. Є проблеми з ВПО, які мали пільговий стаж, але не можуть отримати підтвердження, бо ті установи на непідконтрольній території.

Минулого року до ВР було подано законопроект 6692, який би вирішив чимало проблем ВПО, зокрема, пенсії було б відділено від соцвиплат, які можна отримувати за бажанням і залежать від місця перебування ВПО. На жаль, законопроект лежить, він ще ні разу не розглядався.

 Наразі 4 вересня 2018 р. Велика Палата Верховного Суду поставила крапку у зразковій справі щодо припинення пенсійних виплат переселенки з Донецької області. Верховний Суд визнав незаконним відмову Пенсійного фонду від виплати пенсії. Ця зразкова справа значно спростить процедуру судового розгляду в аналогічних справах. Вони мають тепер розглядатись у скороченому порядку, без виклику сторін. Більш того, такі справи не підлягають касації.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.