Сьогодні, 17 квітня на території фермерського господарства Пан-Еко, що розташоване і діє у селі Ботар Виноградівського району відбулося відразу кілька подій. Відкрито перший в Україні дегустаційний зал леквару, музей леквару, а також пам’ятники леквару та свині угорської традиційної породи «Монголиця»
Господар підприємства, фермер Павло Тізеш вже добре знаний по всій Україні у своєму унікальному бізнесі. Він варить численні сорти лекварів – традиційні закарпатські повидла з ягід та різноманітних плодів. А ще – вирощує свиней, м’ясо яких не містить холестерину та має особливий смак.
Органічні продукти – без будь-яких додатків, домішок, «присадок» і «покращувачів смаку». Ніяких емульгаторів, консервантів. Навіть цукру не додає до своїх продуктів їх виробник, закарпатський фермер і підприємець Павло Тізеш. Саме такими є європейські стандарти для органічних продуктів харчування, яких дотримується «леквароварня» у селі Ботар.
Ідея створити оригінальну скульптурну композицію, що стала б роздинкою для приваблення туристів, які часто приїздять до фермера, щоб скуштувати леквари, виникла ще наприкінці минулого року. Ініціатором створення унікального дегустаційного залу та музею лекварів став завідувач кафедри туризму, а нині проректор УжНУ Федір Шандор. До справи долучили відомого у краї скульптора Михайла Колодка. І робота закипіла. За кілька місяців було повністю змінено дизайн залу, виділено окреме приміщення під музей – усе це у старовинній будівлі леквароварні, де колись було приміщення для вигладжування тютюну.
І ось скульптурна композиція – готова, у музеї з’явилися перші взірці, а схему дегустації лек варів з брусниці, сливи, малини, терен тощо – затверджено.
У день відкриття дегустаційного залу та скульптур у с.Ботар з’їхалися гості. Після вітальних промов стрічку перерізали заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко, Генеральний консул консульства Угорської республіки в Ужгороді Йожеф Бочкаї та голова Виноградвської РДА Тетяна Граб. А відтак, гості мали можливість роздивитися новий інтер’єр залу, спробувати солодку продукцію «Пан Еко» та насолодитися Buly Party «Mangalica» і скуштувати печеного на відкритому вогні м’яса свині-монголиці. Екскурсію музеєм леквару, який налічує наразі зразки лекварів із 24 країн, провів Федір Шандор.
Кондитер Валентин Штефаньо ж під час свята виготовив унікальні цукерки – із шкварок та шоколаду. І попри «несумісність» цих продуктів, виріб, як завжди у цього майстра вийшов дуже смачним і цілком цікавим, щоб стати ще однією туристичною родзинкою краю.
Музичний супровід свята з угорськими народними піснями забезпечила „Кокош бондо” із с Пейтерфолво, тож свято видалося справжнім.
Євген Мілованов, голова федерації органічного руху України присутній на святі, зазначив, що закладів подібних цьому, де б можна було скуштувати відразу багато видів органічних продуктів, в Україні поки що немає.
Нагадаємо, що саме бренд «Пан Еко» був визнаний Торговою маркою Закарпаття 2011 року за версією Карпатського інформаційного агентства.
Ол.Попович
Більше фото з події дивіться у розділі Фоторепортаж.