Новини

«Ніякої капітуляції немає і не може бути», – Бондаренко про «формулу Штайнмаєра»

Сьогодні, 8 жовтня, голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко скликав прес-конференцію, на якій озвучив свою позицію і позицію Президента України Володимира Зеленського щодо «формули Штайнмара». Бондаренко висловив промову, яка складалася з основних чотирьох пунктів, які мали на меті, все ж, пояснити громадянам, що відбувається в країні. Голова ОДА запевняв, що «Президент України, як і всі українці, хоче завершення війни»,  що формула «не передбачає, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу і що вибори на Донбасі – уже завтра», а також, що «ніякої капітуляції немає і не може бути».

Бондаренко не відповідав на питання журналістів, як поянили медійникам, велика прес-конференція планується за результатами 100 днів на посаді голови ОДА. Нагадаємо, у неділю в Ужгороді відбулося народне віче, на якому ужгородці висловили протест проти прийняття «формули Штайнмаєра».

Далі – пряма мова.

"З огляду на неоднозначну реакцію суспільства хочу донести до всіх закарпатців позицію Президента України Володимира Зеленського, з якою я погоджуюся та підтримую повністю.

Перше. Ніякої зради немає. Президент України, як і всі українці, хоче завершення війни та повернення всіх територій без виключення. На сьогодні існує єдиний майданчик, де ці питання  можуть обговорюватися на найближчий період – це зустріч у нормандському форматі.  Але вона не могла б відбутися найближчим часом, бо на шляху була перепона – «формула Штайнмаєра».

Друге. Не варто лякати «формули Штайнмаєра». Бо вона не передбачає, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу, вона не передбачає, що вибори на Донбасі – уже завтра, не передбачає, що вони пройдуть під  дулом кулеметів. «Формула Штайнмаєра» каже лише одне – коли запрацює закон про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, наголошую, законодавством України та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Лише з цим погодилася Україна у Мінську.  І ніяких спільних угод з ДНР і ЛНР не підписувалося.

Третє. Третій пункт – зустріч у нормандському форматі. Разом з Президентом Франції, канцлером Німеччини, Президентов РФ, де будуть обговорюватися шляхи припинення війни на Донбасі.

Четверте. Позиція Президента України в цьому питанні є чіткою і зрозумілою і співпадає з позицією українців:  Донбас – це Україна, там повинні запанувати мир, має відбутися повне припинення вогню та виведення іноземних військових формувань. На українсько-російському кордоні з нашого боку повинні бути українські прикордонники. Має відбутися обмін полоненими. І щоб всі наші громадяни повернулися додому. Вибори мають відбутися не під дулами кулеметів, а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських ЗМІ та міжнародних спостерігачів, можливості реалізації свого виборчого права усіма внутрішньо переміщеними особами. На зустрічі в нормандському форматі новий закон про особливий статус підписуватись не буде. Нинішній закон діє лише до 31 грудня. З 1 січня буде новий закон, який писатиметься не в кулуарах Офісу Президента чи Парламенту. Він буде написаний у співпраці і обговорення з українським суспільством.  Жодна червона лінія не буде перетнута.

Тож, шановні краяни, ніякої капітуляції немає і, потворюю, не може бути. Як і ніякої здачі національних інтересів. Ніяких договорняків та глобальних кроків без згоди народу України. Мова лише про повернення людей, наших територій, наших полонених і нарешті - миру. Шлях цей буде довгим і складним. Та ми повинні пройти його разом. І тут нам потрібна єдність і, як ніколи, стриманість і зваженість. Тож закликаю краян до спокою , розуміння, стати одним цілим у боротьбі за мирне життя, за краще майбутнє і не піддаватися на жодні провокації та маніпуляції. Схід і захід – разом. Слава Україні"". 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.