Новини

Як закарпатці фестивалитимуть влітку

Одесу не можна явити без моря, а Закарпаття без численних фестивалів. Звісно, більшість із них так чи інакше пов'язані з виноробськими традиціями краю, але чимало є й таких, які передають неповторні гастрономічні, культурні та історичні особливості Закарпаття. І тут є де розвернутись уяві, бо ж в області проходить близько двохсот фестивалів.

Тим не менше попередній рік запам’ятався тим, що чимало заходів були скасовані через напружену ситуацію в країні. Як розповідав у травні минулого року завідувач кафедри туристичної інфраструктури та сервісу УжНУ Федір Шандор тоді відмінили одинадцять закарпатських фестивалів.

Зараз ситуація в країні, на жаль, не стала набагато кращою, однак дещо стабілізувалася, хоча б у політичному плані. Як результат, маємо повернення великої кількості фестивалів.

Zaholovok.com.ua підготував огляд закарпатських літніх фестивалів. Тепер ви точно знатимете коли і де скуштувати молодої картоплі та який смак у свіжого леквару.

14 червня - Міжнародний фестиваль черешні

Жителі села Оклі Гедь запрошують відвідати міжнародний фестиваль черешні. Протягом фестивалю гості зможуть посмакувати випічкою місцевої народної кухні з «чиришень» та скуштувати черешневу горілку від щедрих господарів. Хороший ж настрій на святі створять танцювальні колективи та музики краю. На жаль, в останній момент стало відомо, що фестиваль ВІДМІНЕНО! Натомість цього ж дня туристи можуть завітати у село Довге на фестиваль "Довжанська фіра". 

21 червня - Фестиваль королівських міст Мараморощини

Вперше цей фестиваль відбувся у 2009 році. Ідею його проведення запропонувала селищна спілка розвитку зеленого туризму, при чому вже тоді плануючи зробити фест традиційним.

Захід проводять на згадку того факту, що у 1329 році король Карой Роберт надав Вишкову та деяким іншим закарпатським населеним пунктам статус коронних або ж королівських міст.

21 червня - Фестиваль ріплянки на підтримку Української армії в Колочаві

У червні, на території села Колочава пройде традиційний гастрономічний фестиваль ріплянки.

Традиційно, на фестивалі буде можливість продегустувати головну страву дня - ріплянку по-колочавськи: з грибами, сметаною, шкварками, бринзою, вурдою.

Фестиваль ріплянки у селі Колочава у 2015 році має насичену програму. Це театралізований, костюмований захід “Колочавське віче”, спілкування з мешканцями скансену Старе село, конкурси серед гостей Фестивалю, як то захоплюючі змагання бокорашів, конкурси з ріпою (картоплею) тощо.
Проводитимуться і майстер–класи для бажаючих навчитись готувати смачну Ріплянку.

Окрім того на фестивалі відбудеться і підбиття підсумків у номінації «Найкращий кулінар Ріплянки – 2015».

Кошти, зібрані на фестивалі, будуть передані на підтримку Української армії.

Нагадаємо, ріплянка – це традиційна страва жителів Колочави, яку готують кілька разів на тиждень у кожні хаті села, розварена на пюре картопля («ріпа»- діалект.) та кукурудзяна мука.

Більше інформації про фестиваль шукайте тут.

27-28 червня - Фестиваль ковалів “Гамора”

Традиційний фестиваль ковалів Гамора – 2015, планує зібрати любителів гарячої та холодної обробки металу у селі Лисичево.

Фестиваль ковалів для гостей свята, у день відкриття 27 червня (з 10.30) планує цікаву програму де кожен бажаючий матиме змогу побачити ковалів, та на живо побачити й оцінити як створюються витвори мистецтва із заліза, все дійство відбуватиметься під виступи колективів живої народної музики.

Урочисто відкриють фестиваль ковалів Гамора – 2015 о 13.30.

За словами організаторів, у фестивалі ковалів приймуть участь близько 120 учасників фольклорних колективів. Серед програми планується підйом на полонину «Кук», який відбудеться за сприятливих погодних умов. А також у рамках фестивалю на території наметового містечка відбудеться акція «Ковальське багаття», яка включає запалення вогнища, ігри та розваги.

Наступного дня, у неділю 28 червня, відбудеться концертна програма «Гала-концерт» у тому числі нагородження. Цього ж дня о 12.30 відбудеться «Марш-парад ковалів».

28 червня - Етно-гастрономічний фестиваль молодої картоплі

Традиційний фестиваль молодої картоплі «уйкрумплі» відбудеться 28 червня у селі Велика Добронь.

У програмі свята очікуються конкурс з приготування страв, основним інгредієнтом яких повинен бути червоний перець та молода картопля, а також - професійні майстер-класи від ремісників Закарпаття.

5 липня - Фестиваль мінеральної води

Орієнтовно 5 липня у Свалявському районі Закарпатської області пройде Дев'ятий фестиваль мінеральної води "Сила життя - у джерелах Карпат".

Під час фестивалю, який проходить в районі курорту Поляна, виробники мінеральних вод будуть традиційно презентувати свою продукцію для дегустації, а санаторії, готелі представлять інформаційні стенди, які дозволять гостям курортного краю скласти собі уявлення про рекреаційні принади Свалявщини.

Також програмі фестивалю мінеральної води в Поляні: виставка робіт майстрів народних промислів, гастрономічні дегустації (бограч, банош, фрішки, бик запечений на рожні), святкова і концертна програма, фонтан-водоспад, святкові феєрверки.

12 липня - "КуруцФест"

На Закарпатті вще традиційно відзначать річницю повстання куруців фестивалем «КуруцФест», що пройде у селі Пийтерфолво.

Русини Закарпаття брали активну участь у національно – визвольній війні угорського народу (1703 – 1711рр.) на чолі із трансильванським князем Ференцем II Ракоці проти панування Габсбургів. Урочисте святкування цієї події відбувається біля пам’ятника Турулу, що у селі Вилок та продовжиться у селі Пийтерфолво розважальною програмою: дегустація угорських страв, презентація народних ремесел та концерт фольклорних музичних колективів.

18- 26 липня - Туристичні дні у с. Боржава

Туристичні дні у с. Боржава відбуватимуться з 18 по 26 липня.

На заході плануються змагання з приготування страв просто неба. Окрім того у рамках свята відвідувачі матимуть можливість відвідати фестиваль «Готуємо Лечо по-угорськи».

25-26 липня - "Готуємо лечо по-угорськи"

Вперше на Берегівщині 25-26 липня відбудеться етно-гастрономічний фестиваль "Готуємо лечо по-угорськи".

Ідея провести таке свято виникла не випадково, лечо вважається одним з найпопулярніших закарпатських страв. Практично не існує людини, яка не любить цю страву.

Всі необхідні інгредієнти дозрівають якраз до кінця липня, що і обумовило вибір дати.

Перший день фестивалю присвячений приготуванню угорської страви, а на другий день відбудеться змагання кулінарів під відкритим небом.
Організатори вірять, що любителям смачно поїсти новий фестиваль припаде до душі і він стане щорічним.

Фестиваль відбудеться у селі Боржава.

26 липня - Фестиваль троянд

Етно – культурний фестиваль троянд відбудеться 26 липня у селі Дийда Берегівського району.

Програма фестивалю буде насичена виступами музичних колективів та різноманітними конкурсами. Кухарі квіткового свята частуватимуть гостей угорськими народними стравами та кондитерськими виробами, які також прикрасять трояндами.

22 серпня - молодіжний греко-католицький фестиваль на честь дня Святого Іштвана

Молодіжний греко-католицький фестиваль на честь дня Святого Іштвана пройде у селі Чома, на Берегівщині.

В Угорщині 20 серпня - національне свято - День святого Іштвана, на честь якого в містечку Дебрецені проходить квітковий карнавал.

У цей день вшановують першого короля Угорщини та її небесного покровителя - святого Іштвана (Стефана) I. Святий Іштван став улюбленцем угорців, до нього вони зверталися з молитвою про захист своїх сімей, своєї країни. Тому день його пам'яті в Угорщині завжди користувався великою повагою. Та й тепер святкування Дня святого Іштвана в Угорщині не обходиться без урочистих ходів, парадів, виступів оркестрів, барвистих феєрверків.

Закарпатські угорці не залишилися осторонь традицій предків і по-своєму водзначаєть цей день вже на Закарпатті.

До слова, цього ж дня у селі Пийтерфолво на Виноградівщині проходитиме зустріч угорських реформаторських сімей Закарпаття.

29 серпня - Фестиваль сливового леквару

Фестиваль сливового леквару у селі Геча цьогоріч пройде вже вдесяте. Близько сотні жителів Закарпаття у складі кількох команд позмагаються в приготуванні найкращого сливового леквару.

Леквар - це густе повидло або варення, а слива - головний плід Придунайської низини, де знаходиться село Геча. Сливу в Закарпатті використовують повсюдно - готують з неї леквар і сливовицю, начиняють нею традиційні гомбовці, калачі, вареники і вертуни. Для леквару береться виключно сорт "угорка" (Бистриця), плоди якого досягають розміру ківі і навіть персика.

Глядачі зможуть поспостерігати за підготовкою до варіння леквару, взяти участь у тривалому процесі вимішування варення, продегустувати страви з готовим лекваром: гомбовци, калачі, вареники, вертуни, млинці, слив'янку.

У кулінарній програмі сливового фестивалю в 2015 році також передбачаються конкурси на краще приготування традиційних місцевих страв - бограчу-гуляшу та юшки по-угорськи. На закуску організатори обіцяють танці до світанку.

30 серпня - Мелайний (кукурудзяний) фестиваль

Мелайний (кукурудзяний) фестиваль завершить сезон літніх закарпатських фестивалів.

Традиційно він проходитиме у селі Пийтерфолво на Виноградівщині.

У місцевій кухні Закараття кукурудза традиційно - один із найважливіших харчів. “Мелай” - так називають кукурудзу-годувальницю в регіоні. Місцеві господині славляться мелайними рецептами. Із крупи готують, в першу чергу, голубці. А ще вона йде на мелайний - кукурудзяний - хліб. З борошна вариться пуліска, тобто кулеша. І, звичайно, токан. Втім, кукурудза корисна не лише для їстівних цілей. Із її листя жінки плетуть кошики і ляльки.

Все це та багато інших цікавинок можна буде побачити на мелайному фестивалі.

БОНУС

12 вересня - Фестиваль «паприки»

Фестиваль «паприки» (червоного перцю) вже увосьме пройде у селі Мала Добронь, Ужгородський район.

Село Мала Добронь розташоване поблизу кордону з Угорщиною за 25 км від Ужгорода. Традиційна угорська приправа – паприка є символом цього закарпатського села. Майже в кожній хаті тут вирощують це «червоне золото». Стручки перцю селяни не продають, а сушать і перемелюють, в результаті чого отримують порошкоподібну спецію. Так роблять чи не у кожному дворі.

До речі, слово «паприка» – має подвійну назву: червоний солодкий перець та спеція з нього.

Ярина Денисюк для Zaholovok.com.ua

Статтю підготовлено з використанням багатьох матеріалів сайту Турінформ Закарпаття. 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.