Новини

Ринки Ужгорода: де найдешевше? ІНФОГРАФІКА

У часи економічної кризи українцям з особливою увагою потрібно ставитися до фінансових витрат.

За законом «Про держбюджет на 2015 рік» на липень була встановлена мінімальна заробітна плата у розмірі 1218 гривень. За таких умов велика кількість українців змушені багато в чому собі відмовляти. Тому ми вирішили показати ситуацію з цінами на ужгородських ринках.

Ми провели власну «інспекцію» на початку липня та обійшли такі ринки: «Зелений»(пл. Корятовича, 19), «Білочка»(вул. Белінського, 24), «П'яний базар»(вул.Бородіна) та «Новий ринок»(вул.Бестужева, навпроти “Токіо”). Нашим завданням було вибрати перелік продуктів, котрі є «найнеобхіднішими» на кожній кухні і їх найчастіше вживають закарпатці. Таким чином ми дізнавалися ціни на 21 товар.

Чесно кажучи, у деяких продавців поняття «Клієнт завжди правий» взагалі відсутнє, бо як тільки вони зрозуміли, що ми не збираємося в них нічого придбати – переставали відповідати на наші запитання. На декотрих поличках українського товару немає взагалі. Це тому, кажуть підприємці, що продукти вітчизняного виробника вони не вважають за товар.

На одному ринку ціни на продукти різняться не сильно. Зазвичай в одному ряду одна і та ж вартість, проте, не завжди однакова якість. Зависокі ціни на ринку продавці пов'язують із підвищенням долара. Останнім часом гривня трохи зміцнила свої позиції перед іноземною валютою та це ніяк не вплинуло на зменшення вартості товарів, хіба на підвищення. Деякі продавці кажуть, що далі будуть підвищувати ціни на товар, бо іноземна валюта знову росте.

У таблиці зазначені мінімальні ціни на товари.

На “Зеленому” багато якісних овочів, котрі досить привабливо виглядають. Майже у всіх продавців є товари з закордону. Абсолютно ніде нема печива "до кави". Багато людей продають товари на вулиці, перед ринком, в основному овочі і фрукти

На “Білочці” багато різних товарів і можна купити майже все: їжу, одежу, корм для тварин, засобі гігієни. Також дуже багато товарів з-за кордону, ціна на які не рідко менша, ніж ціна на вітчизняні товар. Можна навіть знайти ті товари, які Україна експортує закордон, і вони будуть дешевші за ті, які відправляють виробники у наші магазини.

“П'яний” базар - це оптовий ринок. Тут можна купити овочі у великих мішках, олію у бутилках по 5 літрів, але доволі мало молочної продукції.

Ринок біля Токіо порівняно невеликий, але тут крім продуктів також продають одяг. Товари різного роду, чогось більше менше нема, але деякі продавці не дуже привітні

Таким чином, з усіх ринків на «Зеленому» найдешевші картопля, морква, чорний хліб; на «Білочці» картопля, огірки, морква, капуста, цукор, чорний хліб, яйця, молоко, сир «Російський», маргарин (200гр.), олія та кава; на «П'яному базарі» помідори, яблука, рис, гречка, макарони, кава; на «Новому ринку» борошно, білий хліб, чорний хліб, куряче філе, сало копчене.

Цікава ситуація склалась з куриним філе : різниця на різних “точках” мінімальна, а ось у сусідніх з базарами магазинах можна купити філе майже на 10 грн дешевше. Складно зрозуміти - чи то у продавців один поставник, чи то якась домовленість …

Але навіть якщо ви живете біля “найдешевшого” ринку, це зовсім не означає, що ви будете харчуватися якісно і майже задарма. На ринках існують свої хитрості та схеми, на які “клюють” неуважні покупці. Тому ми пропонуємо взяти до уваги декілька правил, які допоможуть вам не стати жертвою базарних аферистів.

  1. Купляйте продукти зранку, або ближче до вечора. До обіду на прилавках будуть найсвіжіші продукти, а перед закриттям продавці знижують ціни.
  2. Коштуйте те, що збираєтесь купляти. Навіть якщо продавець сам не пропонує вам оцінити смак. Таким чином ви зможете уберегти себе недозрілих і несмачних овочів, фруктів і сала.
  3. Нюхайте продукти. Справжні овочі повинні пахнути свіжістю і землею, а яйця і м'ясо не повинні мати зайвих запахів.
  4. Найвищі ціни - на початку та у кінці ринку, а також на найбільших прилавках. Якщо хтось з продавців завірив вас, що його картопля “найдешевша на базарі” - не вірте йому на слово.
  5. Обирайте овочі на прилавку самі, а не дозволяйте продавцю зробити це за вас. Майже у 100% випадках вам у кульок покладуть декілька поганих овочів або фруктів.
  6. Слідкуйте за вагами, на яких звішуються продукти. Якщо на них ще нічого немає, а вони вже показують 50, 100 або більше грам - на стільки менше товару отримуєте ви.
  7. Запам'ятовуйте, у кого ви брали продукти минулого разу, і знайдіть собі “постійного продавця”. Зазвичай вони турбуються за свою репутацію, і будуть продавати постійному покупцю якісні продукти.
  8. Торгуйтеся. Ціни на базарі, як ми писали вище, по суті не регулюються нічим, окрім ілюзорного постійного підвищення долару. Тому немає нічого поганого у тому, щоб попросити “скинути” пару гривень, особливо якщо ви купуєте багато одиниць товару в одному місці.
  9. Не купуйте у продавців, я ких на прилавках є “все”: і овочі з різних місць, і фрукти з різних областей і так далі : цей продавець не може відповідати за якість товарів і основна його мета - отримати максимальний прибуток не залежно від того, що він продає.
  10. Покупайте у тих продавців, які слідкують за чистотою свого робочого місця - це означає, що вони переймаються своєю репутацією і слідкують за якістю свого товару.

З продуктів, котрі представлені в інфографіці, можна приготувати доволі прості страви, зокрема: вареники з картоплею і салом; сало, запечене у фользі; голубці з картоплею і гречкою; пісний гречаний суп; суп з гречкою та курячим філе; різні види плову; голубці з курячим філе і рисом; салат з яблуками і картоплею; салат з печеною картоплею; «Вітамінний» салат та багато іншого, головне ваша фантазія і помірні ціни на ринках.

Катерина Ейдельман

Марія Туряниця

студентки відділення журналістики УжНУ для Zaholovok.com.ua

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.