Новини

Закарпатський тиждень: дороги, велика вода і магазин Фунданича

Минулі будні на Закарпатті знову перенесли «новинний» центр в Ужгород. Бо, здається, ціла область трохи принишкла під літньою спекою, що час від часу змінюється рясним дощем, і не дуже охоче трубить у ЗМІ про те, що відбувається навколо. А Ужгород, виявляється, ще не повністю впав у «літню сплячку».

Стартував тиждень із обговорювання подій, що трапилися напередодні. Символічно, що знову порушувалася тема уже напівзруйнованого кінотеатру «Ужгород» і загалом протягом тижня у місті не раз піднімалося питання збереження культурної спадщини, бо, як кажуть, з таким відношенням, скоро не буде що берегти. Журналістці телеканалу «Тиса 1» вдалося побачити, що зараз діється всередині будівлі. Як свідчать фото, зберігати кінотеатр нові власники не хотіли…

Фото О. Блонської

З понеділка в Ужгороді стартувала «Майстерня міста» – урбаністичний фестиваль, під час якого на набережній Незалежності усі охочі могли взяти участь у різних майстер-класах та важливих дискусіях з представниками влади та громадськості. У перший день із ужгородцями зустрівся мер Богдан Андріїв.  Під час дискусії, традиційно, більшу частину «ефіру» зайняли громадські активісти, які виступають чи не на кожній сесії міської ради. Велика частина питань стосувалася «звичних» для Ужгорода проблем: зелені зони, продаж землі, міський транспорт. Зачепили і дискусійну тему будівництва хоспісу на території парку Перемоги (озеро Кірпічка), і долі Боздошського і Підзамкового парків,  і питання закупівлі нових маршруток, введення в дію електронних квитків та картки ужгородця.

Гучно звучала цього тижня в інформаційному просторі і вічна, здається, для Ужгорода проблема ремонту доріг. Йшлося про Собранецьку. Вірніше, про її славнозвісний тримільйонний ремонт, який «поплив» разом із снігом після не найбільш суворої в історії міста зимим.  Як виявилося, деякі ділянки – не дуже схожі на відремонтовані. У міській раді запевняють, що винних визначить експертиза, котра має показати, у чому, власне була проблема: у якості матеріалу, чи у якості проведених робіт. У мійські раді кажуть: зараз триває експертиза і для того, аби знайти причину проблем із дорожнім покриттям, треба дочекатися лабораторного висновку. Експертизу проводять у Львові, її результати повинні бути відомі до кінця червня.   Після цього роботи над проблемними ділянками продовжать. У будь-якому випадку, оплачуватиме їх виконавець – ТОВ «СЕМ БІЛДІНГ». Цікаво, що, за даними відкритих джерел, Департамент міського господарства полюбляє замовляти послуги саме у цього підприємства. А за останні роки ТОВ «СЕМ БІЛДІНГ» отримало від міських (Ужгород, Чоп) і сільських рад більше 30 мільйонів гривень. Совпаденіє?..

Подією, яка не на жарт здивувала й неабияк засмутила чи не кожного справжнього ужгородця стало знищення старого магазину Циріла Фунданича. Містяни пам’ятають там і крамницю, і кафе, і ближчий до нашого часу магазин «Звук». Ужгородці часто звертали увагу туристів на збережену ще з довоєнних часів старовинну вивіску, які попередні власники будівлі непогано зберегли.

Та й сам будинок був цінним для кожного ужгородця, бо пов’язаний із дитинством, юністю і, що головне, - культурною історією Ужгорода. А нові власники… знищили магазин Фунданича, назвавши це «реконструкцією». Майже повністю знищили.

У міській раді кажуть, дозволи на роботи є, ніхто нічого не порушив. Однак, прокуратура вважає інакше: розпочато кримінальне провадження за фактом знищення історичного будинку магазину Фунданича , який внесений до історико-архітектурного опорного плану міста, як об`єкт культурної спадщини з відповідним охоронним статусом. (ч.2 ст.298 КК України). Крім того, небайдужі ужгородці, у неділю зібралися біля вже знищеної будівлі, написали звернення до влади та започаткували громадський рух, який буде відстоювати право Ужгорода на збереження своєї культурної спадщини, за яку з неабиякими ентузіазмом взялися люди з грошима, але без любові до міста.

Фото В. Глаголи

Нещадна злива, що пройшлася у п’ятницю усім Закарпаттям, добряче налякала ужгородців. Із самого ранку гроза наробила шкоди: десь не було світла, десь буревій повалив дерево. Але, традиційно, найбільшим випробування для ужгородських доріг стала вода. Рясний літній дощик добре показав, наскільки «якісно» працюють стоки на відремонтованій Собранецькій і знову підняв на сміх питання з переїздом на Анкудінова-Руській: тут знову був потоп. Попри те, що цю ділянку ремонтували вже вдруге, витративши на роботи чималі кошти і замінюючи, ніби-то, всі потрібні деталі, ситуація знову повторилася. Автомобілі добряче  «плавали»…

У Мукачеві під час негоди теж не обійшлось без проблем. Окрім повалених дерев, на кілька автомобілів на паркові поблизу міської ратуші обвалилася стіна. Стіна! П’ять автівок відправлять на дорогий і нешвидкий ремонт.

На сьогоднішній вечір синоптики знову обіцяють грозу. Небо, поки що, дійсно виглядає «налаштованим» на  зливу. Але, хто не боїться змокнути, може сміливо йти гуляти: ще кілька годин вихідного –  і улюблений понеділок! :)

Аня Семенюк, Zaholovok.com.ua

 

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.