Новини

Скуштувати вино на свято Василя до Мукачева з’їхалися понад 35 тисяч туристів

Гостям пропонують понад пів сотні сортів домашнього вина. Палітру традиційних для Закарпаття сортів доповнили й вишукані європейські. Літр вина на фестивалі коштує від  25 до 130 гривень, а скуштувати -- можна безкоштовно.



Протягом трьох днів площа Миру у Мукачевому перетворилася на велетенський дегустаційний зал просто неба. Вздовж вулиці у два ряди стоять ятки, на столах --  діжки, бутлі, пляшки, графини та каністри по вінця наповнені ароматним домашнім вином. На наймасштабніший національний фестиваль вина до Мукачева приїхали біля 120 місцевих виноробів з Ужгордщини, Берегівщини, Мукачівщини і Виноградівщини та гості з Одеси і Криму, - інформує власкор Zaholovok.com.ua.

Біля палатки Івана Урсти з Берегів, яка за неписаною традицією – найперша у ряду, вишикувалася черга. Винороб, який кілька років поспіль отримує призи в номінації червоних вин не встигає наливати вино з діжок.

“Такого щедрого врожаю в нас не було протягом останніх 50 років, -- тішиться пан Урста. – У винному погребі не залишилося жодної порожньої діжки, довелося ще й купувати, щоб умістити все вино з цьогорічного врожаю. Маю ще вино трьох та п’ятирічної витримки, -- показує на величезні бочки, бутлі, бідони наповнені по вінця, які попорожніють на очах.  -- Моєму Кагору -- п’ятий рік, у маленькій діжечці – Бальзам, а це -- купаж Чорний доктор, -- пригощає ароматним густим вином, -- окрім Таїровського “Голубка”, який при нашій проблемній екології – справжній рятівник, сюди входить „Сапераві”, „Кейкфранкош”, Одеський „Раннє негреня” та „Бастардо Магараджський”. Та цій напій – суцільні ліки, зарадить від багатьох хвороб, виводить шлаки та радіонукліди, головне – не переборщити”, -- хитро посміхається винороб.

У "табелі про ранги" світової винної промисловості Закарпаття посідає далеко не останнє місце. Закарпатські вина завжди були чи не найколоритнішою візитівкою краю. Найкращий сувенір, який неодмінно купують у подарунок численні гості – пляшка благородного напою, виготовлена місцевими виноробами. Скуштувати ароматне вино на фестивалі пропонують задарма, головне, аби не луснути та після випитого “п’янкого трунку” втриматися на ногах. Склянка ароматного закарпатського винця коштує від 7 до 15 гривень. А найдорожчі вина – у виноробів з Берегівського району -- Івана Урсти та Олександра Якоба. Власник дегустаційної зали “Старий підвал” більшість своїх вин продає не на розлив, а на французький манер -- закоркованими у скляних фірмових пляшках.

Більше про перший день фестивалю тут.

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.