Новини

Ужгородську Свободку у день заснування Угорщини одягли в угорський костюм. ФОТО

Сьогодні, 20 серпня, ужгородський маяк Свободку (що на пішохідному мості неподалік Консульства Угорщини) одягли у національний угорський костюм - так Ужгород вітає зі святом Угорську республіку.

20 серпня — День Святого Іштвана. В цей день Угорщина відзначає головне державне свято — День заснування угорської держави.

Вбрання Свободки складається з 4 частин: біла хустинка, спідничка з фартушком, на шиї - намисто з живих квітів, а в руці - букет з квітів та червоних перців, що є традиційними прянощами в Угорщині. Усе - в кольорах державного прапору Угорщини.

У такому вигляді скульптурка простоїть близько години, - повідомили Zaholovok.com.ua ініціатори акції. Упродовж цього часу її оберігатимуть від "шанувальників".

Святковим цей день оголосив папа римський Георгій VII після того, як 1083 року король Іштван був зарахований до лику святих. Спочатку це свято було так званим «королівським судним днем», коли в королівському палаці в Секешфегерварі до короля могли прийти всі ті, хто чекав від нього правди в спірних справах. У 1771 році інший папа римський — Бенедикт, скоротив число церковних свят. Під це скорочення потрапив і день Святого Іштвана, але тоді ж австро-угорська імператриця Марія-Терезія оголосила його офіційним національним святом.

Після придушення революції 1848—1849 років святкування дня пам'яті першого угорського короля, що є символом незалежної угорської держави, стало неможливим, тільки в останнє десятиріччя XIX століття йому повернули колишнє значення. Однак після Другої світової війни, з уведенням в Угорщину радянських військ, день Святого Іштвана опинився в числі тих свят, які було заборонено відзначати. Після 1991 року, тобто після зміни режиму в Угорщині, день Святого Іштвана знову оголошено національним святом. У цей день по всій країні влаштовуються всілякі фестивалі, шоу і масові гуляння з неодмінним чардашем і гуляшем.

Одразу після зміни гардеробу з Свободкою почали активно фотографуватися ужгородці.

Як повідомляв Zaholovok.com.ua, пам’ятник до кожного міського свята одягатимуть відповідно, - пообіцяв на початку цього літа завідувач кафедри туризму УжНУ, проректор, ініціатор міських свят Федір Шандор. На Параді наречених вона мала білу сукню та фату - найменші в історії Закарпатті (відповідно, Свободка увійшла до обласної Книги рекордів).

19 серпня під час Ужгородської регати Свободку одягали у сукню-"тельняшку".

Наступного тижня Свободка знову змінить вбрання - до Дня Незалежності України.

Фото Ірини Брези

Comments Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.