Новини

Холодна зима 2015-го…

Остання роль А. Папанова в кіно була в фільмі «Холодне літо 53-го». Українська Вікіпедія дуже влучно описує цей фільм: «радянська кінострічка 1987 року про декілька трагічних днів злочинної влади в провінційному поселенні кримінальних в'язнів, амністія яких закінчилася новими злочинами».

Наразі маємо 2014 рік, і в кількох регіонах України кримінальні злочинці, вчинивши заколот, впливають на життя цілої країни. Про всі біди новітнього Донбасько-російського сепаратизм-тероризму писати не будем, згадаєм тільки про газ.

Отже, газ, який ми з радянських часів не вважали якоюсь особливою цінністю, бо в СРСР його було багато, в часи незалежності став дорогим задоволенням, а в час військової агресії Росії щодо України його в нас взагалі не стало, бо Газпром перекрив кран. З країною в цьому плані відбувається приблизно таке, наче того, хто 23 роки мав файну роботу і захмарну зарплату перевили на прожитковий мінімум, а він за весь цей час не зробив жодних заощаджень і не може звикнути їсти дешеві сосиски замість фуа гри.

Як це не прикро, але ми не перейнялися всерйоз альтернативною енергетикою та ощадливим ставленням до енергоносіїв. Хоча, слід віддати належне фінансово-аналітичному блоку попередньої влади, який очолював віце-Прем‘єр Сергій Арбузов. Вони розробили програму енергоефективності підприємств та установ теплокомуненерго, яка загалом давала можливість заощадити близько 4,5 млрд. куб. м газу на рік. Однак новий Уряд Яценюка, фактично згорнув реалізацію цієї програми, не запропонувавши взамін нічого кращого, ніж підвищення ціни та скорочення споживання.

З огляду на факти, Україну в цьому році чекає холодна зима в буквальному сенсі. Адже навіть в минулому році країна спожила 50,4 млрд. кубометрів газу, з яких трохи більше 20 млрд. кубометрів було видобуто українськими підприємствами, решта - імпортовано з Росії. Але з 16 червня «Газпром» перестав поставляти газ в Україну через відмову теперішньої влади розплачуватися за паливо. Програма заміщення російського імпорту українським, оголошена урядом Яценюка, з тріском провалена: з відновлення постачань з Європи з квітня цього року по червень включно імпортовано лише 557 млн. кубометрів газу, а це лише на 20 млн кубометрів більше, ніж роком раніше за той же період. Це всього лише 1% від споживаного Україною газу.

Навіть якщо з початку вересня «Нафтогаз» і запустить імпорт газу зі Словаччини, як обіцяють керівники держкомпанії й чиновники уряду, проблеми це не вирішить. Навіть після виходу цього газопроводу на повну потужність з березня наступного року по ньому можна буде перекачувати тільки 10 млрд. кубометрів газу, чого абсолютно недостатньо для заміни 30% імпорту.

Якщо взятися за справу всерйоз, то за кілька років альтернативні види палива зможуть частково замінити газ, що саме й пропонувалося урядом Арбузова. Однак, теперішній Уряд не здатен працювати на перспективу, оскільки вже призначені парламентські вибори й тільки після їх завершення розпочнеться опалювальний сезон. А це значить - черговий виток популізму на найближчі 2 місяці, а після 26 жовтня розпочнеться холодна зима 2014 – 2015…

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.