Новини

«Форнош» та «Верхів’я річки Уж» – кандидати до Міжнародного списку водно-болотних угідь

Мінприроди України направить інформаційні описи шести водно-болотних угідь, серед яких два  розташовані у Закарпатській області -  «Верхів‘я річки Уж» та  «Водосховище Форнош» -  до Бюро Рамсарської конвенції з метою надання їм статусу водно-болотних угідь міжнародного значення.  Про це повідомили у ДУ охорони навколишнього природного господарства. 

Ці угіддя є вагомим внеском України до розвитку мережі водно-болотних угідь міжнародного значення, що створюється на виконання Конвенції про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція).

За словами начальника держуправління ОНПС в Закарпатській області Андрія Погорєлова, водосховище “Форнош” (210 га) створено на місці потужного болотного комплексу Чорний Мочар у межиріччі Тиси і Латориці. Водойма Форнош розташована між селами Лискове (Форнош) та Пістрялово, що за 12 км від Мукачева. Його перетинає один з найбільших міграційних шляхів птахів через Карпати до Європи. «Великих природних озер на території Закарпатської області немає, тому дане угіддя забезпечує існування популяцій низки видів рослин і тварин, надзвичайно важливих для підтримання біорізноманіття Центральноєвропейської біогеографічної підпровінції. До таких відносяться популяції багатьох коловодних птахів (косаря, чапель, крячка чорного та ін.), комах (ряд видів бабок), жуків, зокрема турунів та плавунців. Із трав’янистих рослин, що занесені до Червоної книги України: підсніжник звичайний, нарцис вузьколистий, білоцвіт весняний та рябчик великий. У перспективі водойма має увійти до регіонального ландшафтного парку “Притисянський”, — зазначив начальник держуправління.

Інший об’єкт – «Верхів‘я річки Уж» (площею 1054 га) знаходиться у межах Ужанського національного природного парку. ВБУ презентує типові для басейну річки Уж природні комплекси рослинності та тваринного світу. Це забезпечує належні умови для відтворення місцевої водно-болотної орнітофауни, іхтіо- та батрахофауни. Угіддя підтримує збереження видів, які знаходяться у небезпеці: рослин (бузок угорський, косарики черепинчасті, півники сибірські тощо), тварин (деркач, рибалочка, бджолоїдка та ін.). А також угіддя підтримує існування видів рослин та тварин, які важливі для збереження біологічного різноманіття біогеографічного регіону – серед них види риб, що потребують охорони відповідно до Бернської конвенції. На території ВБУ постійно здійснюються наукові дослідження, ведеться літопис природи Ужанського НПП. 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.